Fostul șef al Unifarm ar fi achiziționat măști folosite de personalul sanitar pentru schimbarea scutecelor bebelușilor

Ultima actualizare: 24-06-2020 19:15

Șeful companiei naționale Unifarm, Adrian Ionel, a fost suspendat miercuri din funcție după ce a fost acuzat de abuz în serviciu și luare de mită.

Procurorii DNA mai cercetează însă 37 de dosare privind achizițiile de materiale sanitare făcute în pandemie.

Măști folosite în construcții ori cele folosite de personalul sanitar când schimbă scutecele bebelușilor ar fi fost livrate spitalelor pentru ca medicii să le poarte în lupta cu coronavirusul.

Mai mult, există acuzații că o parte dintre materialele neconforme cumpărate de Unifarm ar fi fost achiziționate de Ministerul Sănătății pentru a fi trimise în Republica Moldova, în lotul de donații făcut de statul român.

Masca pe care o purta în primăvară fostul șef al Unifarm, Adrian Ionel, nu are nicio legătură cu cele pe care este acuzat de procurorii DNA că le-ar fi cumpărat de la o firmă care ar fi livrat materiale neconforme.

Anchetatorii spun că procedura de atribuire a contractului nu ar fi respectat procedurile legale și că negocierea s-a făcut într-un restaurant unde cu un intermediar ar fi negociat condițiile contractului și șpaga reprezentând 18% din suma finală, iar Adrian Ionel ar fi urmat să încaseze 760 de mii de euro. Reprezentanții restaurantului spun că n-au fost vizități de anchetatori și nu au cunosc informații despre acest caz.

Scandalul măștilor a început în luna martie când mai mulți manageri de spitale s-au plâns ministerului că nu sunt conforme și îi pun în pericol pe medici.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, recunoaște că a primit astfel de plângeri, dar afirmă că nu l-a demis pe Adrian Ionel înainte să aibă un raport al corpului de control. Admite că și măștile importante din Turcia, despre care surse judiciare spun că ar face obiectul primului dosar făcut public de DNA sunt la fel de nepotrivite.

Nelu Tătaru Ministrul Sănătății: "Alea sunt pentru construcții și celelate sunt daddy-baby care să protejeze de miros când schimbi pamepersul".

Ministrul Tătaru spune că a aflat despre aceste măști după ce a fost în vizită la Unifarm. Tot atunci ar fi cerut un control. Verfiicări se fac și după ce deputatul Emanuel Ungureanu a depus o plângere la DNA și a acuzat ministerul că a golit depozitul Unifarm de măști neconforme pe care le-a trimis în Republica Moldova.

Nelu Tătaru: ”Noi am făcut o lictație pentru Republica Moldova și Unifarm a fost furnizor. Cei de acolo nu s-au plâns până acum”.

Procurorii anticorupție susțin că au în lucru mai multe dosare privind achizițiile făcute de instituțiile statului în perioada pandemiei.

Purtător de cuvânt DNA, Livia Saplacan: "Avem în lucru 37 de dosare în afară de acesta și veți află detalii în zilele următoare".

Fostul directorul Unifarm a declarat pentru Știrile PRO TV că este "nevinovat și așteaptă să-și probeze nevinovăția".

Adrian Ionel a fost suspendat din funcțiile de director și președinte al Consiliului de Administrație Unifarm. Urmează să fie numit un director interimar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO