De când a început războiul din Ucraina, autoritățile și-au adus aminte de zăcământul uriaș de gaze din Buzău
De 6 ani România știe de un zăcământ uriaș de gaze care i-ar putea asigura independența energetică cel puțin 3 ani, dar nu îl foloseşte. Aproape 30 de miliarde de metri cubi se află în subteranul județului Buzău.
De-a lungul vremii, autoritățiile s-au lăudat de mai multe ori cu descoperirea, dar nu au exploatat-o. Acum, ministerul Energiei anunță că de anul viitor, de acolo vor fi introduse gaze în sistemul național.
Sub aceste terenuri, pe care crește iarba, se află cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. O comoară care - spun responsabilii - ar putea asigura independența energetică a tării noastre cel puțin 3 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Așa-zisa pungă de găz se află în Caragele - judeţul Buzău, sub o alta - mai veche, în exploatare cu șapte sonde.
Zăcământul uriaș a fost descoperit de compania de stat ROMGAZ acum șase ani, la adâncimi cuprinse între 3 mii și 4 mii de metri. Se întinde pe 35 de kilometri iar capacitatea lui a fost estimată la 30 de miliarde de metri cubi de gaze.
20 de sonde promite Ministerul Energiei că vor fi legate rapid la acest uriaș rezervor subteran.
George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: „Vorbim de noi sonde de exploatare cuprinse între 3.000 și 5.000 de metri. Iar în faza a doua, după 2023, într-adevăr vorbim de mai multe sonde de adâncime între 4.000 și 4.500 de metri pentru a crește producția de gaze.”
Autoritățile și-au adus aminte de zăcământul de gaz de la Caragele, Buzău, după ce Rusia a pornit războiul în Ucraina iar Europa a început să se confrunte cu o criză energetică. De-a lungul timpului descoperirea a fost anunțată de mai multe ori cu fast.
În 2017, Liviu Dragnea - pe atunci președinte al Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu, fost șef al Senatului și Sorin Grindeanu, prim-ministru la acea vreme, au inaugurat zăcământul.
Sorin Grindeanu, fost prim-ministru: „E o exploatare foarte importantă care se va dezvolta în anii următori în primul rând pentru a asigura independența energetică a țării noastre.”
Au trecut 5 ani și România este încă dependentă de gazul din import. Între 20 și 25 la sută din cât consumăm într-un an vine din Rusia. Extracția de gaz din zăcământul de la Caragele va începe la anul - anunță ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Petre Emanoil NEagu, președintele CJ Buzău: „Prin exploatarea acestui zăcământ se poate rezolva problema gazelor naturale, pentru întreaga Românie.”
România are mai multe rezerve de gaze pe care nu le folosește.
În Marea Neagră avem peste o sută de miliarde de metri cubi în zonele Midia și Neptun. Cel de la Midia ar trebuie să înceapă să furnizeze gaz în sistemul național în a două jumătate a anului - iar cel de la Neptun cel mai devreme în 2026.