Tur de forta al asistentului secretarului de stat al SUA. Victoria Nuland s-a intalnit cu cei mai importanti oficiali romani
Asistentul secretarului de stat american, Victoria Nuland, a revenit in Romania cu o misiune extrem de importanta. Nuland a discutat cu presedintele Klaus Iohannis, dar si cu premierul Victor Ponta si alti oficiali romani.
Intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu Victoria Nuland a durat aproximativ o ora, iar oficialul american a fost intampinat la Palatul Cotroceni de consilierul personal al presedintelui, Mihai Razvan Ungureanu. Nuland l-a felicitat pe Ungureanu pentru noul post de consilier al sefului statului si a declarat ca se bucura ca a revenit la Bucuresti.
Seful statului a declarat in cadrul intalnirii ca se bucura pentru aceasta vizita a Victoriei Nuland, la Bucuresti, la inceputul mandatului sau la Palatul Cotroceni, potrivit imaginilor transmise de Administratia Prezidentiala. "Bine ati venit! Ma bucur ca ati decis sa faceti o vizita atat de repede, in mandatul meu. Nu stiu daca acest lucru mi se datoreaza si mie, dar ma bucur", i-a transmis presedintele Iohannis Victoriei Nuland.
Nuland i-a raspuns lui Iohannis: "Cu siguranta vi se datoreaza, am venit sa va vad".
Presedintele Iohannis a mai spus: "Avem multe lucruri in comun si astept cu nerabdare aceasta intalnire".
Din delegatia presedintelui Iohannis care a participat la discutia cu asistentul secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, la Palatul Cotroceni au facut parte purtatorul de cuvant al presedintelui, Tatiana Niculescu Bran si consilierii George Scutaru si Dan Mihalache.
Presedintele Klaus Iohannis a salutat interesul companiilor americane in domeniul militar si economic si a incurajat cresterea prezentei lor pe piata romaneasca. "In centrul discutiilor s-a aflat dorinta Romaniei de a intari Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborarii nu doar in domeniul militar ci si economic. Presedintele a salutat interesul companiilor americane in acest sector si a incurajat cresterea prezentei lor pe piata romaneasca. in acest sens, a subliniat nevoia de stabilitate legislativa, predictibilitate si transparenta in mediul de afaceri", se precizeaza in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sursei citate, cei doi interlocutori au evidentiat progresele substantiale obtinute de Romania in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei. De asemenea, s-a facut o trecere in revista a situatiei politice din regiune. Presedintele Iohannis a reafirmat angajamentele ferme ale Romaniei ca stat membru NATO, exprimand hotararea de a se aloca resursele necesare pentru un raspuns adecvat la evolutiile de securitate preocupante din regiunea noastra si din Europa, se mai precizeaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
Presedintele Klaus Iohannis si oficialul american au stat fata in fata pentru prima data, miercuri dimineata, la Palatul Cotroceni, iar aceasta intalnire cu seful statului a fost prima pe agenda demnitarului american - unele voci sustinand ca este si cel mai important moment al vizitei sale. In centrul discutiilor s-a aflat si consolidarea Parteneriatului Strategic intre Romania si Statele Unite ale Americii.
Victoria Nuland, catre Bogdan Aurescu: Va astept la Washington
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a intalnit, miercuri, cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, care i-a comunicat ca il asteapta intr-o vizita la Washington. "Sunt incantata sa fiu aici. E vizita mea anuala", a declarat Victoria Nuland, la debutul intrevederii cu seful diplomatiei romane.
Bogdan Aurescu a reamintit faptul ca Romania este un partener-cheie al SUA, in timp ce Victoria Nuland a punctat colaborarea romano-americana in Afganistan si in alte teatre de operatiuni. Totodata, Nuland i-a transmis ministrului Aurescu ca il asteapta la Washington, acesta replicand ca si el asteapta ca asistentul secretarului de de stat sa revina la Bucuresti.
