CNA a respins toate solicitarile lui Dan Diaconescu de a obtine o licenta pentru OTV
Dan Diaconescu nu reuseste sa resusciteze OTV, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) hotarand, joi, sa respinga solicitarile apropiatilor acestuia de a reactiva licenta audiovizuala a televiziunii Top 1 si de a o transforma in OTV.
In fapt, Diana Voiculescu, o colaboratoare apropiata a lui Dan Diaconescu, a preluat in luna mai pachetul majoritar de actiuni la societatea Videomedia Plus SRL, care a detinut licenta audiovizuala prin satelit a televiziunii Top 1.
In societatea Videomedia Plus SRL, Diana Voiculescu - directorul executiv al televiziunii OTV, careia CNA i-a retras licenta pe 22 ianuarie 2013 - detine 95% si este si administrator al acesteia, in timp ce Georgeta Gheorghe detine 5% din actiuni. Diana Voiculescu a preluat actiunile in televiziunea Top 1 de la Petrica Gheorghe, care in trecut a fost angajat al OTV.
Pe 14 iunie 2013, societatea Videomedia Plus SRL a depus la CNA un dosar in care a solicitat modificarea denumirii Top 1 in OTV, modificarea grilei televiziunii si modificarea amplasamentului sursei de program. In acelasi dosar, Videomedia Plus SRL a informat CNA cu privire la modificarea actionariatului si la numirea lui Dan Diaconescu in functia de director general al societatii.
Totusi, inca din prima parte a acestui an, reprezentantii CNA au constatat ca televiziunea Top 1 nu mai emitea programe si au decis efectuarea, incepand din martie 2013, a unui control la acest post. Ulterior, pe 20 iunie 2013, CNA a retras licenta audiovizuala pentru televiziunea Top 1 societatii Videomedia Plus SRL, pentru incalcarea articolului articolului 57, alineatul 1, litera b din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: titularul inceteaza sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 90 de zile, pentru motive de natura tehnica, si mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului".
Diana Voiculescu a contestat la CNA aceasta decizie de retragere a licentei Top 1, solicitarea fiind analizata in sedinta de joi, 4 iulie, a CNA, la care au participat mai multi reprezentanti ai societatii Videomedia Plus SRL si fosti colaboratori ai televiziunii OTV, respectiv avocatii Julia Zorkoczy si Catalin Lunganasu, realizatorul TV Florin Condurateanu si Laura Vasilescu, reprezentantul societatii in relatia cu CNA.
Potrivit avocatului Julia Zorkoczy, incepand din luna mai, de cand pachetul majoritar de actiuni la Top 1 a fost preluat de Diana Voiculescu, televiziunea Top 1 a emis program, fiind neintemeiata astfel aplicarea articolului 57 din Legea audiovizualului de retragere a licentei.
Laura Georgescu, presedintele CNA, si Narcisa Iorga, membru al CNA, au spus ca, in momentul controalelor efectuate de Consiliu, Top 1 transmitea cu totul altceva decat grila aprobata de Consiliu. Potrivit reprezentantilor Consiliului, Top 1 transmitea un film cu Stan si Bran.
Astfel, membrii Consiliului au decis cu unanimitate de voturi sa respinga contestatia Videomedia Plus privind retragerea licentei Top 1, fapt care inseamna ca Top 1 nu mai poate sa emita si, implicit, nici nu se poate pune problema transformarii televiziunii in OTV.
"Din 20 martie (la primul control al CNA, n.r.) am avut primul semnal de alarma la Top 1. Dumneavoastra vreti sa va pozitionati in data de 20 iunie (cand a fost efectuat al doilea control al CNA la Top 1, n.r.), dar din 20 martie nu a fost aplicata legea", a spus Laura Georgescu.
In schimb, Florin Condurateanu i-a spus Laurei Georgescu ca au fost "niste stangacii care nu au rasarit pe o rea-intentie". "In conditiile in care se schimba grila, actionariatul, sunt niste neimpliniri. Nu au o smecherie, o viclenie la fundatia acestor lucruri", a spus Condurateanu.
