Inundații în mai multe județe și sute de gospodării izolate. Viiturile au făcut prăpăd

Ultima actualizare: 19-06-2020 13:40

Ploile căzute cu nemiluita, în ultimele zile - chiar și 170 de l/mp - au umflat râurile din mai multe județe.

Viiturile au făcut prăpăd în cale. Pe hârtie, vorbim despre valori înregistrate ultima oară acum 200 de ani, conform Ministerului Mediului. Tabloul este dramatic: în Caraș Severin, nouă adulti și 12 copii au fost recuperați dintre șuvoaie de pompieri și transportați cu un elicopter într-o zonă sigură. Și în Timiș, alte opt persoane au fost salvate în ultimul moment de militari.

O rupere de nori a făcut prăpăd în localitatea Chiratfei, din județul Galați. 20 de minute a durat totul, suficient încât apa adunată de pe un versant să nimicească mai multe gospodării.

La fel s-a întâmplat și la Aleșd, în Bihor. Apa a venit șuvoaie de pe versanți și a intrat în casele de pe marginea șoselei E60.

Pe râul Bistra, în schimb, a fost cod roșu de inundații.

Apa a năvălit într-o localitate din Caraș-Severin, iar patru case au rămas izolate.

Nouă adulți și 12 copii au fost recuperați dintre șuvoaie de pompieri și transportați cu elicopterul într-o zonă sigură. Au fost preluați apoi de ambulanțe.

Din cauza viiturilor, Drumul Național 58, care leagă Anina de Caransebeș, a fost închis. Apa măsura, pe unele porțiuni, aproape un metru.

În localitatea Fârdea din Timiș, trei adulți și cinci copii au fost evacuați cu ajutorul bărcilor de militari. Mai mulți bătrâni au fost și ei scoși pe brațe, după ce s-au trezit cu apa în case.

Probleme au fost și pe șosele. Pe o porțiune din autostrada Deva-Nădlac, o alunecare de teren a limitat traficul la o singură bandă pe sens.

În Mureș, după o ploaie torențială de 30 de minute, peste 250 de gospodării din localitatea Suseni au fost inundate.

Mircea Mariș, primarul localității Suseni: „Partea de Suseni dinspre Reghin, de la jumătatea satului, de la primărie, a fost inundată. Sunt în jur de 260 de gospodării”.

Călin Handrea, inspector-șef ISU Mureș: „Intervenim pentru scoaterea apei din beciuri. După retragerea apei, o să intervenim la celelate gospodării. Cam în tot județul suntem mobilizați”.

Ploile nu au contenit nici în județul Cluj. În Dej, canalizările au cedat, iar mai multe străzi au fost inundate.

Și în Iași, o ploaie scurtă le-a dat bătaie de cap șoferilor. Un pasaj de la marginea orașului s-a transformat rapid în piscină. A fost nevoie de intervenția pompierilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO