Presedintele CCR: Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, neconstitutionala. Initiatorul ei vrea sa o modifice
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis marti ca este neconstitutional proiectul de lege referitor la conversia creditelor in franci elvetieni.
Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a anuntat ca judecatorii CCR au admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Guvern in toamna. O decizie era asteptata inca din luna noiembrie, dar a fost amanata de judecatori pentru 18 ianuarie si, ulterior, pentru 7 februarie 2017.
Potrivit judecatorilor de la Curtea Constitutionala, forma adoptata de Senat a fost mult diferita fata de cea adoptata de deputati, iar asta incalca Legea suprema in stat din cel putin doua motive.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Valer Dorneanu, presedintele CCR: "Primul este incalcarea grava a principiului bicameralismului. Senatul a adoptat legea in formula pe care au redacta-o initiatorii, iar la Camera Deputatilor au fost modificate practic aproape (...) toate articolele. Solutia pe care a adoptat-o Camera Deputatilor de reconversie la data incheierii contractului este gresita si nu corespunde unor directive europene. Aici instantele urmeaza sa aplice si principiul impreviziunii."
Avocatul Gheorghe Piperea spune ca e o decizie nedreapta pentru cei care au credite in franci elvetieni si avertizeaza ca efectele acestei decizii vor aglomera instantele.
Gheorghe Piperea, avocat: "Inseamna ca trimite din nou oamenii la instanta, iar acest lucru este cat se poate de deranjant si iritant. In primul rand ca instanta inseamna foarte mult timp, insemana si niste costuri, iar in domeniul acesta bineinteles ca acesti oameni de-abia mai au bani sa supravietuiasca dupa ce platesc ratele la banca."
Initiatorul legii, senatorul PNL Catalin Zamfir, sustine ca are de gand sa modifice textul declarat neconstitutional: "Eu astept motivarea CCR si atunci o sa vedem ce este de modificat la aceasta lege. In mod cert legea a reintrat pe circuitul parlamentar: Senat si, ulterior, Camera Deputatilor."
Reprezentantii Consiliului Patronatelor Bancare spun ca au sesizat aceste lucruri inca de la inceput, iar Guvernatorul Bancii Nationale i-a trimis pe clientii nemultumiti la Codul Civil.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Este o decizie corecta. Trebuie sa fie pusa in aplicare si cred ca legat de cei care au credite in franci elvetieni solutia este prevazuta in Codul civil, la capitolul de impreviziune. Se pot gasi solutii prin negocieri bilaterale asa cum de altfel in ultimii ani a sugerat si BNR ca fiind calea realizabila pentru a se ajunge la o solutie de impartire a poverii."
Seful Senatului i-a catalogat drept "jucatori" pe cei peste 50.000 de romani imprumutati in franci.
Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului: "Eu nu sunt un prieten al acelui proiect de lege care a trecut prin Parlament, pentru ca eu cred ca fiecare cetatean are responsabilitatea de a-si gestiona averea, banii si nu trebuie ca eu, dumneavoastra si altii sa ii compensam celui care risca. Ce au facut unii? Au jucat pe francul elvetian. Si acum ce sa fac eu, sa stau sa le compensez pierderile?"
Sesizarea a fost trimisa de Guvern la Curte pe 24 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament a legii care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.
Executivul a apreciat ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.
Guvernul a considerat ca aplicarea legii si la creditele in derulare contravine principiului neretroactivitatii si previzibilitatii legii, consacrate de Constitutie.
Pe de alta parte, spune ca aceste principii pot fi incalcate, daca exista un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputatilor anterior adoptarii proiectului.
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, lege, mugur isarescu, Valer Dorneanu, reconversie, franci elvetieni,
Dată publicare:
07-02-2017 14:06