DNA cere o noua urmarire penala a Elenei Udrea. Ea este acuzata in dosarul in care e cercetata si Ioana Basescu

12-10-2016 16:32

DNA cere procurorului general sa sesizeze Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, pentru fapte pe care le-ar fi comis in 2009, cand era ministru al Turismului.

Stirea este in curs de actualizare!

Conform unui comunicat de presa al DNA, este vorba despre plata unor servicii prestate in campania electorala din anul 2009 "din bani despre care exista suspiciunea ca au provenit din savarsirea unor infractiuni".

Procutorii o acuza pe Elena Udrea ca ar fi comis doua infractiuni de instigare la luare de mita, care ar fi fost savarsite in exercitarea functiei ministeriale.

"Anterior, in cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) si Tarhon Victor (la data faptei presedintele Consiliului judetean Tulcea) pentru luare de mita, precum si fata de Udrea Elena Gabriela pentru savarsirea a cinci infractiuni de spalare de bani.

In urma probelor administrate ulterior au fost obtinute probe noi cu privire la savarsirea, de catre Udrea Elena Gabriela, a doua infractiuni de instigare la luare de mita, pentru care se impune extinderea urmaririi penale.

Pe baza probelor respective a rezultat ca Udrea Elena Gabriela i-a determinat pe Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Turismului, precum si pe Tarhon Victor, presedintele Consiliului judetean Tulcea (institutie care primea finantare si de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), sa ceara reprezentantilor unor societati comerciale care aveau contracte cu cele doua institutii sa achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate in cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat in baza unor contracte fictive, iar legatura dintre persoanele care obtineau fondurile infractionale si prestatorii de servicii a fost realizata de catre Udrea Elena Gabriela.

Totodata, Udrea Elena Gabriela coordona persoanele care au actionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel incat banii obtinuti pe cale nelegala sa ajunga la societatile care prestau servicii legate de campanie.

Avand in vedere ca, in perioada savarsirii faptelor Udrea Elena Gabriela avea calitatea de ministru al Turismului, calitate in care il avea in directa subordine pe Nastasia Gheorghe si coopera cu Tarhon Victor, infractiunile de instigare la luare de mita retinute in sarcina acesteia au fost savarsite in exercitarea functiei, astfel incat, pentru a se dispune efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru aceste fapte este necesara incuviintarea Camerei Deputatilor.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si un numar de 13 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Precizam ca in prezenta cauza inculpatii Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Basescu Ioana, Francesco Giovanni – Mario sunt cercetati sub control judiciar, aceeasi masura fiind dispusa si fata de Udrea Elena Gabriela in legatura cu cele cinci infractiuni de spalare de bani" - se arata in comunicatul DNA.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO