Numarul cutremurelor de peste 4 s-a dublat in ultimii 3 ani. Marturiile celor care au simtit seismul de miercuri seara

11-09-2014 13:49

Un cutremur cu magnitudinea 4,8 a fost inregistrat miercuri noapte, in judetul Buzau, zona seismica Vrancea. Cutremurul s-a simtit si in Bucuresti, Iasi si Prahova.

UPDATE 19:00 Specialistii confirma ca Vrancea este ceva mai activa decat in trecut.

Cutremurul cu magnitudine 4,8 a fost inregistrat la ora 22.45 si s-a produs la o adancime de 107 kilometri in zona seismica Vrancea. Orasele cele mai apropiate de epicentru au fost Buzau, Ramnicu-Sarat si Focsani, dar s-a simtit si la Bucuresti si Iasi.

"S-a simtit o zgaltaiala, o leganeala... ma asteptam sa urmeze o replica mai intensa", a spus o femeie.

Specialistii sustin ca atunci cand in Vrancea se produce un cutremur la mare adancime, undele se propaga spre nord est, adica spre Chisinau. Daca miscare telurica apare la o adancime mai mica de 130 de km, unda va fi mai puternica inspre Sud vest, adica spre Bucuresti.

Seismul de aseara pare sa fi dat peste cap teoria intrucit a fost resimtit in ambele directii. Specialistii nu sunt insa ingrijorati. Asta desi cifrele demonstreaza ca in ultimii 3 ani, s-a dublat numarul seismelor cu magnitudinea peste 4, fata de ce s-a intamplat intre 2009 si 2011.

Pe de alta parte, in zona Vrancea, activa din punct de vedere seismic, nu se pune problema daca va fi sau nu un cutremur de mare magnitudine, ci cand anume.

"Faptul ca avem aceasta activitate nu prezinta semne de ingrijorare. Insa stim ca pe timp indelungat ar putea aparea cutremure mari. Tocmai de accea este bine sa fim pregatiti oricand. Astfel de pericole, din pacate, nu pot fi prevazute", a spus Mircea Radulian, INFP.

Aproape de cel mai mare cutremur din 2014

Am fost pe punctul de a inregistra cel mai puternic cutremur de anul acesta si asta pentru ca, intial, magnitudinea cutremurului inregistrat miercuri seara a fost calculata la 5,2, insa a fost revizuita ulterior la 4,8.

Chiar si in aceste conditii, am avut un cutremur puternic, inregistrat la o adancime de 107 kilometri, cu o intensitate de 4 pe scara Mercali. Asta inseamna ca a fost o intensitate moderata, resimtita mai ales in interiorul cladirilor, la etajele superioare. Orasele cele mai apropiate de epicentru au fost Covasna, Ramnicu Sarat, Focsani si Buzau, insa a fost resimtit si la Bucuresti, dar si in Galati.

Cel mai puternic cutremur de anul acesta a avut 5 grade si s-a inregistrat in 29 martie tot in zona seismica Vrancea.


VIDEO PROTVPLUS.RO