Premierul explica de ce nu s-a vazut cu Victoria Nuland: "Am fost in vizita privata in Italia"
Premierul Victor Ponta afirma ca nu s-a intalnit cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, deoarece a avut programata o vizita privata de trei zile in Italia.
El a aratat ca in vizita in Italia, programata dinainte, a fost insotit de sotia sa si s-a intalnit cu liderul partidului de guvernamant italian, in contextul in care la Roma urmeaza sa fie organizat, peste o luna, Congresul Partidul Socialistilor Europeni, unde va fi nominalizat si candidatul pentru postul de presedinte al Comisiei Europene.
"In primul si in primul rand, aveam programata dinainte de Anul Nou o vizita privata in Italia. Am fost, deci, in Italia cu sotia mea, ocazie cu care insa m-am intalnit si cu omologul meu, liderul partidului de guvernamant din Italia, pentru ca, peste fix o luna, la Roma, va fi Congresul Partidului Socialistilor Europeni in care se desemneaza candidatul pentru Comisia Europeana, pentru presedintele Comisiei Europene", a spus Ponta, conform Mediafax, care citeaza Antena 3.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Premierul a aratat totodata ca stia care este subiectul principal pentru care oficialul american vine la Bucuresti si ca acest subiect a fost discutat si la ultimul Consiliu de Aparare a tarii (CSAT), nefiind public, confidential si pentru care ministrul de Externe, Titus Corlatean, este cel mai indreptatit sa exprime punctul de vedere al Guvernului.
"Este un subiect care tine de raporturile dintre Romania si SUA, dar pe care l-am discutat si-l vom discuta doar in CSAT, nu pot sa dau niciun altfel de indicii. Domnul ministru Corlatean este de departe cel mai indrituit si, prin functie 0 e ministru de Externe - prin cunostintele sale diplomatice, si discutand cu celelalte institutii ale statului, sa spuna punctul de vedere al Guvernului, un punct de vedere construit in relatia Romania-America. Deci, e foarte bine ca doamna Nuland a fost la Bucuresti, este foarte bine ca s-a discutat despre acest subiect important, s-au abordat si altele (...) Aici nu e vorba de un presedinte, un prim-ministru sau un ministru de Externe, e vorba de noi ca tara, si America are si trebuie sa aiba, asa cum avem si noi despre America, o atitudine pozitiva. In rest s-a discutat despre subiectele care erau importante", a spus Ponta.
Premierul a apreciat astfel ca "nebunia" cum ca oficialul SUA a venit la Bucuresti pentru a certa Guvernul este "o iluzie fanariota, ca te duci si te plangi si vine cineva".
In privinta vizitei sale in Italia, Ponta a apreciat ca presedintele Traian Basescu era informat, deoarece Serviciul de Protectie si Paza (SPP) stia unde a plecat.
"Am vazut ba ca am fost la schi in Austria...nu schiez, n-am nimic impotriva, ii felicit pe toti cei care schiaza, eu nu schiez. Ba ca am fost la vanatoare la Balc. Sunt cunoscut ca nu agreez vanatoarea si nu ma duc la nicio vanatoare. Niste oameni oarecum disperati (...) Deci, cand nu sunt la Guvern sau intr-o vizita externa sau intr-o vizita in tara, sunt cu familia, e foarte simplu, nu trebuie sa-si faca griji oamenii domnului Basescu. De altfel, presedintele stia unde sunt ca SPP-ul stie intotdeauna unde ma aflu", a afirmat Ponta.
In privinta relatiei cu SUA, premierul a aratat ca Romania doreste sa isi dezvolte aceasta relatie, dar vrea sa aiba legaturi si cu alti parteneri externi, inclusiv un parteneriat strategic cu China.
Intrebat, astfel, care este pozitia Romaniei fata de SUA si daca s-a facut o modificare, Ponta a raspuns ca da.
"S-a facut o modificare. in primul rand, orientarea noastra pro-europeana si pro-transatlantica, parteneriatul strategic cu Statele Unite, au fost doua lucruri pe care toata clasa politica...nu stiu daca e cineva care o contesta, este o directie buna a Romaniei si in aceasta directie trebuie sa mergem. E bine ca suntem membri UE, e bine ca avem un parteneriat strategic cu SUA, sunt lucruri importante care tin de relatia noastra si care, de fiecare data, se pot imbunatati. Bun, dar pentru romani ce e important? Pentru romani este important sa stie ca sunt parteneri ai SUA, avem securitate, dar ideea vizelor e extrem de importanta pentru romani si de aceea trebuie sa o discutam si o discutam nu cu batut cu pumnu-n masa, dar de fiecare trebuie sa existe (...) Unde-i schimbarea? Spre deosebire de presedintele Basescu, care a avut o gandire extrem de ingusta si foarte personala, a zis: Domne, ce-mi foloseste mie, Romaniei, nu ma intereseaza, mie ce-mi foloseste?
Eu cred ca, fiind membra a UE, ca avand parteneriat strategic cu SUA, pentru dezvoltarea noastra in primul rand economica, dar si politica, sa ai relatii foarte bune cu Turcia, de exemplu - este principalul partener comercial al Romaniei - China, o tara care nu doar importam noi de acolo, dar putem sa exportam, chiar si cu Rusia. Eu vreau, fiind si dintr-o alta generatie, avand si capacitatea de a relationa cu parteneri internationali mult mai mare decat Basescu, vreau sa pastrez relatia pro-europeana si americana a Romaniei, dar sa deschidem Romania catre cat mai multi parteneri si asta inseamna investitii, locuri de munca, exporturi pentru Romania", a spus Ponta.
Asistentul secretarului american de Stat pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, a efectuat, vineri si sambata, o vizita la Bucuresti, in cadrul careia a fost primita la Cotroceni de presedintele Traian Basescu si s-a intalnit cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, cu procurorul-sef al DNA, Laura-Codruta Kovesi, dar si cu membri ai societatii civile.
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, justitie, traian basescu, victor ponta, Victoria Nuland,
Dată publicare:
13-01-2014 08:05