Dan Voiculescu, noua tentativa de a iesi din inchisoare. "A fost disciplinat, staruitor la munca, a facut curatenie"

Ultimul update: Luni 09 Ianuarie 2017 02:10
Data publicarii: Vineri 06 Ianuarie 2017 10:06
Categorie: Actualitate

Dan Voiculescu incearca vineri din nou sa obtina eliberarea conditionata.

UPDATE 16:30 Tribunalul Bucuresti va anunta decizia saptamana viitoare.

UPDATE 11:20 Tribunalul Bucuresti a ramas vineri in pronuntare pe cererea de eliberare conditionata depusa de omul de afaceri Dan Voiculescu, fost senator, care executa o pedeapsa de 10 ani inchisoare primita in dosarul ICA. Avocatul Florian Surghie a declarat vineri, in sala de judecata, ca Voiculescu a fost "disciplinat, staruitor in munca si a castigat 49 de zile din munca fizica, la curatenie".

Surghie a mai spus ca magistratul de la instanta de fond "s-a erijat in judecator al fondului si l-a anatemizat pe domnul Voiculescu", iar DNA a facut "presiuni imense" pe cei de la penitenciare. "Daca e adevarat macar jumatate din ce se vehiculeaza in spatiul public, inseamna ca Voiculescu este victima unui sistem judiciar, care nu are nicio legatura cu cetatenii sai", a aratat avocatul.

De cealalta parte, procurorul de sedinta a cerut respingerea contestatiei depuse de Dan Voiculescu, sustinand ca acesta nu a dat dovezi temeinice de indreptare in detentie.

"Nu exista dovezi ca inculpatul a consultat in penitenciar bibliografia indicata in lucrari. Fie nu a consultat bibliografia, fie lucrarile nu sunt stiintifice, fie le-a scris in libertate, fie le-a scris altcineva. In penitenciar nu exista unele lucrari din bibliografie, iar Dan Voiculescu nu a avut acces la calculator si nici nu exista dovezi ca le-a primit de afara. Inculpatul scria concomitent la sase lucrari. Nu avea timpul necesar sa scrie si sa participe la atatea activitati", a sustinut procurorul. 

Condamnat la zece ani de detentie in dosarul privatizarii ICA, omul de afaceri ar putea fi eliberat inainte sa-si ispaseasca intreaga pedeapsa. Pentru ca are 69 de ani, legea ii permite sa iasa de dupa gratii mult mai devreme. Cu toate explicatiile vine de la Tribunalul Bucuresti corespondentul ProTV Ovidiu Oanta.

Eliberarea conditionata nu este insa un drept categoric, dovada faptul ca acum cateva saptamani a esuat in prima instanta la Judecatoria Sectorului 5. Atunci, avocatul sau a invocat si lucrarile stiintifice scrise de Dan Voiculescu in spatele gratiilor. Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au aratat insa, in motivarea respingerii cererii de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu, ca el a profitat de carentele legislative pentru a obtine cat mai usor zile libere si au dat ca exemplu ca a castigat 60 de zile pentru doua studii la care a lucrat patru ore. De altfel, si de la Penitenciarul Rahova primise un aviz nefavorabil.

In fata judecatorilor, procurorul a citit atunci (13 decembrie 2016) un fragment din cartea "A patra cale” scrisa de Voiculescu in penitenciar, in care se arata: "S-au pradat zeci de miliarde de euro din 1990 incoace, noi consideram ca toate pagubele ar trebui recuperate de la cei vinovati. Consideram ca trebuie aduse modificari legislatiei pentru ca cei corupti sa nu se bucure de prejudiciile pe care le-au adus si ar trebui sa nu se bucure de prescriere sau gratieri".

Vineri, Voiculescu este asteptat sa pledeze personal in fata magistratilor in contestatia facuta impotriva sedintei data de Judecatoria Sectorului 5. Daca va avea parte si acum de un deznodamant nefavorabil, va putea face o noua cerere similara abia in septembrie.

Dan Voiculescu nu va petrece sarbatorile in libertate. Ce au gasit procurorii in cartile publicate din penitenciar
Dan Voiculescu nu va petrece sarbatorile in libertate. Ce au gasit procurorii in cartile publicate din penitenciar
VIDEO PROTVPLUS.RO
Operatiune de salvare Balea Lac
Pericol de avalanșă la Bâlea Lac. Avertismentul transmis de meteorologi
Bloc evacuat la Ocna Sibiului, din cauza unei acumulări de monoxid. 3 copii, la spital
Cum au apărut preşedintele şi soţia sa la slujbă. Ţinuta purtată de Carmen Iohannis
Cod portocaliu de vreme rea. Sute de localități fără curent, zeci de mașini distruse
Cod Portocaliu: zeci de localităţi fără curent în Timiş, incendii, copaci căzuţi pe maşini
Primarul care deszăpezeşte singur comuna pentru că nu-şi permite un angajat
tabela Gara de Nord ora 12:00
Tren cu întârziere de peste 8 ore. Călătorii primesc doar ceai, nu şi despăgubiri
INFOTRAFIC. Starea drumurilor, 16 decembrie. Se circulă în condiţii de iarnă
IT-iştii care au primit scrisorile lui Moş Crăciun. Ce au făcut după ce le-au citit
Întârzieri uriaşe la trenuri. Ce le dă CFR pasagerilor care aşteaptă în frig
Vârstnici bătuți și legați de 2 indivizi, în Botoșani. Poliția încă îi caută
Codul Portocaliu a făcut victime în ţară. Multe sate riscă să fie îngropate în nămeţi