Emisarul SUA in Europa, Victoria Nuland, si-a cerut scuze dupa ce a injurat Uniunea Europeana

Ultima actualizare: 10-02-2014 06:59

Secretarul de Stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland, si-a cerut scuze, joi, fata de Uniunea Europeana dupa ce a rostit cuvinte nediplomatice la adresa UE.

Intr-o inregistrare audio a unei conversatii telefonice difuzate joi pe YouTube, oficialul american este auzit spunandu-i interlocutoului sau: "F... UE", potrivit Mediafax.

Nuland, a carei voce poate fi clar identificata, are o discutie cu un barbat care este foarte sigur ambasadorul Statelor Unite in Ucraina, Geoffrey Pyatt.

Cei doi diplomati discuta timp de patru minute despre rezolvarea situatiei politice din aceasta tara. Conversatia, care pare sa fi fost inregistrata fara stirea protagonistilor si care a fost difuzata pe YouTube inainte sa circule masiv pe Twitter, nu este datata si este imposibil de autentificat in mod sigur.

Purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jennifer Psaki nu a dezmintit acest apel telefonic, dar a refuzat sa spuna mai multe despre o "conversatie diplomatica privata". Ea a asigurat ca nu are "detalii din surse independente cu privire la originea inregistrarii de pe YouTube", dar a acuzat autoritatile ruse ca fac publicitate in jurul acestui caz, difuzand inregistrarea pe Twitter.

Ea a apreciat ca metodele Rusiei au "cazut foarte jos". Moscova se opune Washingtonului si Bruxelles-ului in criza ucraineana. La randul sau, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a considerat ca faptul ca aceasta conversatie a fost "difuzata pe Twitter de catre Guvernul rus este semnificativ pentru rolul Rusiei". Jennifer Psaki a precizat, de asemenea, ca Victoria Nuland si-a prezentat scuze.

"Colaboram indeaproape cu UE si cu reprezentantii sai si acest lucru face si secretarul de Stat adjunct in cazul Ucrainei", a explicat purtatoarea de cuvant.

Victoria Nuland "a fost in contact strans cu sefa diplomatiei europene Catherine Ashton, a fost in contact cu omologii sai europeni si si-a prezentat scuze (...) pentru cuvintele respective", adauga Jennifer Psaki.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO