Cine sunt cei care au creat atmosfera unora dintre cele mai cautate baruri. Cluburile noastre, comparate cu cele din Vest
Designeri de Romania - PARTEA A 2-A. Mergem acum sa-i cunoastem pe doi dintre designerii care au creat atmosfera unora dintre cele mai cautate baruri, restaurante si cluburi din Bucuresti.
Cristian Corvin este unul dintre cei care stabileste tendinte la noi in tara. Mihai Popescu a desenat interioarele unora dintre cele mai cunoscute cluburi din Romania. Capitala are peste 3400 de cafenele, baruri si restaurante.
Numai in Bucuresti, iesitul in oras ne costa anual peste 2 miliarde si jumatate de lei. Ne decidem in ce loc mergem in functie de preturi, mancare sau muzica dar, poate la fel de mult, conteaza si aspectul spatiilor in care ne petrecem timpul liber.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristian Corvin este unul dintre designerii care impune tendinte in acest domeniu. Zeci de localuri cunoscute ii poarta semnatura. Il gasim pe santierul unui restaurant care va servi vin si mancare romaneasca.
Cristian Corvin: "La cuptorul acela o sa se faca paine proaspata si vin, si cumva de la asta ne-a venit ideea de impartasanie. Nici in sensul ala foarte serios, in niciun caz religios, nici in sensul ala de deradere. D-aia sunt clopotele astea din ceramica. Sunt facute dupa forma clopotului buga de la Putna."
Intoarcerea la radacini este una dintre tendintele actuale. Atat in moda si gastronomie cat si in arhitectura si design interior.
Cristian Corvin, arhitect: "Eu sunt foarte bucuros ca ne intoarcem la niste traditii, la niste radacini. Problema apare atunci cand sunt, sa zicem asa, gresit interpretate sau intr-un mod ieftin. Cred ca nu poti sa te iei foarte in serios cu filonul asta. Ca totusi traim niste epoci in care nu poti chiar asa sa te duci pe filonul ala foarte traditional, semanatorit. Si dupa aceea el trebuie sa fie cumva sublinat la care filonul traditional era foarte puternic, dar pe cat de puternic, pe atat de bine mascat.
Astfel incat nu poti sa vezi la el niste motive d-astea traditionale ad litteram, facut exact ca pe ie, nu stiu ce model."
In portofoliul sau gasim printre altele o fost fabrica din parcul Carol, transformata in spatiu de concerte, dar si o fosta tipografie din centrul Capitalei, devenita bar si restaurant.
Cristian Corvin, arhitect: "Pentru noi a fost un fel de manifest. Am incercat sa rescriem un pic din istoria locului tocmai ca o atitudine de fronda cu ce se petrece in tara. Stergerea trecutului. Oamenii isi arunca usile de lemn originale la gunoi, monumente."
Improviziatia, un obicei tipic romaneasca, este pentru el o resursa de creativitate.
Cristian Corvin, arhitect: "Ma intreb daca la noi in Romania nu e parte din identitate faptul ca injghebam lucrurile. Cumva au totdeauna o doza de improvizatie. Si acum nu ma refer la partea aia proasta de merge si asa. Ci la faptul ca pana la urma reusim dintr-o improvizatie si sa facem un lucru care functioneaza , ceea ce poate nu multe natii stiu. Si asta poate sa fie, de pilda, un fir rosu in design si clopotele astea, am cautat, initial am vrut sa fie un citat foarte ad litteram. Am vrut sa fie un clopot din bronz. Si n-am gasit, era complicat. Si pana la urma am zis sa-l facem din altceva. Si tot cautand am gasit un artist ceramist, Gabi Matei, care ne-a facut clopotele din portelan. Si acum suntem mult mai bucurosi de ele decat din alea din bronz."
In paralele cu barurile, restaurantele si cafenele chic, in Romania s-a dezvoltat si o industrie a cluburilor, care rivalizeaza cu cele din vest.
Mihai Popescu si fratele sau geaman Liviu sunt actionarii unora dintre cele mai cunoscute cluburi din Romania.
In localurile lor merg sa se distreze cot la cot corporatisti, vedete autohtone, turisti, expati, politicieni si directori de multinationale . Mihai se ocupa cu designul tuturor acestor localuri.
Mihai Popescu, designer: "Ma numesc mai inginer decat artist. Rezolv matematic toate spatiile mele, apoi adaug poanta. Poanta e ceva in care oricine ar intra sa-si puna semn de intrebare, de ce o fi aia? La beautiful e barca intoarsa invers care se revarsa."
O terasa din Herastrau i-a adus premiul pentru cel mai frumos local in aer liber. Au urmat apoi si contracte peste hotare.
Talentul il mosteneste de la mama sa, care pe vremuri era designer la Fondul Plasitc.
Mihai are un stil eclectic. In acelasi decor gasesti eprubete, instrumente muzicale si o statuie cu fecioara Maria. Pe tavan sunt instalate lumini de efect in forma de fagure si un candelabru care fusese comandat pentru… biroul lui Nicolae Ceausescu.
Decorul acestor povesti in care petrece high life-ul Bucurestean prinde viata intr-un atelier din Pantelimon.
Mobila si decorurile acestor cluburi capitaliste sunt realizate de meseriasi formati in perioada comunista.
Sursa: Pro TV
Etichete: cladire, Romania te iubesc, RTI, arhitecti, design,
Dată publicare:
19-03-2017 18:33