Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei

×
Codul embed a fost copiat

Pesta porcină africană, care a afectat 14 județe de la noi aduce schimbări pe masa de Crăciun a românilor. Fermierii spun că oamenii. s-au reorientat și, mai nou, caută preparate din carne de vânat, dar și berbecuți.

La această fermă din localitatea Lăpuşel din Maramureș se munceşte de zor pentru că, în ultima vreme, produsele din carne de vânat, condimentate cu mirodenii alese, maturate şi ţinute, preţ de o lună, în fum rece din esenţa de fag, sunt la mare căutare.

"În contextul acesta cu pesta porcină africană, sunt foate mulţi cei din străinătate care preferă să le trimitem produse de vânat, întrucât e problema cu porcul şi atunci noi facem produse pe bază de carne de cerb, de căprioară", spune un producător.

Este forfota mare şi la această fermă de oi şi berbecuţi, unde multe dintre animale au fost deja rezervate pentru Crăciun de cei care se gândesc la ce vor pune pe masă în zilele de sărbătoare.

"Începe şi lumea să-şi dea seama că e o carne sănătoasă şi ok. Se pot face cârnaţi din carne de berbecuţi. O să aibă trecere anul ăsta mai mare”, spune un fermier.

Citește și
cuvioasa parascheva, pelerinaj, pesta porcina
Măsuri anti pestă la pelerinajul Sf. Parascheva. Credincioșii nu au voie cu carne de porc

Iar interesul se vede şi în magazine - cum este şi acesta, din Braşov, unde clienţii golesc rafturile. Uşor uscat, bine condimentat şi afumat natural, salamul de cerb este preferat de cei care vor produse din carne de vânat. Principalii furnizori sunt fermieri din Covasna şi Harghita.

Cererea este atât de mare încât proprietarii aduc preparate din carne de vânat chiar şi de trei ori pe săptămână. Un kilogram de pastramă, cârnaţi sau salam din carne de vânat costa aproximativ 80 de lei. Iar cei care vor să cumpere un berbecuţ în viu scot din buzunar până la două sute de lei, în funcţie de greutatea animalului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Țara în care oamenii sunt nevoiți să consume carne stricată pentru a supraviețui
Țara în care oamenii sunt nevoiți să consume carne stricată pentru a supraviețui

Milioane de Venezuelani au părăsit țara în ultimii doi ani, fugind de colapsul economic al națiunii bogate în petrol.

Măsuri anti pestă la pelerinajul Sf. Parascheva. Credincioșii nu au voie cu carne de porc
Măsuri anti pestă la pelerinajul Sf. Parascheva. Credincioșii nu au voie cu carne de porc

Capitala Moldovei se pregăteşte pentru cel mai mare pelerinaj ortodox de peste an. Şi anul acesta vor ajunge în Iaşi sute de mii de pelerini, la hramul Cuvioasei Parascheva.

Recolta fermierilor români ajunge în străinătate, iar apoi se întoarce în țară sub formă de carne de porc
Recolta fermierilor români ajunge în străinătate, iar apoi se întoarce în țară sub formă de carne de porc

Se anunţă o toamnă bogată în cereale, cu producţii bune la grâu, porumb şi floarea soarelui. Din păcate, mare parte din recoltă va pleca peste hotare.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.