Dalii – totul despre această floare. De la îngrijire, la plantare și recoltare

dalii dalie
Shutterstock

Daliile sunt flori uimitoare care vin în toate culorile curcubeului. Acestea sunt flori incredibil de ușor de cultivat, tuberculii fiind plantați la finalul primăverii.  

Daliile iubesc soarele și au nevoie de un minim de 6 ore de lumină solară pe zi. Cu cât primesc mai mult soare, cu atât înfloresc mai frumos, așa că cel mai bine este să plantezi daliile în cea mai însorită locație posibilă.

Dalia este considerată o floare de toamnă. Ea înflorește în special în lunile de vară și toamnă, cu un vârf al înfloririi în lunile august și septembrie. Daliile sunt apreciate pentru culorile lor vibrante și pentru faptul că rezistă bine până la primele temperaturi scăzute ale toamnei. Datorită diversității mari de forme și culori, sunt adesea folosite în grădini și buchete de sezon.

Despre dalii

Daliile vin în tot felul de culori, dimensiuni și forme. Florile pot varia de la mici pompoane de 5 cm până la flori gigantice de 38 cm. Majoritatea soiurilor cresc până la o înălțime de 1,2 - 1,5 metri. Daliile cresc într-o gamă largă de culori superbe, inclusiv alb, galben, portocaliu, roz, roz închis, roșu, roșu închis, lavandă, mov, negru, nuanțe deschise, bronz, flacără, combinații închise, variegate și bicolore.

Dalia este un gen de plante tuberoase care aparțin familiei Asteraceae. Tuberculii se plantează în pământ la sfârșitul primăverii (în jurul lunii mai) și, în general, înfloresc din iulie până la primele brume de toamnă. Daliile sunt perfecte pentru grădini arată minunat în vaze ca flori tăiate. Stau cel mai bine la marginea grădinii, unde vor primi soare și nu vor umbli alte plante sau legume.

Citește și
CTP îl face praf pe Marcel Ciolacu, după ce premierul a spus: „L-am băgat și pe Gică Popescu în pușcărie, și cu ce ne-am ales? Să ne respectăm campionii!”

Daliile sunt perene delicate în clima lor caldă, nativă din Mexic. În regiunile mai reci, poți să dezgropi tuberculii toamna când începe să se facă frig și să-i depozitezi într-un loc uscat până primăvara.

Cum să plantezi daliile

Daliile prosperă în 6 până la 8 ore de soare direct, în special dimineața, și beneficiază de protecție împotriva vântului. Ia în considerare dimensiunea lor la maturitate atunci când le plantezi. Ele cresc cel mai bine în sol bogat, bine drenat, cu un pH de 6,0 până la 7,5. Solul argilos greu trebuie îmbunătățit cu gunoi de grajd îmbătrânit sau compost pentru a ușura și a îmbunătăți drenajul.

Daliile nu tolerează solul rece. Plantează-le atunci când solul atinge 15°C și orice pericol de îngheț a trecut. O regulă bună este să plantezi daliile la câteva zile după ce ai plantat roșiile în pământ. Unii grădinari încep tuberculii în containere în interior cu o lună înainte pentru a începe mai devreme sezonul. Daliile de dimensiuni medii până la pitice se descurcă bine în containere.

Evită plantarea tuberculilor de dalie care par zbârciți sau putreziți. Mugurii sau o mică creștere verde sunt semne bune. Plantează daliile mari într-o parcelă dedicată special lor, unde nu vor avea concurență din partea altor plante. Așează tuberculii în rânduri la 90 cm distanță unul de celălalt. Dacă plantezi daliile la aproximativ 30 cm distanță, vor face un gard viu excelent și se vor susține reciproc. Plantează daliile de înălțime medie spre joasă, de obicei în jur de 90 cm înălțime, printre alte flori de vară. Așează-le la 60 cm distanță. Plantează cele mai mici dalii, crescute din semințe, la 23-30 cm distanță.

Săpa o gaură adâncă de 15-20 cm pentru a planta tuberculii. Este util să amesteci niște compost și îngrășământ organic în gaura de plantare. Altfel, nu fertiliza la plantare.

Așază tuberculul în gaură cu punctele de creștere sau „ochii” îndreptați în sus. Nu rupe și nu tăia tuberculii individuali de dalie (cum ai face cu cartofii). Acoperă tuberculul cu 5-8 cm de sol. (Unii spun că 2,5 cm sunt suficienți.) Pe măsură ce tulpina răsare, completează cu sol până ajunge la nivelul solului. Nu uda tuberculii imediat după plantare. Acest lucru încurajează putrezirea. Așteaptă până când lăstarii au apărut deasupra solului, apoi udă. Nu pune mulci. Daliile preferă soarele direct pe rădăcini, iar mulciul atrage melcii. Exemplarele înalte, cu flori mari, necesită suport. Așează stâlpișorii de susținere de 1,5-1,8 metri în jurul plantelor și leagă tulpinile de ele pe măsură ce cresc. Daliile încep să înflorească la aproximativ 8 săptămâni după plantare.

Dalii în ghiveci

Daliile de dimensiuni medii până la pitice se descurcă bine în ghivece care au drenaj și sunt suficient de mari pentru a susține planta la maturitate. În general, un container de 30x30 cm este suficient.

