Decizie bizară a PSD: Vasile Dîncu, propus preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO
Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Camera Deputaţilor şi Senat l-au propus, vineri, pe senatorul PSD Vasile Dîncu să ocupe funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, scrie Agerpres.
Propunerea a fost făcută către Birourile permanente reunite ale Parlamentului, care au decis vineri că alegerea lui Dîncu în funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO va fi supusă votului în şedinţa de plen comun din data de 21 februarie.
Decizia este bizară în condițiile în care, la finele lunii octombrie, Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării, în urma unor declarații considerate de unii "pro-ruse" sau, oricum, care nu reflectă poziția oficială, diplomatică, a României, trasată de Președintele Klaus Iohannis și Ministerul de Externe și aliniată la Uniunea Europeană.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale", a scris el pe pagina personală de facebook, pe 22 octombrie anul trecut.
"Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române", a adăugat el.
Cu câteva zile înainte, Vasile Dîncu, a avut o serie de declarații care au fost interpretate atât de unele partide de opoziție cât și de Cotroceni drept controversate, neclare.
"Războiul va mai continua, singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri", a declarat el în cadrul unui interviu.
Poziția sa nu este, însă, și cea a oficială a României, a Uniunii Europene ori a NATO, după cum a subliniat și președintele Klaus Iohannis.
La scurt timp după interviul acordat de Dîncu, președintele României, Klaus Iohannis, a comentat într-o conferință de presă poziția neclară a ministrului Apărării.
"În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm cu toţii ideea că doar Ucraina va decide când şi cum şi ce negociază. Această poziţie este poziţia noastră oficială, este poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziţii", a declarat Iohannis.