Danileț: Cât timp CCR își păstrează practica, OUG pregătită pare a fi neconstituțională
Judecătorul Cristi Danileț comentează pe pagina sa de Facebook anunțul ministrului justiției Tudorel Toader, care a spus că pregătește o ordonanță de urgență referitoare la cei ”condamnaţi de complete nelegal constituite”.
În opinia sa, ”un caz încheiat definitiv la data apariției deciziei Curții Constituționale nu ar putea fi redeschis pentru a se aplica acea decizie” anunțată de ministrul Justiției.
În sprijinul acestei opinii, judecătorul Danileț indică 3 decizii ale CCR, care ar trebuie să fie valabile ”atât cu privire la Decizia CCR vizând completele de 5 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, (ai căror membri nu au fost trași toți la sorți), cât și cu privire la Decizia CCR privind protocoalele SRI-MP (care ar fi intrat în aria de competență a legislativului)”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În concluzie, spune Danileț, atâta timp cât ”CCR își păstrează practica, OUG pregătită de Guvern pare a fi neconstituțională”.
”Desigur, dacă dezbaterile noastre sunt inutile pentru ministru și Guvernul va adopta OUG, ea va trebui aplicată de îndată. Însă nu mă îndoiesc că primul judecător care va avea o astfel de cauză va sesiza CCR.” - mai spune judecătorul.
Mesajul integral al judecătorului Cristi Danileț:
”Referitor la proiectul de OUG pe care a anunțat ministrul Toader că îl pregătește ca urmare a deciziei CCR privind completele de 5 de la ICCJ, se pune problema dacă printr-o nouă lege poate fi creată o cale de atac extraordinară pentru a fi redeschise cauzele definitiv soluționate ca să se aplice aceasta decizie a CCR.
Iată care este opinia mea: Pentru că hotărârile definitive ale instanțelor judecătorești au autoritate de lucru judecat (ele stabilesc o ordine juridică care nu mai poate fi răsturnată) și pentru că deciziie CCR se aplică pentru viitor (art. 147 din Constituția României), rezultă că un caz încheiat definitiv la data apariției deciziei CCR nu ar putea fi redeschis pentru a se aplica acea decizie.
În sprijinul opiniei mele indic trei decizii ale CCR:
- „Nici o cale de atac nouă nu poate rezulta dintr-o lege posterioară” (Dec. CCR 9/1999, pag. 3, la https://goo.gl/4NRZrb).
- „În privinţa cauzelor care nu se află pe rolul instanţelor judecătoreşti la momentul publicării deciziei de admitere a Curţii, fiind vorba despre un raport juridic epuizat, partea nu mai poate solicita aplicarea deciziei de admitere, întrucât decizia de admitere a Curţii nu poate constitui temei legal pentru o acţiune în justiţie, în caz contrar consecinţa fiind extinderea efectelor deciziei Curţii pentru trecut” (Dec. CCR 404/2016 parag. 28,la https://goo.gl/strDZi);
- „Nimic nu împiedică legiuitorul să augmenteze/ elimine unele
motive în temeiul cărora se poate promova o cale de atac extraordinară, cu condiţia să nu submineze securitatea juridică şi ordinea publică; însă, o asemenea reglementare, din punct de vedere al aplicării sale în timp, poate viza numai procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, nu şi cele care au fost finalizate prin pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive” (Dec. CCR 377/2017, parag. 86, la https://goo.gl/WeFSBi).
Ceea ce am spus mai sus ar trebui să fie valabil atât cu privire la Decizia CCR vizând completele de 5 de la ICCJ (ai căror membri nu au fost trași toți la sorți), cât și cu privire la Decizia CCR privind protocoalele SRI-MP (care ar fi intrat în aria de competență a legislativului). Desigur, CCR însăși își poate schimba practica. Ceea ce ar înseamna că principiul securității juridice, esențial pentru ordinea de drept și care definește, până la urmă, statul de drept, este doar un concept teoretic.
Cu alte cuvinte: cât timp CCR își păstrează practica, OUG pregătită de Guvern pare a fi neconstituțională.
Desigur, dacă dezbaterile noastre sunt inutile pentru ministru și Guvernul va adopta OUG, ea va trebui aplicată de îndată. Însă nu mă îndoiesc că primul judecător care va avea o astfel de cauză va sesiza CCR.”
Pe rețelele de socializare a fost anunțat organizarea unui protest, luni seara, în București, ca reacție la anunțul făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader, privind pregătirea unei OUG referitoare la cei ”condamnaţi de complete nelegal constituite”.
Și filosoful Mihai Șora a postat luni un mesaj pe Facebook în care a cerut organizarea de ”proteste masive” și alegeri anticipate.
Ministrul Justiției a precizat, luni, că premierul Viorica Dăncilă va decide ”dacă și când poate fi adoptată o atare OUG”.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, tudorel toader, oug, Cristi Danileţ, gratiere, amnistie,
Dată publicare:
21-01-2019 14:56