OMS, noi temeri legate de răspândirea coronavirusului. "Suntem foarte îngrijoraţi"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de noi cazuri de infecţii cu coronavirus în ţările sărace, în contextul în care multe dintre ţările dezvoltate au trecut deja la măsuri de relaxare.
OMS a anunţat înregistrarea a 106.000 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus în ultimele 24 de ore, cele mai multe produse în interval de 24 de ore de la începutul epidemiei.
"Avem încă mult de parcurs până vom ieşi din această pandemie", a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Suntem foarte îngrijoraţi cu privire la creşterea numărului de cazuri în ţările cu venit mic şi mediu", a adăugat el.
"În curând vom atinge borna tragică de 5 milioane de cazuri", a declarat şi Dr. Mike Ryan, şeful programului de urgenţă al OMS.
Critici dure la adresa instituției
OMS a fost criticată de preşedintele american Donald Trump pentru modul în care a tratat această epidemie la început şi pentru că a favorizat China. Recent, Trump a ameninţat chiar că SUA se vor retrage complet din OMS şi îşi vor înceta permanent finanţarea.
Directorul general al OMS a recunoscut că a primit o scrisoare de la Trump dar a refuzat alte comentarii. "Răspunsul este simplu: am primit scrisoarea şi o analizăm", a spus el.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai precizat că este hotărât să-şi asume responsabilitatea pentru cele întâmplate. OMS a anunţat deschiderea unei investigaţii cu privire la răspunsul în faţa pandemiei care a apărut din China la sfârşitul anului trecut.
"Am mai spus şi mai spun că OMS solicită o astfel de investigaţie mai mult decât oricine altcineva. Trebuie făcută, iar atunci când se va face trebuie să fie una cuprinzătoare", a mai susţinut el despre această anchetă, refuzând însă să dea detalii cu privire la orizontul temporar în care ar putea fi lansată.
Ţările OMS vor o evaluare independentă
Cele 194 de ţări membre ale OMS, între care Statele Unite şi China, au adoptat o rezoluţie care prevede o „evaluare independentă” a răspunsului agenţiei ONU la pandemia de coronavirus,.
Textul rezoluţiei aprobat prin consens prevede să se lanseze „cât mai curând posibil (...) un proces de evaluare imparţial, independent şi complet” al acţiunii internaţionale întreprinse ca răspuns la pandemie, în vederea „îmbunătăţirii capacităţilor globale de prevenire, pregătire şi răspuns la pandemii”.
Această evaluare, al cărei contur rămâne neclar, va trebui în special să examineze „măsurile luate de OMS în faţa pandemiei de COVID -19 şi cronologia acestora”.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!