Folosește un amestec fără sol și cristale de reținere a umidității, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Urmează cerințele de adâncime. Acoperă tuberculul cu câțiva centimetri de amestec sol-cristale. Stropește tuberculul cu apă, dacă este necesar, până când începe să crească. Nu uda dacă solul este umed la 2,5 cm sub suprafață. Fertilizează vara și adaugă sol dacă rădăcinile devin expuse.

Îngrijirea daliilor

Când daliile sunt stabilite, udă-le de 2-3 ori pe săptămână și mai des dacă e o vară uscată. Fii pregătit să îngrijești plantele înainte sau după ploaie, atunci când florile deschise (în special cele mari) se umplu cu apă sau sunt afectate de vânt.

După ce răsar, daliile beneficiază de un îngrășământ lichid cu conținut redus de azot, cum ar fi 5-10-10 sau 10-20-20. Fertilizează-le la fiecare 3 până la 4 săptămâni din mijlocul verii până la începutul toamnei. Nu supra-fertiliza, mai ales cu azot, deoarece riști să obții flori mici sau deloc, tuberculi slabi sau putreziți.

Când plantele au aproximativ 30 cm înălțime, ciupește 7-10 cm din ramura centrală pentru a încuraja plante mai stufoase și pentru a crește numărul și lungimea tulpinilor. Pentru flori mari, încearcă să îndepărtezi mugurii mici din apropierea ramurii principale. Planta își va concentra toată energia în flori mai puține, dar mult mai mari. Pentru mai multe flori, îndepărtează florile ofilite.

Recoltarea florilor

Cu cât tai mai multe dalii, cu atât vor înflori mai mult! Pentru un buchet, taie tulpinile dimineața înainte de căldura zilei și pune-le într-o găleată cu apă rece. Îndepărtează frunzele de jos și așază florile într-o vază cu apă. Plasează vaza într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui. Verifică nivelul apei zilnic și taie tulpinile din nou după câteva zile.

După bruma de toamnă, când frunzișul a devenit negru, dezgroapă tuberculii de dalie pentru a-i depozita peste iarnă. Primăvara, separă tuberculii sănătoși și aruncă-i pe cei zbârciți sau putreziți. Plănuiește să plantezi tuberculii care au supraviețuit.

Fiecare tubercul trebuie să aibă cel puțin un „ochi” sau o parte din coroană atașată, altfel nu se va dezvolta într-o plantă cu flori. „Ochii” sunt mici umflături roz la baza tulpinii.

Dacă ți se pare prea mult de muncă să dezgropi tuberculii și să îi depozitezi pe timpul iernii, tratează daliile ca pe plante anuale și cumpără noi tuberculi în primăvară pe care să îi plantezi din nou.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Accident cumplit în județul Brăila. O femeie și o fetiţă de 3 ani au murit. Alte două persoane au fost rănite
Accident cumplit în județul Brăila. O femeie și o fetiţă de 3 ani au murit. Alte două persoane au fost rănite

Două persoane au murit şi alte două au fost rănite într-un accident de circulaţie produs, sâmbătă seară, pe DE 584, la ieşire din oraşul Însurăţei, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila.

Cutremur în România, raportat sâmbătă seara. Ce magnitudine a avut
Cutremur în România, raportat sâmbătă seara. Ce magnitudine a avut

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,3, a fost raportat, sâmbătă seara, în România.

 

Netanyahu schimbă abordarea după moartea lui Sinwar. De alegerea noului șef al Hamas, depinde viitorul războiului
Netanyahu schimbă abordarea după moartea lui Sinwar. De alegerea noului șef al Hamas, depinde viitorul războiului

Hezbollah pare să escaladeze confruntarea cu Israelul, combinând barajele de rachete cu lovituri de drone că să deruteze apărarea anti-aeriana și să amplifice pagubele făcute de resturile generate de interceptări.

Recomandări
Alegeri în Republica Moldova și banii Rusiei pentru voturi. Suma uriașă confiscată în țară într-o singură zi
Alegeri în Republica Moldova și banii Rusiei pentru voturi. Suma uriașă confiscată în țară într-o singură zi

Câinii de urmă de la Aeroportul Chişinău au muncit din greu în ultimele luni, căutând bani care ar putea fi dovezi ale ingerinţei Rusiei în politica moldovenească, relatează BBC.

Alerta de drone pe litoral a băgat spaima în localnici: „Aveam impresia că ori acum îmi bubuie casa, ori ceva se întâmplă”
Alerta de drone pe litoral a băgat spaima în localnici: „Aveam impresia că ori acum îmi bubuie casa, ori ceva se întâmplă”

A fost, din nou alertă în județul Constanța unde un aparat de mici dimensiuni, cel mai probabil o dronă, a traversat teritoriul țării noastre în zona localității Cogealac.

Fără dezbatere la tv Ciolacu-Geoană: „Regretăm că domnul Marcel Ciolacu nu are curajul să apară într-o dezbatere publică”
Fără dezbatere la tv Ciolacu-Geoană: „Regretăm că domnul Marcel Ciolacu nu are curajul să apară într-o dezbatere publică”

Marcel Ciolacu nu va apărea într-o dezbatere televizată cu Mircea Geoană, pentru că premierul României ar fi refuzat, a anunțat purtătoarea de cuvânt a fundației care il susține pe Geoană.