Peste 3,5 milioane de români care au părăsit ţara, pentru a lucra în alte state. ONU a anunţat anul trecut că, pentru prima dată, ţara noastră a intrat în top cinci ţări europene din care au migrat cei mai mulţi oameni.
Pe primul loc e Marea Britanie cu 4,9 milioane; pe doi, Polonia cu 4,4; urmează Germania cu 4 milioane şi apoi România. Cei mai mulţi sunt tineri, 30-45 de ani, majoritatea oameni cu o meserie, deci golul uriaş, lăsat acasă, nu e doar demografic, ci şi de productivitate.
Ne-au plecat muncitorii, dar şi medicii, inginerii sau profesorii.
E nevoie de oameni. Din cei care să ştie meserie. La Bucureşti, după 3 ani de şcoală, elevii în pragul absolvirii, chelnerii de mâine, demonstrează că nu pot face diferenţa între un pahar de apă şi unul de vin.
Iulian Stănescu este sociolog cercetător, lucrează la Institutul pentru Studiul Calităţii Vieţii. Cercetează atent piaţa muncii şi modul în care criza din domeniu ne afectează viaţa.
Iulian Stănescu, cercetător: "Culegem aceste efecte şi ele sunt de durata. Ne afectează pe absolut fiecare dintre noi, pentru că, vedeţi dumneavoastră, există un cost. Ar trebui să se transpună în servicii publice, măcar pe anumite segmente, comparabile cu cele din Vestul Europei. Cum simţim, în România se pune problema de a construi spitale, dar nu mai avem medici. Sunt foarte multe despre modul cum funcţionează instituţiile cum sunt serviciile publice."
Vrem să construim, nu mai avem cu cine, vrem să reparăm, nu mai avem cu cine, vrem să atragem clienţi şi să oferim produse de calitate, nu mai avem cu cine.
Iulian Stănescu, sociolog: "România iese din comunism cu 8,1 milioane de salariaţi şi termină tranziţia cu vreo 4,5 milioane. România, acea forţă de muncă bine calificată, a trimis-o la pensie."