"Cum puteti dormi noaptea cand protejati oficialii corupti?" Mesajul dur lansat de Victoria Nuland pentru Europa Centrala


Ultimul update: Luni 06 Octombrie 2014 07:05
Data publicarii: Vineri 03 Octombrie 2014 10:34
Categorie: Stiri externe

"Cum puteti dormi noaptea cand protejati oficialii corupti de urmarirea judiciara?". Mesajul extrem de dur vine de la Victoria Nuland, subsecretarul de stat american, care ii critica, fara sa dea nume, pe unii lideri ai tarilor central europene.

Oficialii de la Bucuresti au reactionat diferit. In timp ce premierul sustine ca mesajul este adresat Ungariei, presedintele Basescu este convins ca Victoria Nuland s-a referit si la Romania.

Liderii din Europa Centrala profita ca tarile lor sunt in NATO si Uniunea Europeana, dar ignora valorile democratice - asta sustine subsecretarul de stat american, Victoria Nuland.

"Ii intreb pe acesti lideri: Cum puteti dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, in timp ce ziua promovati "democratia iliberala", incurajati nationalismul, impuneti restrictii presei sau demonizati societatea civila! Pun aceeasi intrebare si in legatura cu cei care protejeaza oficialii corupti de urmarirea judiciar?", a spus Victoria Nuland.

Oficialul de la Washington nu a nominalizat vreo tara anume, insa criticile sale vin in contextul in care Parlamentul Romaniei a blocat de-a lungul timpului anchetarea unor alesi.
 

Traian Basescu: "Remarca doamnei Nuland include si Romania... Cazul Microsoft este o proba pana la ce nivel poate ajunge coruptia si cum se distribuie resursele obtinute din coruptie."

Victor Ponta: "E despre Ungaria... "

Traian Basescu a anuntat ca lasa justitia sa ii ancheteze pe cei cinci fosti ministri din Dosarul Microsoft. In schimb, senatorii si deputatii, care ar fi trebuit si ei sa raspunda solicitarii procurorului general pentru inceperea urmaririi penale in cazul a 3 colegi implicati in acelasi dosar si-au luat vacanta pana dupa alegerile prezidentiale.

Cunoscuta pentru discursurile sale taioase, Victoria Nuland a mai spus ca natiunile pot fi puternice doar protejand pluralismul politic si societatea civila.

VIDEO PROTVPLUS.RO