Ponta, dupa discutia cu Nuland: Principalul mesaj este sa schimbam cultura politica, prin colaborare
Principalul mesaj al partenerilor externi ai Romaniei este schimbarea culturii politice romanesti, prin colaborare pentru tara si pentru pozitia in regiune, a afirmat premierul Victor Ponta, dupa discutia cu oficialul american Victoria Nuland si ministrul britanic de Externe. "Pot sa transmit principalele mesaje: sa schimbam cultura politica in Romania, in sensul in care sa colaboram si sa lucram impreuna. Deci, nu va luati dupa cei care vor scandal. Mesajul principal al partenerilor nostri este sa lucram impreuna pentru Romania si pentru pozitia noastra in regiune. Colaborarea si nu razboiul si scandalul sunt cele care aduc in primul rand credibilitatea Romaniei si increderea investitorilor", a spus Ponta ministrilor, la inceputul sedintei de guvern, in fata presei.
Premierul Victor Ponta a discutat cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pe Afaceri Europene si Eurasiatice, despre aprofundarea si diversificarea Parteneriatului Strategic si situatia regionala si i-a prezentat rezultatele in combaterea coruptiei si angajamentul in acest sens. "Modalitatile concrete de aprofundare si diversificare a Parteneriatului Strategic cu SUA si situatia regionala au fost principalele teme de discutie cu oficialul american. in cadrul Parteneriatului Strategic au fost discutate proiectele in curs de derulare cu partea americana in plan politico-militar, de securitate, al justitiei si in domeniul economic, indeosebi cele din sectorul energetic si IT, precum si noi propuneri de dezvoltare a acestora", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Executivul mai informeaza ca premierul Victor Ponta a prezentat rezultatele obtinute de Romania in consolidarea reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, precum si angajamentul Guvernului in acest sens. De asemenea, a subliniat sustinerea si masurile luate de Guvern pentru o alocare adecvata a resurselor bugetare necesare sectorului de aparare, in contextul provocarilor actuale. "A fost evidentiata cooperarea bilaterala excelenta in acest domeniu", se afirma in comunicat.
Premierul a mai discutat cu oficialul american si o serie de actiuni guvernamentale pentru a consolida dimensiunea economica a Parteneriatului strategic, inclusiv pentru a creste investitiile americane in economia romaneasca. Cei doi oficiali au avut si un schimb de opinii privind evolutiile din vecinatatea estica.
Cu ministrul britanic de Externe, discutiile au vizat modalitatea de consolidare si intensificare a relatiilor strategice dintre Romania si Marea Britanie, in special pe palierele economic, de securitate si aparare, evolutiile recente la nivelul Uniunii Europene si in vecinatatea acesteia, cu accent pe identificarea unor masuri adecvate pentru a face fata provocarilor actuale in plan economic si de securitate, premierul Ponta reafirmand importanta respectarii principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, inclusiv principiul liberei circulatii a persoanelor, si mentionand impactul pozitiv in plan
economic al acesteia.
Tariceanu: In discutia cu Nuland a fost evocat subiectul legilor "Big Brother" si cartelelor pre-pay
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca in discutiile pe care adjunctul secretarului de stat american pentru Europa si Eurasia, Victora Nuland, le-a avut cu oficialii romani a fost "evocat" si subiectul legat de legea "Big Brother" si legea cartelelor pre-pay.
"A fost nu o discutie, ci a fost evocat acest subiect care e un subiect de preocupare comuna, pentru ca si Romania si SUA si toate tarile europene sunt preocupate de combaterea terorismului, de asigurarea securitatii nationale, a securitatii comune si sigur ca aceste subiecte au fost evocate pe parcursul discutiei", a spus presedintele Senatului.
In plus, a spus Tariceanu "am subliniat necesitatea ca Romania, impreuna cu Polonia, sa-si intareasca relatiile si cooperarea in plan politic si militar, in asa fel incat sa realizam un coridor de securitate suplimentar, de la Marea Baltica la Marea Neagra".
