Guvernul a aprobat plafonarea tarifelor RCA. La ce nivel vor fi înghețate prețurile
Prețurile polițelor RCA vor fi plafonate pentru următoarele 6 luni la nivelul celor din 28 februarie, a decis Guvernul, după două amânări.
Noile tarife vor fi aplicate de săptămâna viitoare, spun autoritățile, care vor astfel să calmeze situatia după ieșirea de pe piață a Euroins, cel mai mare vânzător de asigurări obligatorii auto.
Plafonarea, care nu va aduce prețuri mai mici pentru toți șoferii, vine și cu condiția modificării legilor, pentru a fi evitate în viitor noi falimente.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, tarifele practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie, anul acesta, vor fi aplicate vreme de 6 luni de acum înainte.
Noile reguli fac ca majoritatea șoferilor să plătească mai puțin față de acum. Câțiva vor achita mai mult, recunosc oficialii.
Valentin Ionescu, director în cadrul ASF: ”Într-adevăr, pot fi segmente în care tarifele pot fi în jurul tarifelor de referință sau poate ceva mai mari, dar acele segmente sunt mai puține ca număr. Depinde de bonus malus, de cilindru, de vârstă. În orașele mari tarifele sunt cele mai mari datorită riscurilor și a frecvenței daunelor”.
Până la aprobarea proiectului, tariful de referință a ajuns să fie în medie cu 12% mai mare față de primele din februarie. Cea mai mare diferență, de peste 60%, era pentru cei care conduc mașini puternice, de peste 2500 cmc, și au până în 30 de ani.
Al patrulea eșec pe piața RCA, după Astra, Carpatica și City Insurance
Potrivit ASF, toate firmele de asigurari vor calcula și trimite către clienți noile tarife la nivelul B0, adică nivelul de bază pentru orice asigurare nouă. Ulterior, șoferul va primi bonus sau va fi penalizat în funcție de vechime și de istoricul de daune.
Laura Culiță: ”Totodată, perioada în care un service oferă mașină la schimb pentru cea care este în reparații nu poate fi mai mare de 30 de zile. Perioada poate fi prelungită doar în baza acceptului asigurătorului. Costurile sunt acoperite în acest caz tot de polița RCA, dar limitate la mediile practicate de firmele care închiriază mașini. Noile reguli aduc și o plafonare a comisioanelor brokerilor, la cel mult 8% din valoarea primei de asigurare”.
Decizia de plafonare vine după ce ASF a cerut falimentul celui mai mare vânzător de polițe auto obligatorii - Euroins. Este al patrulea eșec pe piața RCA, după Astra, Carpatica și City Insurance.
Nicolae Ciucă, prim-ministru: ”ASF, împreună cu Consiliul Concurenței și ceilalți actori din piața asigurărilor, trebuie să aibă un dialog onest și foarte clar despre modificările legislative care trebuie realizate”.
Noile reguli intră în vigoare în termen de 5 zile de la publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial, adică cel mai probabil de săptămâna viitoare.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA. Proiectul înaintat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prevede plafonarea tarifelor pentru şase luni.
Măsura a fost fi decisă prin aprobarea proiectului de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.
Potrivit notei de fundamentare, s-a propus "îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări".
"Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023", se precizează în document.