Critici din SUA: Romania, in centrul traficului european de carne vie. Guvernul n-a rezolvat nimic
Romania este tara de origine, tranzit si destinatie pentru traficul de persoane in scopul muncii fortate sau exploatarii sexuale, un numar semnificativ de victime traficate in Europa fiind romani, precizeaza Departamentul de Stat al SUA .
Potrivit raportului, copiii reprezinta cel putin o treime dintre victimele traficului de persoane din Romania, fetele si baietii, in special cei ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, fiind expusi riscului de a deveni victime ale traficului in scopuri sexuale pe teritoriul Romaniei.
Guvernul si reprezentantii ONG-urilor au semnalat si o crestere a numarului de victime cu dizabilitati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Documentul mentioneaza ca "Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane, totusi depune eforturi semnificative in acest sens".
"Pentru al patrulea an consecutiv, Guvernul nu a acordat fonduri ONG-urilor care ofera asistenta victimelor traficului de persoane si nu a asigurat in Bucuresti adaposturi destinate in exclusivitate adultilor si copiilor victime ale traficului de persoane", se arata in raport.
Pe de alta parte, in ultimul an au crescut numarul de urmariri si condamnari in justitie, iar agentia nationala in domeniu a desfasurat mai multe campanii de constientizare in randul populatiei.
Raportul Departamentului de Stat recomanda Romaniei reluarea finantarii programelor de asistenta a victimelor traficului de persoane, inclusiv alocarea unor fonduri pentru ONG-urile care ofera diferite servicii victimelor. Documentul considera necesare cresterea calitatii serviciilor oferite victimelor, construirea la Bucuresti a unui adapost destinat in exclusivitate victimelor traficului de persoane repatriate, dar si "anchetarea amanuntita si demararea urmaririi penale in cazurile de presupusa complicitate a functionarilor guvernamentali la acte de trafic de persoane si pedepsirea cu inchisoarea a functionarilor statului condamnati pentru asemenea infractiuni".
Administratia americana recomanda si "infiintarea unei functii de raportor la nivel national care sa asigure evaluari independente periodice ale politicilor nationale in acest domeniu".
Documentul arata ca pedepsele cu inchisoarea intre 1 si 15 ani prevazute de legislatia romaneasca sunt "suficient de severe".
In 2012, autoritatile romane au anchetat 867 de cazuri de trafic de fiinte umane, in timp ce in 2011 fusesera anchetate 897 cazuri. Anul trecut au fost trimise spre acuzare 667 de persoane si condamnate 427 pentru trafic de fiinte umane, in comparatie cu 480 persoane puse sub acuzare si 276 persoane condamnate in 2011.
In 2012 au fost identificate de autoritati 1.041 de victime, 526 de persoane fiind traficate in scopul exploatarii sexuale, in timp ce 410 au fost traficate pentru munca fortata.