Mihai Șora cere ”proteste masive și anticipate”, după ordonanța anunțată de Tudorel Toader

Ultima actualizare: 21-01-2019 13:29
Mihai Sora in Piata Victoriei
Inquam Photos/ Octav Ganea

Filosoful Mihai Șora, în vârstă de 102 ani, a făcut un apel pe Facebook pentru organizarea de proteste în România, la puțin timp după ordonanța de urgență anunțată de ministrul Justiției Tudorel Toader.

Șora cere ”proteste masive” și alegeri anticipate, deoarece, în opinia sa, așa trebuie apărată justiția independentă.

De asemenea, filosoful mai spune că singurele instanțe de care se tem partidele aflate la guvernare - ”mai mult decât de Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția sau alte instanțe” - sunt protestele.

Mesajul său a fost postat la scurt timp după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat pregătirea unei ordonanțe de urgență referitoare la cei ”condamnaţi de complete nelegal constituite” din 2014

Președintele executiv al PMP, Marius Pașcan, a afirmat că această nouă OUG este, de fapt, un act normativ pentru ”o amnistie și grațiere mascate”. Iar liderii USR au declarat că “istoria se repetă” şi că Liviu Dragnea “scapă de condamnarea în dosarul Referendumul”

Mesajul integral al lui Mihai Șora:

Oameni buni, e simplu:

1. PROTESTE MASIVE
2. ANTICIPATE
3. USR & PLUS – ÎMPREUNĂ LA ALEGERI

Vine o vreme când trebuie să-ți iei soarta în mâini; să iei taurul de coarne – înainte ca el să te zdrobească sub copite.

1. Vreți Justiție independentă? Atunci ieșiți în stradă.

Ultimii doi ani ne-au arătat că – mai mult decât de Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția sau alte instanțe – singura „instanță“ de care se tem cu adevărat suntem noi: mulțimea care protestează. O mulțime pașnică, dar nu mai puțin determinată și inteligentă, care nu poate fi mituită, nici prostită de cârpelile din economie, de promisiuni și declarații sforăitoare. O mulțime care nu doarme în timp ce ei pregătesc (noapteacahoții, bineînțeles) Ordonanțe de Urgență. „Mulțimea“ înseamnă chiar MULȚIMEA (nu doar pianiștii, filosofii și poeții).

2. Vreți profesioniști la cârma țării, vreți oameni cinstiți și competenți? Atunci cereți alegeri anticipate.

Este limpede pentru orice om cinstit și destupat la minte că PSD nu funcționează ca un partid politic, ci ca un grup infracțional organizat (la centru și în teritoriu), un grup pus pe căpătuială, pe tâlhărirea unei țări întregi. Cei care continuă să susțină acest „partid“ sunt – de facto – complici cu prăduitorii României și se fac vinovați de jaful și de netrebniciile care îi definesc: în Justiție, Învățământ, Sănătate, Economie, Agricultură – peste tot unde este rost de mistificat, de sluțit și prăduit.

3. Vreți un viitor senin și liniștit pentru copiii voștri? Atunci gândiți-vă, întâi de toate, la copii, nu la voi înșivă.

Puneți viitorul lor deasupra prezentului vostru. Sprijiniți-vă unii pe ceilalți ca să puteți vedea mai departe, dincolo de propria statură și de propriul statut.

USR și PLUS sunt partide prea fragede, iar timpul este prea scurt pentru a face, acum, când țara arde, dantelării doctrinare. Se vor cristaliza și „doctrinele“ odată cu trecerea vremii, după ce țara va fi fost pusă pe picioare. În clipa de față, însă, a intra în alegeri cu liste distincte nu face decât să întărească poziția hoților. Și USR, și PLUS au oameni admirabili.

Pe unii dintre ei îi cunosc personal, pe alții îi știu de la proteste (și nu de ieri, de azi, ci încă din Piața Universității, de la Roșia Montană și Colectiv). Sunt – în ambele partide – oameni de toată isprava, în care am deplină încredere; sunt oameni care pot muta munții din loc.  De ACEȘTI OAMENI inteligenți și de ispravă se tem nelegiuiții ajunși la putere; de faptul că ACEȘTI OAMENI nu mai stau pe margine, cuminți ori indiferenți, ci intră în politică; de faptul că, pe zi ce trece, se adună laolaltă alți și alți oameni noi, cinstiți și harnici.

Atacurile mârșave din presa aservită chiar pe acești oameni de ispravă îi vizează, pe toți cei care – sătui de securiști, comuniști, hoțomani și fripturiști – vor să schimbe ceva în România.

Iar – pentru ca schimbarea să se-ntâmple – ACEȘTI OAMENI trebuie să meargă î m p r e u n ă. Niciodată cuvântul „împreună“ nu a fost mai prețios.

Mihai Șora
21 ianuarie 2019

P.S. Nu știu ce-a pățit Doamna Girafă (poate doar a obosit), însă are încă multe de făcut…” 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO