Dezastrul fără precedent produs de inundaţii. Când s-ar putea opri potopul
Ploile torențiale din ultimele trei zile au provocat inundații la un nivel care nu s-a mai înregistrat de 200 de ani, anunță Ministerul mediului.
În Timiș și Caraș Severin, zeci de oameni au fost salvați din mijlocul șuvoaielor cu bărcile și cu un elicopter. Sute de gospodării au fost inundate, iar câteva drumuri județene sunt rupte de viituri.
Lângă Lugoj, un dig a cedat sub presiunea apelor revărsate, care au pătruns în câteva localități. Acesta este tabloul înfricoșător lăsat în urmă de natura dezlănțuită. Codul de vreme extremă, valabil în toată țara, expiră luni dimineața.
Nouă adulți și 12 copii, recuperați la Caraș-Severin
Au fost ore coșmar în Caraș-Severin. Nouă adulți și 12 copii au fost recuperați dintre șuvoaie de pompieri și transportați cu un elicopter într-o zonă sigură.
"E curajos, hai, bravo, stai să-ți spun vesta!"
Doar intervenția rapidă a pompierilor a făcut că nimeni să nu fie rănit.
"Aici, mami, Gabi!"
"Uitați, aici au stat copiii, până au venit cu elicopterul să ne salveze."
"Uitați, aici totul este distrus! Aici era camera copiiilor..."
"Deci apa venea val vârtej, pe aici intra, pe acolo ieșea"
"-Ce ați mai reușit să salvați?
-Uitați, câinele ăsta pe care îl am acum în brațe. În rest, găini, nimic, totul s-a distrus. Apa a venit deodată pentru noi."
Natura a lovit cu o violență extremă. Chiar și un pod a fost distrus, iar zeci de persoane au fost evacuate.
În localitatea Dezeșți au fost evacuate 12 persoane și 40 de case au fost puternic afectate de inundații. O casa s-a prăbușit parțial și alte 4 sunt în pericol să cada și ele.
Marcel Vela, ministrul Administrației și Internelor: "Vom evalua întreaga zonă. Vom evalua toate pagubele și vom lua măsurile necesare."
Un dig a cedat în Lugoj
Este alertă și în Lugoj unde un dig a cedat sub presiunea șuvoaielor.
"Ferma mea este toată sub apă, am reușit să salvăm o parte din animale, să le evacuam."
Răul Timiș, în zona municipiului Lugoj, nu a mai fost la asemenea cote de peste 15 ani. Apa a ajuns aproape de nivelul podului.
Pe râul Bistra a fost instituit cod roșu de inundații.
Apa a năvălit în mai multe localități, iar câteva gospodării au rămas izolate.
Din cauza viiturilor, Drumul Național 58, care leagă Anina de Caransebeș, a fost închis. Apa măsura pe unele porțiuni aproape un metru.
În alte zone din Caraș, oamenii au încercat disperați să-și pună la adăpost bunurile din fața viiturilor puternice.
Apele furioase au luat însă câteva autoturisme și au inundat mai multe case.
Inundații cum nu s-au mai văzut de 200 de ani
De altfel, ploile torențiale din ultimele trei zile, de 150-170 litri/mp, au dus la formarea unor viituri istorice pe râul Timiş și afluenții Bistra și Pogăniş, în apropiere de Lugoj, la un nivel care nu s-a mai înregistrat de 200 de ani, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
O rupere de nori a făcut prăpăd și în localitatea Chirătfei din județul Galați. A plouat atât de tare 20 de minute încât apa adunată pe un versant s-a transformat într-o viitura care a ajuns în mai multe gospodării.
Drumul Național 13, ce leagă Brasovul de Sighișoara, a fost blocat de copacii căzuți și aluviunile aduse de torenți în urma unei furtuni puternice. Doi oameni, care vindeau produse locale într-o cabană de pe marginea șoselei, au sunat după ajutor când s-au văzut înconjurați de ape și au fost evacuați de echipajele de intervenție.
Apa s-a revărsat de pe versanți în Bihor
Și în Bihor s-au produs noi inundații aseară, în zona municipiului Aleșd. Apa s-a revărsat de pe versanți și a intrat în mai multe gospodarii de pe marginea șoselei E60.
Pe o porțiune din Autostrata Deva-Nădlac s-a produs o alunecare de teren, iar șoferii au circulat pe o singură bandă, până când muncitorii au curățat șoseaua.
În Târgu Mureș, norii negrii i-au speriat pe oameni. Iar în alte localități din județ, după o ploaie torențială, aproape 300 de gospodarii au fost inundate.
"A plouat că lumea. În grădină tot e distrus, solarul."
"E înfundat pârăul cu crengi și cu minuni."
"Parcă a venit potopul. În toată casa a intrat. Toate s-au stricat din păcate."
Ploile nu au contenit nici în județul Cluj. În Dej, gurile de canalizare s-au înfundat și mai multe străzi au fost acoperite de ape.
"Uite aici canalele noastre, Dejul nostru..."