"Afaceri pe suferinţa oamenilor". Cum s-au dat milioane de euro în pandemie pe un spital inutilizabil, la Leţcani

×
Codul embed a fost copiat

PANDEMIA PARALELĂ, partea I. Achiziţii de sute de milioane de euro sunt investigate de procurorii DNA în 105 dosare adunate în ultimul an de pandemie. Despre câteva dintre ele vorbim azi.

Două spitale de campanie pentru care s-au plătit din bani publici aproape 14 milioane de euro stau închise, în vreme ce zeci de bolnavi aşteaptă pe holuri să se elibereze un pat.

La Iaşi, la Leţcani, stă închis un spital pentru care autorităţile au plătit peste 10 milioane de euro. 250 de paturi, dintre care 104 de terapie intensivă au fost cumpărate aici, deşi în funcţiune nu pot fi puse mai mult de 118. Şi nici acestea nu pot primi pacienţi.

De ce?! Pentru că, de la inaugurare, la Leţcani, se tratează problemele spitalului: n-are circuite electrice funcţionale, instalaţia sanitară e fragilă, iar în urmă cu câteva săptămâni o ploaie a inundat spitalul. Să nu mai vorbim despre frig...


Afaceri pe suferinţa oamenilor. Aşa descriu procurorii achiziţiile cu măşti, combinezoane, aparatură medicală care s-au derulat în ultimul de pandemie. Starea de urgenţă de anul trecut a resetat sistemul de achiziţii publice, iar unii funcţionari au profitat.

Citește și
spital modular
Se fac lucrări de reparații la Spitalul modular Lețcani. Oficial, a fost închis pentru dezinfecție
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

„Se ştie că e o nevoie acută de materiale, de substanţe, de echipamente. Avem nevoie de proceduri de achiziţii rapide, imediate, prin negociere directă, de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte” spunea premierul de atunci, Ludovic Orban.

DNA instrumentează 105 dosare de corupţie care vizează autorităţi publice suspectate că au profitat de această situaţie. 29 sunt finalizate, iar 5 sunt trimise în judecată.

Crin Bologa, șeful DNA: „Trebuie făcute expertize pe măşti, izolete, sunt dosare în desfăşurare”

Vorbim cu o parte dintre actorii acestor achiziţii…dar şi cu cei care au condus guvernul în acea perioadă.

Ludovic Orban: „Să-mi spuneți ce vreți să vorbiți cu mine pentru că nu sunt obligat să-mi puneți camera să vorbesc să mă luați imediat la întrebări.”

În terapia intensivă de la Boli Infecţioase Iaşi, sunetele aparatelor par strigăte de ajutor. Nici un loc nu mai e liber.

Într-unul dintre pavilioanele vechi de câteva zeci de ani sunt internaţi peste 100 de bolnavi.

„În cadrul secției 1 există numai două locuri la femei, fără oxigen. Atât avem liber. Deci locurile cu oxigen sunt epuizate.
După cum vedeți, plintele cu oxigen sunt folosite, folosim și concentratoarele, volumul de consum de oxigen e mare, pacienții necesită oxigen. Facem tot ce se poate pentru fiecare”
spun cadrele medicale.

Sunt zile în care medicii de la urgenţe nu mai au unde să interneze bolnavi, aşa că-i trimit spre alte judeţe, departe de casă şi familie.

Asta în vreme ce la numai câţiva kilometri, la Leţcani, un spital modular din containere pentru care autorităţile au plătit peste 10 milioane de euro stă închis. Au trecut doar şase luni de la inaugurare.

Când am ajuns acolo, de câteva ore, singurul angajat care se ocupă cu întreţinerea, încerca să oprească inundația provocată de ploaia ce cădea mărunt.
Din loc în loc, halate medicale erau stavilă în calea apei ce se prelingea pe sub uşi.

„Au început să apară infiltrații, au fost probleme pe perioada iernii, vis-a-vis de modalitatea de încălzire.. Ăsta e un absorbant, un pampers. Ușa e blocată, apa se prelinge prin pereţii containerelor. Plouă, pe la senzorul de deschidere a uşilor” explică angajatul.

Prin senzorul care permite accesul la ATI picură încet, iar asta îi dă fiori medicului ateist care nu-şi închipuie că pe aici pot fi transferați pacienţi.

În momentul de faţă nu putem admite pacienţi, eu nu fac rabat, uitaţi că începe să picure, le-am spus tot timpul, trebuie să privim pacienţii ca şi cum ar fi rudele noastre. Nu mi-ar conveni ca o rudă de-a mea să fie îngrijită, nu ştii ce se întâmplă” spune acesta.


Milioane de euro pentru un spital inutilizabil

Şi-n timp ce directorul Spitalului de Boli Infecţioase, doctorul Florin Roşu, ne explică neajunsurile, la Leţcani ajunge Alina Popa, preşedinta Asociaţiei Euronest, prin care consiliile judeţene Iaşi şi Neamţ au cumpărat spitalul.

-Eu vă amintesc că a costat 14 milioane de euro. Ia uitaţi-vă cum plouă pe la uşă
-Se va rezolva...
-Sunt situaţii care vor apărea mereu pentru că nu e bine făcut
-Cred că confundam lucrurile
-E un spital militar
-Se va rezolva...

Așa au sunat dialogurile între cele două părți.


Fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Iaşi, care a avut iniţiativa cumpărării acestui spital, senatorul Maricel Popa, are o explicaţie pentru apa din spital. O mână criminală vrea să saboteze proiectul. „S-a împins cineva în burduf" spune el.

Maricel Popa lasă să se înţeleagă că cel care i-a luat locul după alegeri, Costel Alexe, e în spatele defecţiunilor.

Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași: „Instalaţiile sunt aduse din Finlanda, au fost dereglate ca să fie închis spitalul, o rea-credinţă a celor care operează spitalul la ora actuală Consiliul Județean Iaşi. O curăţenie şi spitalul poate fi deschis la noapte”

În ianuarie, spitalul s-a închis după trei luni de folosinţă din cauza problemelor tehnice. Alina Popa susţine că se mai întâmplă în astfel de spitale, iar pentru costul uriaş plătit de judeţ are o explicaţie: „e un spital cu foarte multă aparatură medicală.”

Apropo de aparatura medicală. Pe hol sunt înşirate mai multe ventilatoare defecte.

12 ventilatoare au cedat într-o lună, explică Florin Roșu.

Am încercat să găsim şi specificaţii tehnice vis-a-vis de ventilatoare și nu le-am găsit

Reporter: De ce sunt 10 ventilatoare stricate?
Alina Popa: „Vă rog să-i întrebaţi pe cei care le-au exploatat”
Reporter: Sunt totuşi 10 ventilatoare noi, stricate după o lună de folosinţă”
Alina Popa: „Nu sunt după o lună, unele se mai defectează”

Spitalul a fost deschis în octombrie, sub presiunea celui de-al doilea val al pandemiei pentru că salvările făceau cozi.

Medicii au acceptat pacienţi, deşi refuzaseră să semneze recepţia, din cauză că lipseau certificate de garanţie şi fișe tehnice.

Dr. Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Recepţia lucrărilor n-a fost făcută, există doar un proces-verbal de predare-primire. Este un spital termosensibil. Când era frig afară, era frig şi înăuntru.”


La Lețcani, apa îngheța în chiuvete. Alina Popa spune că oamenii umblau la termostate


Într-o dimineaţă, cadrele medicale au găsit apa îngheţată în chiuvetă, iar în saloane termometrele arătau temperaturi scăzute. Unii pacienţi îşi aduseseră calorifere de acasă. De aceea, rudele unuia dintre ei au protestat în faţa spitalului.