El a facut referire si la "puzderia de sms-uri" pe care fostii angajati ai OTV le primesc "de la numerosi romani" care isi doresc ca televiziunea sa isi reia emisia. "Pentru ca au fost si greseli de blamat la OTV, dar si aparari ale spiritului OTV (...) In ultimul timp, OTV nu mai era OTV-ul acela care generase lucruri derizorii, s-au facut si emisiuni cu Eminescu, cu Labis, cu Fanus", a spus Condurateanu.
Pe de alta parte, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus: "Noua echipa a acestei vechi televiziuni are aceeasi atitudine fata de lege pe care a avut-o intotdeauna. Felul in care interpreteaza legea arata foarte clar ca aceasta televiziune nu are ce sa caute pe piata din Romania".
In schimb, Laura Georgescu a spus ca, daca reprezentantii Videomedia Plus respecta legea, ea nu are nicio problema sa actioneze "cu buna-credinta".
Dupa votul Consiliului, avocata Julia Zorkoczy a declarat, pentru MEDIAFAX, ca societatea Videomedia Plus va contesta decizia CNA de retragere a licentei Top 1, la Curtea de Apel Bucuresti.
"Legea este foarte clara. Eu sunt convinsa ca distinsii membri ai CNA stiu foarte bine despre ce este vorba. Se spune acolo ca intreruperea emisiei se face pentru motive tehnice pe o perioada de 90 de zile si pentru orice alte motive mai mult de 96 de ore. Iar eu am dovada ca am emis in toata perioada asta. Pentru nerespectarea grilei de programe puteau sa ne sanctioneze cu somatie, amenda, cu orice alta sanctiune, dar nu cu retragerea licentei (...) Am intrebat daca pe monitoarele lor de la CNA, in momentul in care se desfasura controlul, emitea program pe Top 1, si mi-au spus «Da», pentru ca altfel nu aveau cum sa constate ca ce au vazut nu era acelasi lucru cu grila aprobata", a spus Julia Zorkoczy.
Dan Diaconescu a cerut, pe 28 mai 2013, Consiliului National al Audiovizualului sa "ingroape securea razboiului", precizand ca a preluat doua licente din Romania si va solicita acordul CNA ca OTV sa emita din nou pe una din acestea, parerile membrilor CNA fata de aceasta solicitare fiind insa impartite.
CNA a retras, pe sedinta din 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licenta audiovizuala a televiziunii OTV, fapt care presupune ca postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licenta OTV a fost retrasa la propunerea Laurei Georgescu, presedintele CNA, cu unanimitate de voturi.
Licenta OTV - un post aflat in lista televiziunilor "must carry", pe care cablistii il retransmiteau in mod obligatoriu - a fost retrasa din cauza ca societatea Ocram Televiziune SRL, care detinea licenta televiziunii, nu a facut dovada platii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru incalcari ale legislatiei audiovizualului, in anii 2009, 2010, 2011 si 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, "Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: titularul nu depune la Consiliu, in termen de 6 luni de la data aplicarii unei amenzi, dovada achitarii acesteia".
OTV a primit amenzi in cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul National al Audiovizualului, incepand din anul 2009 si pana pe 28 martie 2012, cand televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat in insolventa, si nu a facut la CNA dovada achitarii lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.
Avocatii firmei de avocatura Fenechiu-Savu si Asociatii, care reprezinta societatea Ocram Televiziune SRL, au depus, pe 23 ianuarie 2013, la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de anulare a deciziei Consiliului National al Audiovizualului din 22 ianuarie 2013 privind retragerea licentei de emisie a OTV.
Curtea de Apel Bucuresti a respins, pe 3 aprilie 2013, cererea de anulare a hotararii CNA privind retragerea licentei de emisie a OTV, decizia putand sa fie contestata la instanta suprema. Instanta a stabilit ca cererea lui Dan Diaconescu de anulare a deciziei CNA din 22 ianuarie in urma careia postului OTV i-a fost retrasa licenta de emisie este neintemeiata.