Cele mai grave inundații din ultimii 200 de ani. ANM anunță Cod roșu în mai multe județe

×
Codul embed a fost copiat

Ploile torențiale din ultimele zile au provocat, în câteva judeţe, inundații la un nivel care nu s-a mai înregistrat de 200 de ani, anunță Ministerul Mediului.

UPDATE - Hidrologii au emis, sâmbătă, o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă pe râuri din judeţele Mureş şi Harghita, începând de la ora 9:10.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), de la ora 09:10 şi până la ora 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Gălăoaia - amonte S.H. Glodeni, Niraj - bazin superior amonte S.H. Miercurea Nirajului, Târnava Mică - bazin amonte S.H. Sărăţeni, judeţele: Mureş, Harghita, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Gurghiu - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lăpuşna, Niraj - bazin superior amonte S.H. Miercurea Nirajului.

Opt localităţi din judeţul Mureş au fost afectate de precipitaţiile abundente înregistrate în ultimele 24 de ore, zeci de case fiind inundate, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Horea".

Citește și
Furtuni violente în toată țara. Drumuri surpate și localități inundate în mai multe județe
Alertă ANM: Cod roşu de viituri în trei bazine hidrografice din Timiş şi Caraş-Severin
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"În ultimele 24 de ore, în urma fenomenelor meteorologice periculoase în judeţul Mureş au fost afectate 8 localităţi la care au intervenit pompierii mureşeni: Miercurea Nirajului, Suseni, Petelea, Reghin, Nadeş, Ţigmandru, Silivaşu de Câmpie şi Zau de Câmpie", precizează sursa citată.

Potrivit acesteia, 33 de case au fost inundate, dar şi opt subsoluri, 37 de gospodării şi 11 pivniţe.

De asemenea, pompierii au acţionat pentru construirea unui dig din aproximativ 1.500 de saci în vederea protejării a 50 de gospodării.

De asemenea, în ultimele zile, pompierii au fost solicitaţi să intervină în cazul producerii de inundaţii în localităţile Călugăreni, Sovata, Vălenii de Mureş, Miercurea Nirajului, Silivaşu de Câmpie (din judeţul Bistriţa-Năsăud), Rîciu, Chiheru de Sus, Reghin şi Suseni.

Natura a lovit cu o violență extremă

 

În Timiș și Caraș Severin, zeci de oameni au fost salvați din mijlocul șuvoaielor, cu bărcile și cu un elicopter.

Sute de gospodării au fost inundate, iar câteva drumuri județene, sunt rupte de viituri.

Lângă Lugoj, un dig a cedat și apele au pătruns în câteva localități.

Acesta este tabloul înfricoșător lașat în urmă de natura dezlănțuită. Codul de vreme extremă, valabil în țoață țara, expiră duminică dimineață.

Codul de vreme extremă, valabil în toată țara, expiră luni dimineața.

Localnici salvați cu elicopterul în Caraș-Severin

 

Natura a lovit cu o violență extremă în Caraş-Severin.

Localnic: "A plouat, nu s-a oprit, a venit apa pe noi."

Localnici: "Uitaţi aici totul este distrus, aici era camera copiiilor...Rău"

Un pod a fost distrus de viitura puternică ce a distrus totul în cale. Din casele de aici au fost evacuate zeci de persoane.

În localitatea Dezești au fost evacuate 12 persoane şi 40 de case au fost puternic afectate de inundaţii. O casă s-a prăbuşit parţial şi alte 4 sunt în pericol să cadă şi ele.

Marcel Vela, ministrul Administrației și Internelor: „Vom evalua întreaga zonă. Vom evalua toate pagubele și vom lua măsurile necesare.”

Un dig din Lugoj a cedat sub presiunea apelor

 

Este alertă și în Lugoj, unde un dig a cedat sub presiunea șuvoaielor.

Proprietarul unei ferme: „Ferma mea este toată sub apă, am reușit să salvăm o parte din animale, să le evacuăm.”

Râul Timiș, în zona municipiului Lugoj, nu a mai fost la asemenea cote de peste 15 ani. După cum se vede, apa a ajuns aproape de nivelul podului."

Cod roșu de inundații pe râul Bistra

 

Pe râul Bistra a fost instituit cod roșu de inundații.

Apa a năvălit în mai multe localități, iar câteva gospodarii au rămas izolate.

Din cauza viiturilor, Drumul National 58, care leagă Anina de Caransebeș, a fost închis. Apa măsura, pe unele porțiuni, aproape un metru.

În alte zone din Caraș, oamenii au încercat disperați să-și pună la adăpost bunurile din fața viiturilor puternice.

Apele furioase au luat însă câteva autoturisme și au inundat mai multe case.

De altfel, ploile torențiale din ultimele trei zile, de 150 - 170 litri/mp, au dus la formarea unor viituri istorice pe răul Timiş și afluenții Bistra și Pogăniş, în apropiere de Lugoj, la un nivel care nu s-a mai înregistrat de 200 de ani, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Inundații grave în Galați, Brașov și Bihor

 

O rupere de nori a făcut prăpăd și în localitatea Chirătfei din județul Galați. A plouat atât de tare 20 de minute încât apa adunată pe un versant s-a transformat într-o viitură care a ajuns în mai multe gospodării.

Drumul Național 13, ce leagă Brașovul de Sighișoara, a fost blocat de copacii căzuți și aluviunile aduse de torenți, în urma unei furtuni puternice. Doi oameni care vindeau produse locale într-o cabană de pe marginea șoselei au sunat după ajutor când s-au văzut înconjurați de ape și au fost evacuați de echipajele de intervenție.

Și în Bihor s-au produs noi inundații joi seară, în zona municipiului Aleșd. Apa s-a revărsat de pe versanți și intrat în mai multe gospodării de pe marginea șoselei E60.

Alunecare de teren pe autostrada Deva-Nădlac

 

Pe o porțiune din Autostrata Deva-Nădlac s-a produs o alunecare de teren, iar șoferii au circulat pe o singura bandă până când muncitorii au curățat șoseaua.

În Târgu Mureș, norii negrii i-au speriat pe oameni. Iar în alte localități din județ, după o ploaie torențială, aproape 300 de gospodarii au fost inundate.

Ploile nu au contenit nici în județul Cluj. În Dej, gurile de canalizare s-au înfundat și mai multe străzi au fost acoperite de ape.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Inundații în mai multe județe și sute de gospodării izolate. Viiturile au făcut prăpăd
Inundații în mai multe județe și sute de gospodării izolate. Viiturile au făcut prăpăd

Ploile căzute cu nemiluita, în ultimele zile - chiar și 170 de l/mp - au umflat râurile din mai multe județe.

Alertă ANM: Cod roşu de viituri în trei bazine hidrografice din Timiş şi Caraş-Severin
Alertă ANM: Cod roşu de viituri în trei bazine hidrografice din Timiş şi Caraş-Severin

Hidrologii au emis, vineri, noi avertizări Cod roşu de inundaţii, valabile pe râuri din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, începând de la orele prânzului.

Dezastru în jumătate de ţară, din cauza ploilor. Comuna lovită de viitură de 2 ori într-o zi
Dezastru în jumătate de ţară, din cauza ploilor. Comuna lovită de viitură de 2 ori într-o zi

Vremea rea a provocat dezastru în 23 de județe. Peste 500 de gospodării au fost inundate, iar traficul a fost întrerupt pe mai multe drumuri naționale.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.