„Avem pe cineva internat acolo şi a spus, mor de frig, nu mai pot, dârdîi tot, iar în acest spital temperatura era de 7 grade Celsius” spuneau oamenii.

În opinia reprezentantei Euronest, de vină erau pacienţii şi medicii.

Alina Popa: „Umblau pe timpul nopţii la termostate”.

Dr. Florin Roșu: „Se mai întâmpla să pice curentul, trebuiau să se urce asistentele pe masă să umble la tabloul electric, săreau siguranţele, tot stresul ăsta .”

Alina Popa: „Ieşeau în mânecă scurta. De ce ieşeau în mâneca scurtă?”

Doctorul Roşu spune că în iarnă au fost momente în care s-a temut pentru siguranţa pacienţilor, pentru că într-un salon mirosea a ars din cauza unei instalaţii. Acesta a fost şi motivul pentru care în ianuarie a luat decizia să închidă spitalul.

Dr. Florin Roșu: „Nu avem o schiţă a containerului, au venit de la producător, de la fabricant în forma pe care o vedeţi, a fost asamblat ca un puzzle, nu avem o schiţă a instalaţiei electrice din pereţi, nu ştim dacă sunt ignifugate sau nu”

Alina Popa spune că documentaţia e la tradus şi că, din nou, toate problemele se vor rezolva foarte repede.

Dr. Florin Popa: „Personalul e pregătit, dar nu am încredere în instalaţiile de încălzire, mă strânge în spate că se poate întâmpla ceva cu pacientul, nu din cauza actului medical ci din cauza unei defecţiuni. Avem în spate incendiul de la Neamţ, Matei Balş, eu nu-mi doresc ca Iaşiul să apară pe harta asta !”

Pe 19 aprilie, într-o şedinţă la care nu am avut acces, Alina Popa a cerut liderilor locali şi specialiştilor ISU să-i acorde o lună pentru a face o expertiză la instalaţia electrică. Un control al ISU a arătat că în caz de incendiu, pacienţii pot rămâne blocaţi în saloane pentru că uşile sunt acţionate doar automat, iar în spital nu erau hidranţi.

Spitalul de la Podul Iloaiei

Povestea acestui spital începe în luna aprilie 2020. În plină criză sanitară, preşedintele consiliului judeţean Iaşi, Maricel Popa, vine cu ideea unui spital de campanie, şi a invitat să se alăture proiectului alte cinci judeţe: Bacău, Botoşani, Vaslui, Neamţ şi Suceava, iar contractanta să fie Asociaţia de Dezvoltare Regională Euronest care le reuneşte pe toate.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași: "Cei de la Suceava, Botoşani, Bacău şi Vaslui au ințeles de la început că nu scopul medical era spitalul de la Leţcani"

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Spitalul mobil COVID din Lețcani, închis după nici 5 luni. S-au găsit zeci de nereguli
Spitalul mobil COVID din Lețcani, închis după nici 5 luni. S-au găsit zeci de nereguli

După o investiție de peste 13 milioane de euro și mai puțin de cinci luni de funcționare, spitalul COVID de la Lețcani a fost închis pentru o perioadă nedeterminată.

Se fac lucrări de reparații la Spitalul modular Lețcani. Oficial, a fost închis pentru dezinfecție
Se fac lucrări de reparații la Spitalul modular Lețcani. Oficial, a fost închis pentru dezinfecție

Problemele nu s-au terminat la Spitalului modular din Lețcani, județul Iași, amenajat cu întârziere și cu multe milioane de euro.

Spitalul Mobil de la Lețcani se închide pentru igienizare. Ce se întâmplă cu bolnavii de COVID
Spitalul Mobil de la Lețcani se închide pentru igienizare. Ce se întâmplă cu bolnavii de COVID

Se închide spitalul mobil de la Lețcani, pentru igienizare și dezinfecție. Managerul spitalului de boli infecțioase din Iași susține că decizia nu are nicio legătură cu penele dese de curent și frigul din saloane.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.