De ce s-a predat rapid talibanilor armata afgană: moral slab, corupție și politică proastă. Blestemul ”soldaților fantomă”

De ce a capitulat atât de rapid armata afgană în fața talibanilor: moral scăzut, lipsa sprijinului NATO și politică proastă
Getty

Pe măsură ce avansul talibanilor devenea inevitabil, soldații afgani au început să se întrebe pentru ce mai luptă, de fapt. În cele din urmă, armata națională a capitulat din cauza moralului scăzut, a lipsei de sprijin și a politicii proaste.

 

Cu doar șase săptămâni în urmă, Joe Biden părea încrezător că cei 300.000 de oameni ai Forțelor Naționale Afgane de Apărare și Securitate aveau pregătirea, echipamentul și competența de a reține o preluare de către talibani a țării după ce SUA și-a retras forțele militare, se arată într-o analiză Financial Times.

„Probabilitatea ca talibanii să depășească toate obstacolele și să dețină întreaga țară este foarte mică”, a spus președintele SUA la începutul lunii iulie, afirmându-și hotărârea de a finaliza retragerea SUA până pe 31 august.

„Am oferit partenerilor noștri afgani toate instrumentele - permiteți-mi să subliniez, toate instrumentele- instruirea și echipamentul oricărui militar modern”, spunea Biden luna trecută.

Citește și
talibani
Două jurnaliste afgane, vizitate de talibani. „Moartea ne amenință în fiecare moment”

Cu toate acestea, în ciuda armamentului și pregătirii superioare ale forțelor afgane, luptătorii talibani s-au lansat săptămâna trecută într-o ofensivă fulgerătoare, care le-a permis să captureze mai mult de două treimi din teritoriul Afganistanului și să ajungă rapid la periferia capitalei Kabul, adesea cu puțină rezistență.

 

Au fugit lăsând în urmă arme sofisticate, care au fost confiscate de talibani călare

 

Trupele armatei afgane pur și simplu s-au evaporat, s-au ridicat din calea talibanilor și s-au retras pur și simplu la bazele lor, în ciuda miliardelor de dolari cheltuite pentru instruirea și echipamentul lor de către SUA și aliații săi.

În unele cazuri, au lăsat în urmă arme avansate pentru a fi confiscate de islamiștii care avansau pe motociclete sau călar, înarmați cu puști Kalașnikov.

Oficiali militari occidentali și experți independenți spun că prăbușirea forțelor armate afgane reflectă dezamăgirea publică pe scară largă față de guvernul președintelui Ashraf Ghani, corupția cronică, gestionarea necorespunzătoare a forțelor armate și lipsa de încredere în rândul trupelor de a câștiga confruntările cu talibanii fără sprijin militar și de informații american.

„Problema cu armata nu a fost lipsa de instruire sau de arme. Cel mai important lucru în război este politica”, a spus Mike Martin, fost ofițer al armatei britanice și autor al unei cărți despre conflictul de peste 20 de ani din Afganistan, ”Un război intim”.

Martin a spus despre Ghani, un tehnocrat al Băncii Mondiale care a scris o carte despre reconstrucția statelor eșuate înainte de a fi ales președinte al Afganistanului în 2014, că nu avea abilitățile politice pentru a menține numeroasele grupuri etnice ale țării loiale față de ideea unei cauze naționale. 

Legăturile tribale și familiale au anulat loialitatea față de o cauză națională

 

Când s-au confruntat cu o iminentă retragere a SUA, legăturile etnice, tribale și chiar familiale ale multor afgani au umbrit orice loialitate pe care ar putea să o simtă față de armata afgană în naștere, permițând comandanților provinciali talibani să negocieze predarea practic pașnică a multor trupe.

„Franciza politică talibană a reușit să dezlipească bucăți de guvern, deoarece guvernul însuși nu a avut tendința suficientă de a reuni componentele sale constituiente - triburile, clanurile, milițiile și etniile. Aceasta este problema fundamentală ”, a spus Martin.

„Comandanții armatei s-au predat în schimbul amnistiei, pe care talibanii le-au acordat-o și i-au lăsat să plece acasă”.

Acordul fostului președinte american Donald Trump din februarie 2020 cu talibanii, combinat cu hotărârea lui Biden de a adera la acesta fără un plan de tranziție militar bine planificat, i-a încurajat pe talibani și a lovit moralul forțelor armate afgane, chiar în momentul în care țara își începea sezonul traditional de lupte.

În general, acesta se desfășoară din aprilie până în octombrie, înainte ca iarna să lase o mare parte din țară înzăpezită.

Ali Yawar Adili, directorul Rețelei Afgane de Analiști, a declarat că trupele afgane au fost profund zguduite de modul brusc în care a fost retras sprijinul logistic și aerian al SUA.

Mulți afgani - inclusiv președintele Ghani - nu s-au așteptat niciodată la asta. 

