Daea promite bani pentru abatoare mobile. "Se poate obţine un cârnat în faţa clientului"


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 29 Octombrie 2018 19:08
Categorie: Stiri actuale

Mâncăm carne congelată adusă din alte ţări, şi mezeluri fabricate industrial deşi le-am putea avea proaspete şi ieftine direct de la ţăranii români. O soluţie ar fi abatoarele mobile de mici dimensiuni, prezente peste tot în Europa Occidentală.

Familia Istrate creşte - în Fundata, judeţul Braşov - câteva sute de oi, vaci şi porci din carnea cărora face slănină, cârnaţi şi pastramă. Pentru că în zona nu există niciun abator autorizat, fermierii se plâng ca trebuie să ducă animalele 50 de kilometri ca să le sacrifice iar asta le creşte cheltuielile.

"Putem să ajungem şi la 50 de lei pentru cap de oaie, cu transport cu tot... ne termină ca a crescut foarte mult preţul combustibilului”, spun ei.

Pentru a evita aceste costuri - care fac că preţul cărnii să crească şi cu 20 la sută - o asociaţie de fermieri din Braşov a investit 50 de mii de euro într-un abator mobil. Instalaţia, autorizată sanitar- veterinar, are spaţiu de sacrificare, camera de tranşare şi încăpere frigorifică dar şi o rulotă cu vitrină pentru vânzare.

Dorin Enache, Director DSV Braşov: "În interiorul rulotei se poate obţine o carne tocată, se poate obţine un cârnat în fata clientului, chestii care sunt în favorea unei economii locale."

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea să exitinda ideea în toată ţara şi promite bani pentru cumpărarea abatoarelor mobile - 50 la sută din valoare să fie suportată de stat

Iorgu Polifronie, fermier: "Nu putem vorbi de o măsură la nivel naţional, poate la nivel de consilii locale pentru că fermierul nu are la îndemâna bugetul necesar să investească aceste sume pentru un abator mobil. Poate ne gândim să cumpărăm un bator mobil pe asociaţie."

Despre înfiinţarea abatoarelor mobile se discuta şi în senat. 15 parlamentari au depus un proiect de lege prin care vor să să se înfiinţeze un abator mobil în fiecare judeţ, în subdordinea direcţiilor sanitar-veterinare. Iniţiatorii susţin că unităţile mobile de sacrificare sunt folosite în Europa încă din 1950 şi că un astfel de abator îşi poate amortiza costurile în trei ani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO