Avocat: Adrian Nastase vrea sa dea banii ISC, dar institutia nu a furnizat un cont

Ultima actualizare: 14-02-2013 07:07
Nastase

Adrian Nastase vrea sa dea aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat in Constructii, in cadrul executarii silite, dar institutia nu a dat contul in care sa fie virati acesti bani, a declarat, luni, pentru Mediafax, avocatul Ion Cazacu.

Avocatul a spus ca ADRIAN NASTASE este pregatit in orice moment sa achite aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat in Constructii, dupa ce institutia a obtinut in instanta incuviintarea inceperii procedurii de executare silita pentru aceasta suma.

Cazacu a precizat ca, in cadrul procedurii de executare silita, executorul judecatoresc are posibilitatea dar si obligatia sa solicite mai intai executarea voluntara.

Avocatul a precizat ca, pana la acest moment, Adrian Nastase a transmis o adresa ISC prin care a aratat institutiei ca vrea sa plateasca integral suma de aproximativ 3,3 milioane de lei si a cerut furnizarea unui numar de cont unde sa poata fi virati banii.

Cazacu a precizat ca pana la acest moment Inspectoratul de Stat in Constructii nu a comunicat in ce cont pot fi virati banii, motiv pentru care apararea lui Nastase va deschide un cont la CEC Bank, unde va pune la dispozitie, respectiv va indisponibiliza, suma prevazuta in decizia prin care ISC a castigat dreptul de a-l executa silit pe Adrian Nastase.

Avocatul a mai aratat ca odata depusi banii in cont, respectiv la CEC Bank, se indeplineste procedura executarii voluntare, cu aceasta faza incheindu-se si executarea silita, "obiectul deciziei instantei fiind returnat solicitantului".

Intrebat cand va fi deschis contul la CEC Bank si cand vor fi depusi efectiv banii, avocatul a mentionat inca o data ca nu a primit raspunsul ISC si ca acest cont va fi deschis cat mai curand.

Fostul premier Adrian Nastase a notificat, in 7 februarie, prin intermediul avocatilor, Inspectoratul de Stat in Constructii cu privire la faptul ca va plati 760.000 de euro din prejudiciul calculat in dosarul Trofeul Calitatii, declara vineri, pentru Mediafax, avocatul Ion Cazacu.

Potrivit lui Cazacu, suma reprezinta partea din prejudiciu ce ar trebui achitata de Nastase in solidar cu ceilalti cinci inculpati din dosar, conform deciziei instantei.

Avocatul precizat ca, la momentul trimiterii notificarii, nu incepuse procedura de executare silita dispusa de Judecatoria Sectorului 1 in cazul lui Nastase.

Notificarea catre ISC a fost trimisa inainte de judecarea cererii de eliberare inainte de termen a fostului premier, aceasta avand termen in 12 februarie, la Judecatoria Sectorului 4.

Judecatoria Sectorului 1 a admis in 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat in Constructii de incuviintare a executarii silite a lui Adrian Nastase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul din dosarul Trofeul Calitatii, decizia neputand fi contestata.

"Admite cererea de incuviintare a executarii silite formulata de BEJ Timnea Vicentiu-Pascal impotriva debitorului Nastase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat in Constructii. Incuviinteaza executarea silita ce urmeaza a se efectua in circumscriptia teritoriala a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, potrivit art. 3711 alin. 3 C.proc.civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei, datorata de debitor in temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentinta penala nr. 176/30.01.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala in dosar nr. 514/1/2009, ramasa definitiva prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 judecatori in dosar nr. 2470/1/2012, precum si pentru cheltuielile de executare. Fara cale de atac, conform art. 3731 C.proc.civ.", se arata in decizia Judecatoriei Sectorului 1.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Prejudiciul din dosarul Trofeul Calitatii este de aproximativ 6,4 milioane lei (peste 1,4 milioane de euro). Din aceasta suma, Adrian Nastase, in solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana si Bogdan Popovici, Cristian Mihail Vasile si societatile Arond SRL si Eurografica SRL, a fost obligat de catre instanta suprema la plata a peste 3,3 milioane de lei despagubiri catre ISC. Restul sumei calculate drept prejudiciu este in sarcina inculpatilor Jianu, Gasparovici, sotii Popovici si Vasile.

Diana Gasparovici, care a primit cinci ani de inchisoare cu executare, este singurul condamnat din dosar care nu se afla in inchisoare, ea nefiind gasita de Politie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO