Specialiștii pleacă din țară pentru salarii mai mari. Câtă meserie mai ştiu românii, la ”România, te iubesc!”

×
Codul embed a fost copiat

Rămânem fără medici, meseriaşi şi specialişti de tot felul. În timp ce alte ţări iau măsuri şi ştiu să atragă forţă de muncă, noi stăm cu mâinile în sân.

Duminică, la ”România, te iubesc!", vorbim pe larg despre criză de forţă de muncă. Continuăm să exportăm oameni, în timp ce zone întregi ale ţării sunt lovite de depopulare. Vă arătăm câtă meserie mai ştiu românii din ţară şi cum ne este afectată calitatea vieţii din cauza acestei penurii de personal care gripează economia.

Comuna Casimcea, judeţul Tulcea. Nea Ion şi soţia au ieşit dis de dimineaţă să ia aer, pe banca de la poartă. Sunt bătrâni şi bolnavi. Şi nu mai au medic de familie.

"Nu avem reţete, nu avem unde să ne consultăm, eu am fost tractorist, am lucrat, mi-am făcut meseria, să şi-o facă şi ei…", spune bâtrănul.

L-am căutat pe medicul care a părăsit comuna. A renunţat pentru că lucrează în alte 2 locuri din oraş, unde e mare nevoie de el. Şi la Spitalul Judeţean, şi la Ambulanţă e un deficit uriaş de personal, iar pacienţii sunt puşi pe drumuri.

Citește și
ambulante
Serviciile de Ambulanţă au declanşat o acţiune de protest la nivel naţional
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Eddin Salah, Spital Tulcea: "Mulţi copii îi transferăm la Pediatrie Constanţa. Pentru că nu avem pediatru. Mulţi, mulţi, mai ales sâmbătă duminică nu avem gardă, nu avem medici, direct la Constanţa. Şi asta înseamnă motorină, personal, maşină ţinută departe.”

Am fost aproape 23 de milioane imediat după Revoluţie şi astăzi, în scripte, am rămas 19 milioane. Doar oficial, pentru că în realitate cifra e mult mai mică. Şi mai rău e că dintre cei rămaşi muncesc mai puţin de 5 milioane. Ei ţin în spate toată economia. La "România, Te Iubesc" vedem în ce condiţii sunt angajaţi şi cât de pregătiţi sunt.

Se spune peste tot că avem potenţial uriaş în turism. Că avem locuri frumoase în care răsar multe unităţi de cazare. Cu cine să lucrezi e însă cea mai mare problemă, nu atragerea turiştilor.

Relu Nicola, patron pensiune: "Mergem şi muncim pe terenurile altora, îi dezvoltăm pe ceilalţi şi noi rămânem de căruţă Europei!"

Ajungem şi în industria textilă. La afacerea italianului Pasquale, de la Reşiţa. O fabrică de confecţii care acum 3 ani avea în jur de 500 de angajaţi. Acum are mai puţin de 150 şi, implicit, o mulţime de maşini de cusut trase pe dreapta.

Nu găseşte angajaţi în unitate, în timp ce din comunele din zona Reşiţei femeile pleacă masiv să muncească peste hotare. L-am întrebat pe patronul Italian de ce nu măreşte salariile.

"De asta am venit în România, salariile mai mici pe piaţa de confecţii. Nici noi nu primi mai mult, nu e rentabil", spune el.

Iulian Stănescu, sociolog: "Marea economie a României este una care caută o forţă de muncă slab calificată şi prost remunerată. Populaţia are o opţiune - rămân aici, unde se cer aceste posturi prost remunerate,sau plec afară? Mai toate afacerile, lohnuri industriale vin şi oferă această plajă, o mie, o mie 500 de lei. Şi problema e că oamenii dispuşi să meargă pe salariile acestea în România sunt din ce în ce mai puţini."

Există soluţii, la fel cum există avertizări ale specialiştilor. Calitatea vieţii ne este serios afectată de la an la an, din cauza penuriei de oameni. Autorităţile văd situaţia mult mai bine.

Mihai Tudose, premierul României: ”Dacă ne uităm la cifre, faţă de anul trecut ,când au plecat 210.000 de români, anul asta au plecat mai puţini, deci încep să vadă românii că e bine să stea acasă."

Cât de bine le este românilor acasă, câţi dintre ei continuă să-şi facă bagajele pentru a emigra şi câţi nu mai vor deloc să lucreze în ţară, aflăm duminică, la ”ROMÂNIA, TE IUBESC!"

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Angajații din Sănătate amenință cu greva generală. Salariile lor s-ar putea înjumătăți
Angajații din Sănătate amenință cu greva generală. Salariile lor s-ar putea înjumătăți

''Creşterile salariale sunt o păcăleală, iar veniturile noastre se vor micşora, de fapt''. Asta spun şi angajaţii din Sănătate, care pentru a 5-a zi la rând şi-au strigat nemulţumirile în stradă.

Serviciile de Ambulanţă au declanşat o acţiune de protest la nivel naţional
Serviciile de Ambulanţă au declanşat o acţiune de protest la nivel naţional

Serviciile de Ambulanţă au declanşat o acţiune de protest la nivel naţional, pe perioadă nedeterminată.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.