El a mai spus ca subiectele discutate au fost legate de de statul de drept, parteneriatul strategic cu SUA, situatia de securitate din zona Europei Centrale si de Est, avand in vedere vecinatatatea Romaniei cu Ucraina si Rusia.
Tariceanu a adaugat ca discutiile au privit si probleme legate de stabilitatea politica, dar si de atragerea de investitii americane.
"Cele mai importante subiecte, din punctul meu de vedere, sunt cele de ordin politic si strategic: parteneriatul cu SUA, apartenenta noastra la NATO, necesitatea ca Romania sa dea dovada ca e capabila sa fie nu numai un beneficiar de securitae, ci si un furnizor de securitate", a spus Tariceanu.
El a aratat ca, in acest sens, a fost subliniata importanta pactului pe Aparare, care va sustinut de toate partidele police privind o alocare bugetara de 2% pentru acest domeniu.
"Am putut sa prezentam, toti cei prezenti, anumite elemente legate de ceea ce incercam sa prefiguram pentru viitor, lucruri care sa creasca increderea in institutii, sa asiguram un fundament democratic mai puternic, sa dam o perspectiva cat mai solida statului de drept in Romania", a adaugta Tariceanu. El a precizat, raspunzand unei intrebari, ca nu a sesizat ca oficialul american sa aiba un ton critic in cadrul discutiilor.
Predoiu, dupa discutiile cu Nuland: Romania este pe drumul bun gratie reformarii Justitiei
Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca din discutiile cu Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat al SUA, s-a putut trage concluzia ca Romania este in prezent pe un "drum bun, gratie reformelor din justitie, noilor coduri si luptei anticoruptie".
"Orice evolutie pozitiva va depinde in continuare de pastrarea acestor progrese si continuarea consolidarii Justitiei. Aceasta inseamna implicit si un sprijin major al guvernului pentru echipa logistica a sistemului judiciar", a mai spus Predoiu, adaugand ca "investitiile in economie vor veni pe fondul consolidarii increderii in aplicarea legii si in noi politici guvernamentale bazate pe o alta viziune decat cea a guvernului Ponta, care a esuat in pomeni electorale, planuri nerealizabile si coruptie".
Gorghiu: PNL si-a declarat, in discutiile cu Nuland, sprijinul pentru lupta impotriva coruptiei
Co-presedintele PNL, Alina Gorghiu sustine in urma intalnirii cu asistentul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, ca liberalii si-au declarat angajamentul sprijinirea luptei impotriva coruptiei, prin modificarea legislatiei electorale si a procedurilor parlamentare.
Gorghiu precizeaza intr-un comunicat remis miercuri Mediafax ca, in cursul intrevederii, Victoria Nuland a "reiterat angajamentul ferm al PNL fata de statul de drept, consolidarea institutiilor democratice, buna guvernare si combaterea coruptiei".
"Cu ocazia acestor discutii, am sustinut intarirea Parteneriatului Strategic cu SUA, care sa se materializeze prin extinderea colaborarii nu doar in planul securitatii, ci si in plan economic, comercial si cultural. Suntem constienti ca largirea domeniilor de colaborare depinde in mare parte de rezolvarea problemelor de integritate si de coruptie, iar PNL este determinat sa contribuie efectiv la solutii care sa consolideze democratia si statul de drept", sustine Gorghiu.
Liderul PNL mentioneaza ca "Partidul National Liberal va veghea, ca si pana acum, ca legislatia anticoruptie sa fie respectata, pentru a nu se mai repeta episoade similare legii amnistiei si gratierii".
"Cu atat mai mult cu cat stim ca sunt depuse doua initiative legislative pe aceasta tema, le vom solicita colegilor din celelalte formatiuni politice respingerea lor in Parlament in cel mai scurt timp", mentioneaza Gorghiu.
De asemenea, ea a afirmat ca in cadrul discutiilor a mentionat si un alt obiectiv al PNL, "anume reforma clasei politice, care trebuie sa porneasca de la regandirea sistemului de finantare a partidelor in alegeri, pentru a combate coruptia".
