DNA: In cateva zile trimitem la TB dosarul si motivele recursului in cazul eliberarii lui Nastase

Adrian Nastase

Procurorul sef interimar al DNA, Laura Oprean, a declarat joi, la bilantul institutiei, ca motivele de recurs si intregul dosar in cazul eliberarii conditionate a lui Adrian Nastase vor fi transmise in cateva zile Tribunalului Bucuresti.

Laura Opran a spus, la bilantul activitatii din 2012 a Directiei Nationale Anticoruptie, ca dosarul in care Judecatoria Sectorului 4 a admis cererea de eliberare conditionata a fostului premier Adrian Nastase este la DNA, dar "in cateva zile" acesta va fi trimis Tribunalului Bucuresti.

Ea a precizat ca imediat ce procurorul va termina de redactat motivele de recurs, va transmite dosarul instantei Tribunalului Bucuresti. In 12 februarie, Judecatoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Nastase de eliberare din penitenciar inainte de termen, scrie Mediafax.

Decizia Judecatoriei Sector 4 a fost contestata de procurorii DNA, recursul urmand sa se judece la Tribunalul Bucuresti. Instanta Judecatoriei Sectorului 4 a dat publicitatii miercuri motivarea deciziei din 12 februarie, aratand ca Adrian Nastase a avut un comportament conform "intru totul" cu rigorile mediului carceral si nu a fost niciodata sanctionat, iar regimul de detentie si-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

Totodata, instanta a aratat ca lucrarea stiintifica scrisa de Adrian Nastase in penitenciar a fost intocmita conform dispozitiilor legale, iar cele 45 de zile scazute din pedeapsa pentru activitatea desfasurata in detentie au fost stabilite corect.

Citește și
Adrian Nastase
Adrian Nastase poate fi eliberat inainte de termen. Andrei Nastase: "E un om care crede in justitie"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Instanta a notat in motivarea deciziei ca lucrarea stiintifica "Reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeana in contextul reglementarilor interne si europene" a fost scrisa de Adrian Nastase in perioada 10 august - 24 decembrie 2012, constatand astfel ca "acordarea a 45 zile castig s-a facut in conformitate cu dispozitiile legale".

"Ca lucrurile stau astfel o demonstreaza si aprobarea cererilor formulate de detinut la 10 si 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selectie munca din Penitenciarul Jilava facute in conformitate cu dispozitiile articolului 59 alineatele 1 si 3 din Legea 275/2006, i s-a permis sa lucreze la elaborarea lucrarii opt ore pe zi (40 de ore/saptamana) si apoi zece ore pe zi (50 ore pe saptamana)", a precizat judecatorul in documentul citat.

La judecarea cererii de eliberare inainte de termen, procurorul de sedinta a solicitat instantei Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti respingerea acesteia, invocand faptul ca Adrian Nastase nu a dovedit o atitudine de indreptare, intrucat a continuat sa faca afirmatii la adresa judecatorilor care l-au condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie a mai aratat in fata instantei ca este pusa la indoiala calitatea de opera stiintifica a lucrarii fostului premier avute in vedere pentru punerea lui in libertate si a invocat ca Judecatoria Sectorului 4 nu este competenta sa solutioneze cererea. Adrian Nastase este incarcerat din 26 iunie 2012.

In 9 ianuarie, Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a constatat ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care Adrian Nastase ar putea fi eliberat si a dat aviz favorabil.

"Ca urmare a redactarii lucrarii stiintifice si a implicarii in activitatile de educatie, a obtinut un numar total de 342 de credite si a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sanctionat disciplinar pe perioada detentiei", se arata in raportul comisiei.

In fisa de caracterizare a lui Adrian Nastase, Comisia de la Jilava a consemnat activitatile prestate de acesta, pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de inchisoare.

Dupa decizia comisiei, avocatii lui Adrian Nastase au depus la Judecatoria Sectorului 4 cererea de eliberare din penitenciar, care a fost admisa in 12 februarie. In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca zilele petrecute de fostul premier in Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, sa fie scazute din condamnare. Instanta a dispus atunci sa fie scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie 2012.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Emma Nicholson l-a vizitat pe Adrian Nastase la Penitenciarul Jilava
Emma Nicholson l-a vizitat pe Adrian Nastase la Penitenciarul Jilava

Baroneasa Emma Nicholson a plecat de la Penitenciarul Jilava, acolo unde l-a vizitat pe Adrian Nastase.

Adrian Nastase poate fi eliberat inainte de termen. Andrei Nastase:
Adrian Nastase poate fi eliberat inainte de termen. Andrei Nastase: "E un om care crede in justitie"

Adrian Nastase poate fi eliberat conditionat. Verdictul vine cu mult inainte ca fostul premier sa isi ispaseasca cei doi ani de inchisoare la care a fost condamnat de Instanta Suprema, in dosarul ''Trofeul Calitatii''.

Avocat: Adrian Nastase vrea sa dea banii ISC, dar institutia nu a furnizat un cont
Avocat: Adrian Nastase vrea sa dea banii ISC, dar institutia nu a furnizat un cont

Adrian Nastase vrea sa dea aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat in Constructii, in cadrul executarii silite, dar institutia nu a dat contul in care sa fie virati acesti bani, a declarat, luni, pentru Mediafax, avocatul Ion Cazacu.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.