De la masa de Crăciun până la o vizită la medic nu e decât un pas, dacă nu suntem cumpătați. Sfaturi utile de la specialiști
Chiar dacă preparatele din carne sunt vedete la masa de Crăciun, să nu uităm de salate proaspete, de murături și fructe.
Specialiștii ne recomandă ca în farfurie să fie jumătate carne, jumătate produse vegetale. Și, atenție, o plimbare după o masă copioasă poate face minuni.
De la masa de Crăciun până la o vizită la medic nu e decât un pas, dacă nu suntem cumpătați în această perioadă. Tentațiile sunt numeroase: carnea grasă de porc, cozonacii calzi, ori prăjiturile cu mult unt și zahăr.
Prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați: „Noi recomandăm că, alături de această carne, multă, acest abuz de carne pe care-l avem. Să se echilibreze cu o cantitate mare de produse vegetale, cu produse mai ușoare sau fructe".
Nimic din ce e servit la masa de Crăciun nu e interzis, spun specialiștii, dar contează proporțiile. Dacă gustăm câte puțin din fiecare preparat nu vom avea neplăceri. Oricum, nu trebuie să lipsească salatele de crudități și nici murăturile.
Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați: „Recomandăm produse conservate: vorbim de varză murată, castraveți în saramură, castraveți murați. Din punct de vedere gastronomic sunt compatibili cu produsele tradiționale din carne".
La Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați se lucrează intens. Studenții vor să vadă cum sunt pregătite industrial produsele din carne de porc.
Gabiel Mihai, student voluntar: „Noi optăm pentru produse tradiționale pe care toată lumea le cunoaște: tradiționala tobă, lebăr, cârnații care sunt la mare căutare în aceste zile".
Silviu Măntăilă, student voluntar: „Sunt de la țară, cresc animale și da, am făcut tobă, cârnați. Contează foarte mult condițiile de păstrare și refrigerare".
Primii pași sunt condimentarea și frăgezirea cărnii.
Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați: „Este un proces de înglobare a baițului. Baițul este, de fapt, o saramură clasică: apă, sare, împreună cu condimente”.
Dacă luăm în calcul numărul de calorii, masa de Crăciun este o provocare pentru organism, însă efectele unei mese copioase pot fi compensate de o plimbare pe jos sau, de ce nu, de un dans.