Maşina preia în drum alţi salariaţi. În total sunt peste 1500 de oameni la uzina COMPA din Sibiu, majoritatea fiind din afară oraşului.
E una din cele mai vechi companii din Sibiu, fosta întreprindere de stat, ulterior privatizată.
Am stat de vorba cu managerul.
Ioan Firiza, director companie: "Estimăm că în jur de 200 de persoane trebuie înlocuiţi… Forţă de muncă tot mai puţină, criză de personal…"
Uzina are nevoie în primul rând de oameni tineri, care să ia locul celor ce se pensionează.
Repartiţia pe 2017 arată că din 113.000 de locuri în învăţământul liceal de la noi, doar 35.000 au fost alocate pentru şcolile profesionale. Iar dintre acestea, mai puţin de 4500 sunt în învăţământ dual, adică acea ramură care implică multă practică la viitorul loc de muncăşi care reprezintă soluţia în multe state din Vest. Nu şi la noi.
Ciserom Sebeş este una dintre puţinele firme din confecţii autohtone, care a rezistat din anii comunismului. A trecut prin reorganizări şi transformări succesive şi a pierdut proape 2 treimi din personal, însă nu şi-a schimbat obiectul de activitate. Se bazează mult pe contractele cu firme din străinătate.
Parteneri care probabil nu ştiu că produsele sunt făcute cu pensionari, pe care şefii lor nu ştiu cum să-i mai ţină să nu plece.
Ana Zachiu e de la 17 ani, adică de o viaţă, în această unitate.
Angajați: "Am avut copii şi nu m-am gândit să plec. Nu mi-a fost greu. Am mai fost în şomaj câte 6 luni, dar am stat şi apoi am revenit înapoi. Dacă ar fi să merg în continuare poate aş mai fi un an sau doi, …tineretul nu ştiu dacă vrea să vină aici."
Aceasta este din păcate, imaginea industriei uşoare de la noi. Le-au obosit ochii şi le-a albit demult părul, dar încă muncesc, captivi parcă în automatismele fabricii.
Directorul firmei n-are ce face şi îi reaincadreaza în muncă..
Constantin Ispir, director CISEROM: ”Noi, faţă de ultimii ani când aveam 46 media de vârstă, acum ne cifrăm undeva la 50 de ani. 49 şi vreo 10 luni. Este extrem de mare şi e o fluctuaţie destul de mare, 15, 30 de persoane, din 320 în total, care ies an de an la pensie. Am făcut săptămâna porţilor deschise, am invitat şcolile tehnice din localitate, din judeţ, din judeţele vecine…am reuşit în foarte mică măsură să atragem viitori. Dacă vorbeşti cu băieţii, marea majoritate vor să fie şoferi de TIR".
Lidia Muntean, angajat: "Tinerii din ziua de astăzi nu prea vor, vor bani mulţi, vor cu totul altceva, până nu încerci nu ştii ce îţi oferă viaţa. Şi pentru noi a fost greu, eu când m-am angajat aveam 16 ani, lucram în 3 schimburi…am 23 de ani de când sunt aici. Am făcut şcoala pentru Ciserom, am făcut practica aici şi am rămas. Noi când am plecat, părinţii noştri ne-au învăţat să lucrăm, să fim cumpătaţi. Tineretul în ziua de azi vrea mai mult, vrea bani mulţi pe lucru puţin."
Constantin Ispir, director CISEROM: "Cu trimitere la ultimul an şi jumătate, când a fost nevoie să renunţăm la comenzi, am renunţat la comenzi, mai ales de pe piaţa Germaniei, unde avem o colaborare îndelungată şi foarte bună, anul trecut ni s-au pus pe masă comenzi de 4,5 milioane de perechi, noi am acceptat să lucrăm câte un milion şi ceva, pentru că am fost conştienţi că atât putem livra la termen şi în condiţii de calitate bune."