"Clasa politica trebuie sa redevina responsabila in relatia cu celelalte institutii ale statului. Din aceasta perspectiva, este necesara adoptarea propunerii legislative initiate anul trecut de catre PNL, care urgenteaza toate procedurile parlamentare prin care se raspunde solicitarilor Justitiei privind arestarea preventiva sau inceperea urmaririi penale a senatorilor si deputatilor", se mai arata in comunicat.
Zgonea: Nuland ne roaga sa fim in consens cand decidem pe legile electorale si finantarea partidelor
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, ca Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat al SUA i-a "rugat" pe oficialii romani sa ia prin consens deciziile majore referitoare le legile electorale si finantarea partidelor. "(...) ne roaga pe toti sa fim in consens cand luam decizii majore, adica modificarea legilor electorale, Legea finantarii partidelor politice, astfel incat sa existe un raport corect intre stat, partide politice si mediul investitional", a spus Zgonea.
El a aratat ca Nuland am avut o discutie cu toate partidele politice cu privire la situatia actuala din Romania, carora le-a transmis faptul ca Romania este cel mai important partener din Europa de Est, alaturi de Polonia si ca Romania este cea mai stabila tara din punct de vedere politic din aceasta zona.
Potrivit lui Zgonea, Nuland le-a transmis oficialilor romani ca elaborarea de catre Parlamentul a unor legi care sa nu mai fie modificate intr-un interval scurt permite ca mediul investitional american sa vina in Romania mai des decat in trecut.
Zgonea a mai spus ca discutiile s-au axat pe trei paliere: militar-securitate, politic si economic, toate acestea fiind abordate "in sens pozitiv".
Mircea Geoana i-a spus Victoriei Nuland ca e nevoie de o noua majoritate guvernamentala la Bucuresti
Senatorul Mircea Geoana a sustinut, in cadrul intalnirii cu asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland, ca Romania are nevoie de un nou inceput, astfel ca, pe langa un nou presedinte, este nevoie si de o alta majoritate guvernamentala care sa implementeze un proiect national.
Potrivit unui comunicat remis miercuri Mediafax, Mircea Geoana a sustinut, in cadrul intalnirii cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, faptul ca "Romania are nevoie de un nou inceput si de aceea, pe langa un nou presedinte, este nevoie si de o noua majoritate guvernamentala care sa propuna si sa implementeze un nou proiect national".
Fostul ministru de Externe a mai precizat ca a propus crearea unei dimensiuni a Parteneriatului Strategic dedicata cooperarii economice, investitiilor si comertului, care sa completeze dialogul strategic structurat deja existent in zona militar-strategica, in masura in care statul si mediul de afaceri din Romania vor putea sa identifice o serie de proiecte concrete destinate investitorilor americani.
"Romania este cel mai important aliat al SUA in regiune. Interesul nostru comun este ca Romania sa devina o forta economica, strategica, militara, regionala, perechea sudica a Poloniei, in arcul strategic de la Marea Baltica la Marea Neagra. Pentru ca Romania sa culeaga dividendele economice si de prosperitate pe masura rolului sau strategic exceptional, Romania trebuie sa continue in mod energic lupta impotriva coruptiei si, in egala masura, a cauzelor acesteia. Buna guvernare si transparenta trebuie sa devina regula in administrarea tarii", se arata in comunicatul senatorului Geoana.
Acesta a subliniat faptul ca o continuare a dialogului politic la nivel inalt si solutionarea rapida a numirii unui nou ambasador la Bucuresti si a regimului de vize pentru romani in SUA sunt prioritati ale agendei bilaterale in 2015.
Vizita lui Nuland la Bucuresti este planificata pe parcursul a doua zile, iar joi demnitarul american se va intalni si cu oameni de afaceri si cu reprezentanti ai societatii civile.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, klaus iohannis, victor ponta, Victoria Nuland,
Dată publicare:
14-01-2015 19:28