De ce cresc prețurile polițelor RCA și pentru șoferii care nu produc accidente. Explicațiile brokerilor
Inflația şi falimentul unor mari companii de asigurări din țară nu sunt singurele cauze care duc la scumpirea poliței RCA.
Numărul accidentelor rutiere și despăgubirile plătite majorează prețurile, ne spun specialiștii. Din păcate, România excelează la acest capitol din cauza numeroaselor accidente înregistrate. Deocamdată, tarifele asigurărilor sunt plafonate până în luna octombrie.
Șoferii sunt tot mai interesați de criteriile după care sunt stabilite prețurile unei polițe RCA atunci când își fac asigurarea.
Potrivit unui studiu, 73% dintre ei știu deja că numărul accidentelor și valoarea despăgubirilor plătite pot influența costul poliței RCA.
Șofer: „Valoarea accidentelor, numărul și amploarea lor, piesele, manopera, toate astea care intră în cheltuiala de reparație a unei mașini se revăd după o perioadă în polița RCA”.
Însă nu doar șoferii care provoacă accidente au tarife majorate, ci toată lumea.
„Șase ani aproape și nu am făcut un accident, și tot s-a mărit”, spune alt conducător auto.
Marius Epure, broker asigurări: „Un asigurator trebuie să emită 10 polițe RCA ca să plătească o daună, și atunci iau în calcul tot felul de variabile, de la vârsta conducătorului auto la regiunea în care domiciliază, la felul autovehiculului, capacitate cilindrică, masă maximă autorizată”.
România se află în topul țărilor în care cei mai mulți șoferii sunt despăgubiți în baza polițelor RCA, și asta pentru că cel puțin șase conducători auto din 100 produc accidente soldate cu victime și pagube materiale. Mai bine decât noi la acest capitol stau țări precum Bulgaria, Polonia, Cehia, Ungaria și Croația.
Accidente rutiere despăgubite în baza polițelor RCA
România 6%
Bulgaria 4%
Polonia 3,2%
Cehia 2,8%
Ungaria 1,65%
SURSĂ: UNSAR
Claudiu Sofron, specialist asigurări: „Orice preț pleacă de la un cost. Același principiu se aplică și la asigurări. Aceste costuri de accidente nu sunt deloc de neglijat, chiar din contră. Pentru fiecare accident, asiguratorii din România plătesc în baza poliței RCA, în medie, despăgubiri de aproximativ 2.000 de euro.”
Numai în 2022 au fost înregistrate peste 4.000 de accidente rutiere.
Cosmin Andreica, Sindicatul "Europol": „Cauzele sunt reprezentate în special de lipsa infrastructurii rutiere, de creșterea numărului de autoturisme din ultimii ani, și nu în ultimul rând de nerespectarea regulilor de circulație”.
Prețurile polițelor RCA au fost plafonate începând cu 11 aprilie pentru o perioadă de șase luni, la nivelul celor din 28 februarie. Autoritățile au vrut astfel să țină sub control tarifele care crescuseră după ieșirea de pe piață a Euroins.