Despăgubiri de 130.000 de euro familiei unui pacient mort din cauza unei erori la Spitalul județean din Slobozia
Spitalul județean din Slobozia a fost obligat să plătească despăgubiri de 130.000 de euro familiei unui pacient mort din cauza unei erori. I-a fost administrată o substanță greșită.
Cercetate pentru ucidere din culpă, angajata unei farmacii, o asistentă și o infirmieră au scăpat de răspunderea penală pentru că acuzațiile s-au prescris.
Familia unui pensionar din Slobozia care a murit în spitalul județean din pricina unor neglijențe va primi 130.000 de euro daune morale. Justiția le-a găsit responsabile pe o asistentă de farmacie, o asistentă de la spitalul județean și o infirmieră.
Procesul în care au fost acuzate de ucidere din culpă a încetat fără condamnare, pentru că faptele s-au prescris între timp.
Fiica pacientului: „Dreptate nu s-a făcut, că dreptate era în momentul când noi îl aveam pe tata. A durat și mult prea mult. Mult stres, multă supărare, multă jignire. Ca și cum am fi fost noi vinovați de moartea tatălui nostru sau ca și cum tatăl nostru ar fi fost vinovat că era prea bătrân, că s-a îmbolnăvit.”
În 2014, pacientul care avea 72 de ani, ar fi trebuit supus unei investigaţii, prin care un chirurg voia să vadă starea colonului și pentru care recomandase o substanță de contrast. Soţia victimei a mers să o cumpere de la o farmacie de lângă spital. Însă a primit altceva.
Prima verigă slabă în lanțul evenimentelor ce au culiminat cu moartea pacientului ar fi fost farmacista care a eliberat sare dietetică îmn loc de suflat de bariu, ce fusese prescris de chirurg, prin rețetă.
Iar decisive ar fi fost asistenta care nu a verificat substanțele, dar și infirmiera care ar fi făcut procedura medicală deși nu avea pregătirea necesară.
Imediat după ce i-a fost administrată sarea, pacientul a intrat în șoc și nu a mai putut fi salvat.
Fiica pacientului: „A venit cu ea de la farmacie. Nimeni nu s-a uitat la ea și substanța era sare de mare, în concentrație mare, iar după procedură, la zece minute tata a intrat în comă și a decedat.”
Liviu Patrichi, managerul spitalul Județean din Slobozia: „Asistenta a declinat efectuarea acestei manevre medicale către un personal sanitar care nu avea pregătirea corespunzătoare și de aici un lanț al slăbiciunilor care a dus la producerea evenimentului. Evident că o infirmieră nu are cunoștințe suficiente pentru a-și da seama dacă medicația administrată este una coresponzătoare sau nu.”
Cele două instanțe care au judecat cazul - Judecătoria Slobozia și Curtea de Apel București - au stabilit că spitalul nu are nicio vină, dar a obligat unitatea medicală să plătească despăgubirile în solidar cu cele trei inculpate.