”Odată ce trupele își dau seamă că nimeni nu le mai vine în ajutor, vor dezerta”

 

„Forțele afgane s-au bazat în mare măsură pe sprijinul aerian oferit de forțele SUA și, de asemenea, pe sprijinul logistic oferit de contractorii americani, iar acest sprijin nu mai era acum acolo”, a spus el.

Elizabeth Threlkeld, fostă oficială a Departamentului de Stat american și acum înaltă funcționară la Centrul Stimson din Washington, a declarat că înaintarea rapidă a talibanilor și predarea pașnică a unor unități ale armatei i-au încurajat pe mulți alții să urmeze exemplul.

„Totul capătă un aer de inevitabilitate”, a spus ea. „Dacă vă aflați într-una dintre acele capitale de provincie care rămân neocupate de talibani, trebuie să vă întrebați: ”Eu pentru ce mai lupt și care sunt șansele mele de succes?”.

”Ceea ce am văzut au fost trupele afgane încercând să-și protejeze propriile interese, mai degrabă decât să lupte”.

Un fost înalt oficial militar american a declarat că Forțele Aeriene Afgane au fost afectate în mod deosebit de plecarea a peste 15.000 de antreprenori care obișnuiau să ajute la menținerea zborului avioanelor și elicopterelor furnizate de SUA.

„Disponibilitatea operațională a forței aeriene este degradată, deoarece este solicitată în toată țara, încercând să răspundă la diferite situații disperate”, a spus oficialul. „Odată ce trupele își dau seama că nimeni nu le mai vine în ajutor vor dezerta, vor fugi sau se vor preda”. 

Flagelul ”soldaților fantomă”: există doar pe hârtie, pentru ca cineva să le încaseze salariile

 

Nu toate forțele afgane au renunțat însă fără rezistență. Comandourile Forțelor Speciale au luptat din greu și au ținut piept împotriva talibanilor în unele orașe, cum ar fi Lashkar Gah, până când au fost retrase. Dar, pur și simplu erau prea puțini pentru a evita atacul la nivel național.

Între timp, forțele armate au fost afectate de corupție, cum ar fi problema „soldaților fantomă” - care există pe hârtie, dar nu sunt reali, permițând unora să le încaseze salariile.

Deși există oficial 300.000 de soldați afgani, Threlkeld a spus că „este corect să spunem că, în realitate, sunt mult mai puțini”.

Dar ceea ce a mai contribuit la prăbușire este și negarea realității de către Ghani, care nu vrut să accepte faptul că Biden retrage ultimele trupe americane și contractanții lor militari din Afganistan anul acesta – negare care a avut ca rezultat eșecul său de a se pregăti.

„Ghani și celor din jur pur și simplu nu le venea să creadă că americanii tocmai i-au părăsit așa”, a declarat analistul pakistanez Ahmed Rashid, autorul mai multor cărți despre Asia centrală și de sud.

„A existat această speranță că, cu cât situația a devenit mai rea, cu atât ar fi mai evident că ar trebui să rămână”. 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
O femeie primar din Afganistan așteaptă ca talibanii să vină și să o omoare. „Nu este nimeni care să mă poată ajuta”
O femeie primar din Afganistan așteaptă ca talibanii să vină și să o omoare. „Nu este nimeni care să mă poată ajuta”

Zarifa Ghafari, prima femeie primar al orașului Maidan Wardak, din Afganistan, a transmis că așteaptă ca talibanii să vină și să o omoare, atât ea cât și familia ei fiind neajutorate.

Două jurnaliste afgane, vizitate de talibani. „Moartea ne amenință în fiecare moment”
Două jurnaliste afgane, vizitate de talibani. „Moartea ne amenință în fiecare moment”

Două jurnaliste din Afganistan au fost „vizitate” de talibani.

Facebook șterge postările favorabile talibanilor. O echipă de experți afgani filtrează întreg conținutul
Facebook șterge postările favorabile talibanilor. O echipă de experți afgani filtrează întreg conținutul

Facebook interzice întreg conținutul favorabil talibanilor, întrucât consideră drept teroristă organizația care a preluat puterea în Afganistan. Acesta este înlăturat de pe platformă de către o echipă dedicată.

Imagini ireale. Talibanii teroriști se joacă în mașinuțe și sar pe trambuline. VIDEO
Imagini ireale. Talibanii teroriști se joacă în mașinuțe și sar pe trambuline. VIDEO

În timp ce mii și mii de oameni invadau aeroportul Kabul încercând să fugă de talibani, soldații talibani înarmați se relaxau în parcurile de distracții, după victoria din weekendul trecut.

Preşedintele SUA alocă 500 de milioane de dolari pentru refugiaţii afgani
Preşedintele SUA alocă 500 de milioane de dolari pentru refugiaţii afgani

Preşedintele SUA Joe Biden a decis să aloce până la 500 de milioane de dolari pentru a ajuta refugiaţii şi migranţii afgani, victimele conflictului şi alte persoane expuse riscurilor ca rezultat al situaţiei din Afganistan, relatează marți DPA şi EFE.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.