Deținem un sfert din luciul de apă din Europa, dar cumpărăm pește din străinătate

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 19:30
Categorie: Actualitate

Doar unul din 6 peștii care ajung în farfuriile românilor e de provenienţa autohtonă. Şi oricum, trei sferturi din marfa românească este de crescătorie, în special crap şi păstrăv.

Deşi în apele noastre creşte sălbatic cel puţin o specie, pe multe bălți doar se pescuieşte sportiv, cu eliberarea capturii.

Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect care să îi oblige pe cei care au în concesiune luciu de apă să vândă un anumit procent din cantitatea de pește din acea zonă.

România deţine un sfert din luciul de apă din Europa ce se pretează la exploatări piscicole. Oficialii recunosc însă că nu avem studii mai noi de 30 de ani, care să arate ce cantităţi şi ce specii se dezvoltă spontan în mare şi în lacuri. În plus, majoritatea celor care au în concesiune bălți le folosesc la plimbări turistice sau pentru concursuri de pescuit.

Alexandru Potor, secretar de stat piscicultură: „Statul român dă accesul către o resursă în mod legal, corect, transparent, dar încearcă să se şi asigure că există şi o cantitate produsă acolo şi nu ne dăm doar cu barca pe lac, ci îl folosim pentru a aduce peşte pe masa consumatorului român. Să existe o legătură între licenţierea şi ultilizarea acestor suprafeţe. Obligaţia de a pune pe piaţa un minim de cantitate de peşte.”

Capitala, de pildă, are o salbă de lacuri unde peştele prins este eliberat sau scos doar pentru a fi gătit în restaurantele celor care le administrează.

​În România se consumă anual în jur de 90.000 de tone de peşte. Când vine vorba de provenienţa mărfii, e ca şi cum peştele cel mare l-ar fi înghiţit pe cel mic. 70.000 de tone sunt de import, 12.000 de tone din acvacultură, mai ales crap şi păstrăv. Ne mândrim doar cu midiile de Marea Neagră. Chiar dacă se exploatează doar sezonier, tot scoatem 4.000 de tone pe an.

Cristian Dărmănescu, furnizor de peşte: „Marea Neagră are un nivel optim de salinitate, în plus e şi în avantajul nostru să sprijinim afacerile locale.”

230 de milioane de euro, fonduri europene, sunt oferite ţării noastre pentru dezvoltarea pisciculturii şi sprijinirea comunităţilor de pescari. O treime din bani au fost deja accesaţi ori sunt pe cale să plece spre investitori cu proiecte viabile. Pe primul loc sunt bălţile cu crap şi păstrăvăriile şi se dovedesc afaceri de succes.

Dar prind curaj şi cei care cred că românii s-au săturat de novac, fitofag şi păstrăv curcubeu. 11 milioane de euro au pus în mişcare o fermă de sturioni din judeţul Dolj.

Răzvan Ratcu, investitor: „Nu are oase, se deosebeşte foarte mult de speciile cu care consumatorul român este obişnuit. Costă mai mult, dar sperăm să prindă.”

Dincolo de moda peştelui de captură, acvacultura e cea mai bună şansă de a creşte producţia internă. Crescuţi în condiţii controlate atent de autorităţi, peştii de bazin sunt aproape la fel de hrănitori ca cei pescuiţi.

Don Mario, bucătar: „Nu e mare diferenţă între peştele de captură şi cel de acvacultură. Sigur, în funcţie de spaţiul crescătoriei, e mai gras, pentru că nu face fitness la fel de mult ca în sălbăticie.”

În medie, romanii mănâncă doar 6 kilograme de peşte pe an, de patru ori mai puţin faţă de media Uniunii Europene.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

România, te iubesc: ”Braconieri fără frontiere”. Emisiunea integrală din 28 octombrie 2018
România, te iubesc: ”Braconieri fără frontiere”. Emisiunea integrală din 28 octombrie 2018
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Polițiști cu talent. Ziua fluieră în intersectie, seara suflă în trompetă
Valentin Melinte ne cântă la trompetă

03:02
LA MARUTA
Mirela Retegan, vacanță la capătul pământului
Țara care a impresionat-o cel mai mult pe Mirela Retegan

09:14
LA MARUTA
Presing la dressing. Iulia Albu, aproape de leșin
Cum a reacționat când i-a văzut dressing-ul lui Daniel Trifu

10:41
LA MARUTA
Zeul băncilor și soția, poveste de dragoste
Cum s-au cunoscut cei doi

06:07
LA MARUTA
Se visează cea mai sexy româncă și vrea și medalie
Romina Neascșu se antrenează din greu la sala de sport

07:58
LA MARUTA
Luptătorul Benny, speriat de ce mișcă în farfurie
Benny a acceptat provocarea lui Măruță. Reacția sa

07:19
VORBESTE LUMEA
Care sunt femeile din viața lui "VLAD"
Serialul "VLAD" spune povestea Contelui de Monte Cristo într-o adaptare modernă

16:10
VORBESTE LUMEA
Rezoluții de vedetă, în 2019
Aflăm ce planuri au vedetele în 2019

03:18
FERMA
Ce se intampla in FERMA, ramane in FERMA! Din 29 ianuarie – marti, miercuri si joi de la 21:30 la PRO TV

01:15
VORBESTE LUMEA
Cum arată o zi de răsfăț
Fetele de la "Vorbește lumea" ne dezvăluie câteva secrete de înfrumusețare

04:21
codrin stefanescu
Codrin Ștefănescu, de ”neoprit”. A treia zi din ultimele patru când este huiduit. VIDEO
Jean Chelba a murit. Fiul său, Alex, și-a pierdut viața în urma incendiului din Colectiv
Femeie de 80 de ani, găsită moartă de pompieri în propria locuință
PSD, despre Iohannis: „Președintele care-și critică țara în fața presei internaționale”
Distracția cu ATV-urile, coșmar pentru localnicii din Moeciu. Turiștii lasă prăpăd în urmă
6.000 de familii au primit facturi cu 60% mai mari la gaze. ”Nu e posibil așa ceva”
chiuveta
Elevii, îndemnați de profesori să ”se spele bine pe mâini”. Doar că în școli n-au săpun
O nouă avarie gravă a Radet. Specialiștii susțin că sistemul e la un pas de dezastru
Taximetriștii spun de ce protestează: se tem pentru siguranța pasagerilor UBER
Amenda primită de spitalul din Craiova, după incidentul cu un șofer beat
Jaf de 120.000 de euro, într-un mall din Constanța. Hoții au acționat fără să fie văzuți
Ultimul ”câștigător” al recursului compensatoriu: complicele teroristului Omar Hayssam