De ce nu poate fi redeschis spitalul de la Lețcani. Costel Alexe: medicina nu poate fi practicată "cu improvizaţii"

Dată publicare: 14-04-2021 13:57
Dată actualizare: 14-04-2021 14:03


De ce nu poate fi redeschis spitalul de la Lețcani. Costel Alexe: medicina nu poate fi practicată

Spitalul mobil de la Lețcani nu poate fi redeschis, consideră președintele Consiliului Județean Iași, pentru că medicina nu poate fi practicată "cu improvizaţii". Președintele PSD Iași îi ceruse lui Costel Alexe să deschidă cât mai repede spitalul.

Sunt deficiențe tehnicela Spitalul modular din Lețcani care nu au fost încă rezolvate și acestea ar pune viața pacienților în pericol, consideră președintele CJ Iași, Costel Alexe.

„Nu ne permitem să practicăm în anul 2021 medicină cu improvizaţii. Proiectul spitalului mobil de la Leţcani a fost prost gândit şi implementat de la început, iar astăzi a devenit imaginea pericolului şi a risipei banului public. Aşa cum au dovedit instituţiile competente, spitalul nu întruneşte condiţiile tehnice şi documentaţia necesară pentru a funcţiona fără niciun risc pentru pacienţi şi pentru actul medical. O ştiu şi cei responsabili de achiziţia şi implementarea proiectului, Maricel Popa (fostul preşedinte al CJ Iaşi şi preşedintele filialei ieşene a PSD - n.r.) şi Euronest. Pentru noi, rămâne un obiectiv să redăm circuitului medical spitalul, dar doar atunci când nu va exista niciun risc pentru ieşeni, decizie pe care o vor lua autorităţile medicale", a scris pe Facebook, liberalul Costel Alexe, citat de Agerpres.

În urmă cu o zi, preşedintele PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, i-a solicitat acestuia, prin intermediul unui comunicat de presă, să redeschidă cât mai repede Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru a fi internate persoane confirmate pozitiv cu COVID-19.

Costel Alexe a fost acuzat de Maricel Popa, ex-președinte al CJ Iași, că nu vrea să deschidă Spitalul Mobil de la Leţcani întrucât acesta e achiziţionat social democraţi.

Cele 100 de containere care formează Spitalul Mobil de la Leţcani au fost achiziţionate în urmă cu aproape un an de Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean Neamţ, două dintre judeţele care fac parte din Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, pentru suma de 13 milioane de euro.

 

Reparațiile la spitalul abia cumpărat nu s-au făcut

 

La începutul lunii septembrie 2020 spitalul mobil de la Leţcani a fost predat spre folosinţă Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva", a devenit operaţional de la mijlocul lunii octombrie şi a funcţionat până în luna ianuarie 2021. Iniţial s-a anunţat că situaţia va dura câteva zile, timp în care se vor face lucrări de dezinfectare şi sterilizare, precum şi lucrări de mentenanţă, însă de atunci spitalul nu a mai fost redeschis.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi, declara în luna martie că spitalul mobil de la Leţcani nu va putea fi redeschis mai devreme de 30 de zile din cauza faptului că ADI Euronest, proprietarul spitalului de la Leţcani, nu a remediat o parte din cele 31 de disfuncţionalităţi tehnice constatate. Acesta a spus că problema cea mai dificilă este la instalaţia electrică internă, care este construită conform normativelor din Turcia, motiv pentru care este nevoie ca angajaţi specialişti autorizaţi să verifice dacă termenii de referinţă din Turcia sunt aceeaşi cu cei din România.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr Florin Roşu, în subordinea căruia se află spitalul mobil de la Leţcani pe perioada pandemiei, a declarat recent că o parte dintre deficienţele tehnice nu au fost încă remediate.

Sursa: ProTV / Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO