Ministrul Nicolaescu, catre expertii in transplant: Remarc cu satisfactie munca in conditii dificile
Un accident de masina a curmat viata unui baiat de 8 ani, dar parintii au hotarat ca sfarsitul sau tragic sa fie un nou inceput pentru trei copii, doi aflati pe dializa, iar celalalt cu ficatul distrus de o boala genetica.
Parintii baiatului sunt cei care au cerut prelevarea organelor, spunand ca au vazut de curand cazuri in care transplantul, facut cu organe de la cei in moarte cerebrala a adus inapoi din pragul mortii copii nevinovati. Unul dintre acestia a fost Victoria, fetita de 10 ani din Tiraspol care acum cateva zile a primit un ficat de la un baietel de varsta ei.
"Azi eu am aflat ca ma duc la operatie."
A fost ultimul lucru pe care Victoria l-a scris in jurnal, inainte de transplant. La cateva zile dupa interventie, povesteste ca a inceput sa uite de suferinta.
"Imi e mult mai bine. Imi doresc multa sanatate."
"Am fost la plimbare. Si ieri olecuta. Iar venim, ne mai odihnim, cand cu caruciorul, cand asa mergem, incetisor...", a spus Lidia Creanga.
Acum, singura problema a Victoriei e ca ii e pofta de pizza, de carnati si de macaroane cu sos si cu carne pe care inca nu are voie sa le guste. Greu de crezut ca, acum doua saptamani, avea o speranta de viata atat de fragila, incat mama prefera sa uite. 5 iunie a fost prima zi din viata ei de acum.
Pentru viata noua a Victoriei au lucrat zeci de medici si coordonatori de transplant, care au explicat parintilor donatorului ca moartea copilului lor nu va fi in zadar. Aceeasi echipa a primit, acum cateva zile, inca un caz tulburator. Un accident de masina a mai curmat un destin. Victima avea 9 ani.
"Dumnealor au venit cu aceasta propunere, cand au fost informati despre gravitatea situatiei copilului lor.", a declarat Rosana Turcu, coordonator regional.
"Fiind vorba de un copil, implicarea emotionala e mult mai mare si suntem afectati.", a declarat dr. Luminita Neagoe, seful sectiei Terapie Intensiva.
Pentru ca baietelul a avut o moarte violenta, la spital a fost chemat si un medic legist, ca sa certifice faptul ca prelevarea organelor nu avea sa afecteze rezultatele autopsiei.
Din februarie pana acum au fost sute de astfel de cazuri. Pentru prima data, efortul doctorilor si asistentilor care fac transplantul posibil e recunoscut oficial de ministrul Nicolaescu.
"Va asigur, stimati medici si profesionisti, de tot spirijinul meu si al Ministerului Sanatatii. Nu pot sa nu remarc CU SATISFACTIE ca munca dumneavoastra onorabila se desfasoara uneori in conditii dificile..."
Satisfactia financiara lipseste insa pentru medici. Dupa cinci luni, inca lucreaza ca voluntari.
"Colegii mei meritau din partea Ministerului Sanatatii o recunoastere onorifica a muncii lor, pentru ca inca nu pot fi platiti.", a declarat Victor Zota.
Cel mai devreme, cadrele medicale vor primi primii bani abia la sfarsitul anului.