Mama lui William Branza, cercetata de DIICOT intr-un dosar de evaziune fiscala. Prejudiciul: 27 milioane euro

Ultima actualizare: 18-12-2014 07:05

100 de persoane printre care si mama fostului candidat la prezidentiale, Wiliam Branza, au fost aduse, luni, la audieri la sediul DIICOT Bucuresti, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani.

Statul ar fi fost pagubit cu peste 27 de milioane de euro, iar anchetatorii vorbesc despre o retea organizata care a incercat sa obtina bani de la banci, firme si Uniunea Europeana.

In ultimii patru ani gruparea evazionistilor ar fi incercat prin orice mijloace sa castige bani. Ar fi infiintat peste 100 de societati comerciale de tip fantoma in Bucuresti si cateva judete din tara.

Prin ele era vanduta carne, insa comercializarea se facea de la o firma la alta, pana se pierdea sirul. Ultima nu platea taxele catre stat. Asa s-ar fi produs o paguba de zeci de milioane de euro.

Majoritatea firmelor au fost deschise pe numele unor persoane sarace racolate din mediul rural si care habar nu aveau in ce se baga. Curios este ca, spun procurorii, printre aceste persoane apare si numele mamei fostului candidat la prezidentiale William Branza.

Procurorii au descoperit si ca alti membri ai gruparii se pregateau sa acceseze tot cu acte false fonduri europene nerambursabile, in valoare de 20 de milioane de euro.

Toti banii obtinuti ilegal ar fi ajuns in societati de tip offshore din Austria, mai arata procurorii DIICOT, acestea fiind infiintate chiar de liderul gruparii - un cunoscut om de afaceri din Iasi, pe nume Petronel Petrea. Acesta a mai fost inchis in anii '90 pentru fapte asemanatoare.

Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva mai multor persoane juridice pentru evaziune fiscala, fals, uz de fals, inselaciune si spalare de bani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO