De la ce ar fi pornit incendiul de la Matei Balș. Streinu-Cercel ar putea fi audiat
Ancheta incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală restrânge ipotezele privind cauza izbucnirii focului la varianta unui scurtcircuit.
Totodată, sunt verificate actele spitalului pentru că investigatorii vor să afle dacă în ultima perioadă s-au făcut sau nu lucrări de investiţii în pavilionul 5, ori lucrări de mentenanţă la instalaţia electrică şi la cea de oxigen.
Incendiul violent ar fi fost alimentat de o concentraţie crescută de oxigen. Responsabilii nu au anunţat însă oficial dacă există sau nu în salon vreun sistem care să monitorizeze nivelul de oxigen şi cu atât mai puţin unul de protecţie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reporter: Existau proceduri privind manipularea instalaţiei de oxigen?
Dr. Cătălin Apostolescu, director medical Institutul Matei Balş: „Da.”
Reporter: Şi s-au respectat?
Dr. Cătălin Apostolescu: „Da. S-au respectat."
Cristian Durgheu, avocatul unei infirmiere: „Nici nu se pune problema vreunei culpe a cadrelor medicale aflate la momentul respectiv în tură. Deoarece ambele infirmiere au avut o reacţie promptă. În momentul când au auzit ţipetele de ajutor au fost în salon. Una văzând focul la nivelul patului, care îl cuprinsese pe un pacient, a sărit cu o pătură să îl stingă. Cealaltă a avut prezența de spirit şi a sărit pentru a decupla instalaţia de oxigen. Dacă nu o decupla se înregistra o explozie şi mai grozavă.''
Principala bănuială se îndreaptă spre instalaţia electrică şi posibil spre o priză defectă. Tocmai de aceea, pereţii şi aşa distruşi de incendiu sunt scobiţi pentru a se cerceta firele, iar prizele sunt decupate cu grijă. Vor fi trimise la Petroşani pentru a fi expertizate.
Anchetatorii nu exclud încă posibilitatea ca un cablu de încărcare a unui telefon să fi generat un scurt-circuit. Şi în ceea ce priveşte prezenţa unei eventuale aeroterme în salon, adusă de familia unui pacient, informaţiile sunt contradictorii. Personalul medical audiat deja de ofiţerii de la Serviciul Omoruri susţin că singura surse de încălzire a bolnavilor trataţi acolo de COVID era caloriferul spitalului.
Anchetatorii au continuat a patra zi consecutivă cercetarea la faţa locului, o operaţiune care se dovedeşte nu doar una extrem de minuţioasă, ci şi anevoioasă. Însă, procurorii îşi îndreaptă atenţia de-acum şi spre documentele Institutului Matei Balş. pentru că vor să afle dacă în ultima perioadă de timp s-au făcut sau nu lucrări de investiţie în Pavilionul V în care a izbucnit teribilul incendiu vineri dimineaţa, dar şi lucrări de mentenanţă la instalaţia electrică şi cea de oxigen.
În urma incendiului, patru dintre pacienţii aflaţi în saloanele cuprinse de flăcări au murit carbonizaţi. Un al cincilea a fost transferat în stare gravă la un alt spital, însă nu a rezistat din pricina fumului inhalat.
Ulterior s-au prăpădit încă trei. Medicii spun însă că decesul lor nu are o legătură directă cu dezastrul de vineri dimineaţa.
Rudele celor care au murit vineri dimineaţă au venit la IML ca să ia trupurile neînsufleţite pentru a le înmormânta. Oamenii par să fie resemnaţi în fata sorţii şi dau de înţeles că nu vor porni bătălii judiciare împotriva spitalului pentru ceea ce s-a întâmplat. Alţii au venit ca să dea alte probe de ADN pentru că specialiştii să poată face fără echivoc identificarea celor care au murit.
Anchetatorii au extins lista de martori şi vor chema inclusiv asistente şi medici care nu erau vineri de serviciu. Mai mult, surse apropiate de anchetă susţin că ar putea fi audiat ca martor, inclusiv fostul manager al spitalului, doctorul Adrian Streinu Cercel, devenit între timp senator.