Diferentele uriase dintre agricultorii care au sistem de irigatii si cei care se roaga sa vina ploaia
Sistemul de irigatii, distrus aproape in intregime dupa 1990, s-a dovedit esential pentru cei care vor sa-si castige painea din agricultura.
Gospodarii care au avut curajul unei investitii culeg acum roadele. Ceilalti, cu ochii pironiti pe cer dupa ploaie, si-au inchis afacerile. In 2017, fara apa gestionata eficent cu instalatii moderne nu se mai poate supravietui, intr-o piata in care concurenta este foarte mare.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
In judetul Galati, cativa agricultori au pus mana de la mana si au revigorat o parte din sistemul de irigatii. Oamenii spun ca diferenta dintre a iriga si a astepta sa vina ploaia este echivalenta cu a trai din agricultura si a da faliment cu buna stiinta.
Cu o rampa pentru irigare nu mai stai la mana naturii sau a lui Dumnezeu, atunci cand vorbesti despre agricultura. Are patru sute de metri lungime si poate sa ude, in doar 24 de ore, douazeci de hectare de teren.
In 2004, o femeie a facut un credit de 120 de mii de euro pentru o instalatie. Acum, spune ca a meritat fiecare banut. Investia s-a amortizat in cativa ani, iar profitul a crescut cu 100 la suta.
Sicuta Murgu, agricultor: "Ea iti asigura doua sute de hectare pe sezon de irigatii foarte usor. Pe langa faptul ca este foarte precisa, poti sa administrezi de la un litru, la o suta de litri."
In judetul Timis, un alt fermier cultiva legume pe cinci hectare. Pentru a avea productie buna, dar si timpurie, si-a instalat sisteme de irigatii prin picurare, atat in camp, cat si in solarii.
Ioan Bumbas, legumicultor: "Foarte eficient! Cum as putea eu sa ud o asa tarla in cinci ore? Ca cel putin la doua zile pe cultura asta, plantele fiind tinere, trebuie sa primeasca apa."
Acest lucru este vital pentru intreaga plantatie, pentru ca verile in vestul tarii sunt secetoase. Investitia se ridica la o mie de euro pentru fiecare hectar. Cei care detin solarii nu stau nici ei cu mainile in san.
Mihai Gheorghe, legumicultor: "Nu faci nimica daca nu investesti in sistem de irigatii, nu faci nimic, muncesti degeaba, ii cheltui degeaba."
Legumicultorii spun ca daca tot mai multi fermieri ar face astfel de investitii, am avea mai multe legume romanesti.
Elisabeta Rosca, producator: "Productia s-a dublat, nu a mai suferit planta, nu s-a mai imbolnavit. In 15 minute mi s-a udat toata sera."
Uniunea Europeana ne ofera 157 de milioane de euro, bani nerambursabili, pentru revigorarea sistemului de irigatii. Cei care vor sa beneficieze de ajutor trebuie sa depuna o cerere pana in 31 august la Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale.