Decizia CCR care ii scapa basma curata pe cei care au facut fraude fara a incalca legea. Printre ei ar fi si Liviu Dragnea
O decizie a Curtii Constitutionale din vara trecuta salveaza de la condamnare 22 de inculpati, judecati pentru o frauda de proportii la o banca din Alba Iulia.
Functionari si clienti deopotriva au scapat de acuzatia de abuz in serviciu, chiar daca institutia financiara a suferit o paguba de peste 11 milioane de euro, iar motivul invocat de aparare este ca nu au incalcat o lege. Putini vor fi judecati in continuare si oricum numai pentru acuzatii de fals.
Decizia data de Tribunalul Alba nu este definitiva insa sunt sanse mici sa fie schimbata. Dupa mai bine de doi ani de dezbateri, judecatorii au decis ca angajatii bancii si clientii lor care ar fi primit credite ilegal nu pot fi pedepsiti pentru acuzatia de abuz in serviciu pentru ca au incalcat doar norme interne, nu o lege propriu-zisa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Codruta Suteu, avocat in dosar: “S-a luat in calcul decizia CCR, e o decizie corecta si asteptata”.
CCR a decis in iunie 2016 ca articolul de lege care sanctioneaza abuzul in serviciu este constitutional, dar ca sintagma "in mod defectuos" trebuie inlocuita cu "prin incalcarea legii". Aceasta modificare face ca abuzul in serviciu sa fie fapta penala doar daca functionarul public incalca o lege sau o ordonanta de urgenta. Nu si o norma interna a bancii, cum s-a intamplat in acest caz.
Sentinta Tribunalului Alba nu este prima de acest gen. Curtea de Apel Cluj a achitat din aceleasi motive fosti sefi ai unei companiei de stat iar numarul celor care vor scapa de acuzatia de abuz in serviciu va creste in perioada urmatoare: sunt zeci poate sute de inculpati.
Printre acestia se numara liderul PSD Liviu Dragnea, si fosta lui sotie Bombonica Prodana. Dragnea ar fi abuzat de functie in vremea in care era presedintele Consiliului judetean Teleorman si ar fi angajat ilegal la Protectia Copilului doua functionare care lucrau in realitate pentru organizatia judeteana a PSD. Daca se dovedeste ca Dragnea si fosta nevasta au incalcat doar o hotarare de guvern, nu si legea functionarului public, acuzatia ramane fara obiect.
Ar putea scapa de acuzatii si fosti membrii ai comisiilor de despagubiri din ANRP, ca Horia Georgescu. Suspectati ca au pagubit statul de zeci de milioane de euro, pentru ca au aprobat plata unor despagubiri in baza unor evaluari umflate, ei sustin ca nici o lege nu i-ar fi obligat sa faca asta.
In cazul in care se dovedeste ca au incalcat doar o norma interna de organizare toti cei aflati in situatia fostului presedinte de la ANI scapa de procese.
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, lege, Liviu Dragnea, decizie, frauda, abuz in serviciu, oug, acuzatii, bombonica,
Dată publicare:
07-03-2017 19:01