DNA: Nastase nu regreta ca e printre liderii politici cu probleme penale, ci ca e singurul condamnat
Procurorii Anticoruptie nu sunt de acord cu eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase si isi joaca ultima carte la Tribunal.
La aproape o luna de la sentinta favorabila fostului premier, anchetatorii care l-au trimis dupa gratii isi motiveaza impotrivirea.
Ca si la Judecatoria Sectorului 4, pe 12 februarie, si la Tribunalul procurorii DNA sustin ca cererea de eliberare conditionata ar fi trebuit solutionata de Judecatoria Cornetu. Pentru ca Penitenciarul Jilava este in raza de competenta a acesteia.
In motivarea recursului declarat impotriva eliberarii conditionate, aceiasi procurori sustin ca fostul premier a bifat toate activitatile de reeducare doar ca sa iasa mai devreme din inchisoare. In plus, "regretul fatis exprimat (n.r. de Adrian Nastase) nu este acela ca a ajuns sa faca parte dintr-o galerie de lideri politici cu probeleme penale (de frauda si coruptie), ci ca este singurul fata de care s-a pronuntat condamnare cu executare" (Sursa: Recursul DNA)
Procurorii sunt deranjati si de faptul ca Adrian Nastase se considera un detinut politic, ca denatureaza institutii in interes personal si, in consecinta, nu a dat dovezi temeinice de indreptare in inchisoare. Eliberarea sa conditionata, sustine DNA, "o infatiseaza nu ca pe o vocatie a sa la o masura administrativa de executare pe mai departe a pedepsei, ci ca pe o favoare facuta bugetului de stat prin scutirea acestuia de la cheltuielile pe care ar fi trebuit sa le faca penitenciarul cu detinutul Adrian Nastase." (Sursa: Recursul DNA)
Soarta fostului premier va fi decisa pe 18 martie, la Tribunalul Bucuresti. Ar putea fi o hotarare definitiva de eliberare sau, dimpotriva, una care sa il tina in continuare dupa gratii.
Adrian Nastase a ispasit deja opt luni si jumatate din cei doi ani primiti la instanta suprema in dosarul Trofeul Calitatii. Pentru ca a depasit 60 de ani, el poate fi eliberat conditionat dupa ce a ispasit o treime din pedeapsa. In plus, din cele opt luni obligatorii, Nastase si avocatii sai au mai revendicat alte 45 de zile de libertate primite ca recompensa pentru faptul ca a scris o lucrare stiintifica.