Premierul explica de ce nu s-a vazut cu Victoria Nuland: "Am fost in vizita privata in Italia"

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta afirma ca nu s-a intalnit cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, deoarece a avut programata o vizita privata de trei zile in Italia.

El a aratat ca in vizita in Italia, programata dinainte, a fost insotit de sotia sa si s-a intalnit cu liderul partidului de guvernamant italian, in contextul in care la Roma urmeaza sa fie organizat, peste o luna, Congresul Partidul Socialistilor Europeni, unde va fi nominalizat si candidatul pentru postul de presedinte al Comisiei Europene.

"In primul si in primul rand, aveam programata dinainte de Anul Nou o vizita privata in Italia. Am fost, deci, in Italia cu sotia mea, ocazie cu care insa m-am intalnit si cu omologul meu, liderul partidului de guvernamant din Italia, pentru ca, peste fix o luna, la Roma, va fi Congresul Partidului Socialistilor Europeni in care se desemneaza candidatul pentru Comisia Europeana, pentru presedintele Comisiei Europene", a spus Ponta, conform Mediafax, care citeaza Antena 3.

Premierul a aratat totodata ca stia care este subiectul principal pentru care oficialul american vine la Bucuresti si ca acest subiect a fost discutat si la ultimul Consiliu de Aparare a tarii (CSAT), nefiind public, confidential si pentru care ministrul de Externe, Titus Corlatean, este cel mai indreptatit sa exprime punctul de vedere al Guvernului.

"Este un subiect care tine de raporturile dintre Romania si SUA, dar pe care l-am discutat si-l vom discuta doar in CSAT, nu pot sa dau niciun altfel de indicii. Domnul ministru Corlatean este de departe cel mai indrituit si, prin functie 0 e ministru de Externe - prin cunostintele sale diplomatice, si discutand cu celelalte institutii ale statului, sa spuna punctul de vedere al Guvernului, un punct de vedere construit in relatia Romania-America. Deci, e foarte bine ca doamna Nuland a fost la Bucuresti, este foarte bine ca s-a discutat despre acest subiect important, s-au abordat si altele (...) Aici nu e vorba de un presedinte, un prim-ministru sau un ministru de Externe, e vorba de noi ca tara, si America are si trebuie sa aiba, asa cum avem si noi despre America, o atitudine pozitiva. In rest s-a discutat despre subiectele care erau importante", a spus Ponta.

Citește și
Victoria Nuland
Avertismentul emis de SUA catre Romania din cauza provocarilor "ingrijoratoare" la adresa justitiei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Premierul a apreciat astfel ca "nebunia" cum ca oficialul SUA a venit la Bucuresti pentru a certa Guvernul este "o iluzie fanariota, ca te duci si te plangi si vine cineva".

In privinta vizitei sale in Italia, Ponta a apreciat ca presedintele Traian Basescu era informat, deoarece Serviciul de Protectie si Paza (SPP) stia unde a plecat.

"Am vazut ba ca am fost la schi in Austria...nu schiez, n-am nimic impotriva, ii felicit pe toti cei care schiaza, eu nu schiez. Ba ca am fost la vanatoare la Balc. Sunt cunoscut ca nu agreez vanatoarea si nu ma duc la nicio vanatoare. Niste oameni oarecum disperati (...) Deci, cand nu sunt la Guvern sau intr-o vizita externa sau intr-o vizita in tara, sunt cu familia, e foarte simplu, nu trebuie sa-si faca griji oamenii domnului Basescu. De altfel, presedintele stia unde sunt ca SPP-ul stie intotdeauna unde ma aflu", a afirmat Ponta.

In privinta relatiei cu SUA, premierul a aratat ca Romania doreste sa isi dezvolte aceasta relatie, dar vrea sa aiba legaturi si cu alti parteneri externi, inclusiv un parteneriat strategic cu China.

Intrebat, astfel, care este pozitia Romaniei fata de SUA si daca s-a facut o modificare, Ponta a raspuns ca da.

"S-a facut o modificare. in primul rand, orientarea noastra pro-europeana si pro-transatlantica, parteneriatul strategic cu Statele Unite, au fost doua lucruri pe care toata clasa politica...nu stiu daca e cineva care o contesta, este o directie buna a Romaniei si in aceasta directie trebuie sa mergem. E bine ca suntem membri UE, e bine ca avem un parteneriat strategic cu SUA, sunt lucruri importante care tin de relatia noastra si care, de fiecare data, se pot imbunatati. Bun, dar pentru romani ce e important? Pentru romani este important sa stie ca sunt parteneri ai SUA, avem securitate, dar ideea vizelor e extrem de importanta pentru romani si de aceea trebuie sa o discutam si o discutam nu cu batut cu pumnu-n masa, dar de fiecare trebuie sa existe (...) Unde-i schimbarea? Spre deosebire de presedintele Basescu, care a avut o gandire extrem de ingusta si foarte personala, a zis: Domne, ce-mi foloseste mie, Romaniei, nu ma intereseaza, mie ce-mi foloseste?

Eu cred ca, fiind membra a UE, ca avand parteneriat strategic cu SUA, pentru dezvoltarea noastra in primul rand economica, dar si politica, sa ai relatii foarte bune cu Turcia, de exemplu - este principalul partener comercial al Romaniei - China, o tara care nu doar importam noi de acolo, dar putem sa exportam, chiar si cu Rusia. Eu vreau, fiind si dintr-o alta generatie, avand si capacitatea de a relationa cu parteneri internationali mult mai mare decat Basescu, vreau sa pastrez relatia pro-europeana si americana a Romaniei, dar sa deschidem Romania catre cat mai multi parteneri si asta inseamna investitii, locuri de munca, exporturi pentru Romania", a spus Ponta.

Asistentul secretarului american de Stat pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, a efectuat, vineri si sambata, o vizita la Bucuresti, in cadrul careia a fost primita la Cotroceni de presedintele Traian Basescu si s-a intalnit cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, cu procurorul-sef al DNA, Laura-Codruta Kovesi, dar si cu membri ai societatii civile.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Purtatorul de cuvant al PSD: Victoria Nuland a venit sa transmita un mesaj de felicitare Guvernului
Purtatorul de cuvant al PSD: Victoria Nuland a venit sa transmita un mesaj de felicitare Guvernului

Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat ca vizita asistentului secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland are "o conotatie profund pozitiva", oficialul american neavand ceva de reprosat Guvernului.

Avertismentul emis de SUA catre Romania din cauza provocarilor
Avertismentul emis de SUA catre Romania din cauza provocarilor "ingrijoratoare" la adresa justitiei

Casa Alba este ingrijorata de atacurile la adresa justitiei si ii incurajeaza pe romani sa apere statul de drept. Acesta este unul dintre mesajele cu care a venit la Bucuresti subsecretarul de stat american, Victoria Nuland.

Victoria Nuland, subsecretar de stat american, s-a intalnit, vineri seara, cu presedintele Basescu
Victoria Nuland, subsecretar de stat american, s-a intalnit, vineri seara, cu presedintele Basescu

Functionarea statului de drept in Romania ridica noi semne de intrebare la Washington. Este motivul pentru care Victoria Nuland, subsecretar de stat american, se afla pentru doua zile la Bucuresti.

Oficialul SUA Victoria Nuland vine in Romania sa discute despre
Oficialul SUA Victoria Nuland vine in Romania sa discute despre "statul de drept". Ponta este ocupat

Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, isi incepe, vineri, vizita de doua zile la Bucuresti pe tema consolidarii statului de drept.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.