Curtea Constitutionala a decis: abuzul in serviciu ramane incriminat. Reactia presedintelui Iohannis
Abuzul in serviciu va fi pedepsit la fel ca pana acum, au decis miercuri in unanimitate judecatorii Curtii Constitutionale, care au stabilit ca acest articol respecta legea fundamentala, insa cu un amendament.
Magistratii au facut cateva lamuriri in cazul sintagmei "in mod defectuos", care putea fi interpretata. Asadar, dosarele politicienilor, care sunt acuzati de astfel de fapte vor merge mai departe.
UPDATE 18:30 Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca, in opinia sa, la Curtea Constitutionala ”s-a judecat cu calm”, el exprimandu-si speranta ca decizia privind abuzul in serviciu ”sa fie una care clarifica si inlesneste parcursul Justitiei in Romania”.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Aflat in vizita oficiala in Bulgaria, presedintele Klaus Iohannis le-a declarat jurnalistilor romani ca a aflat despre decizia Curtii Constitutionale.
”Evident ca nu va asteptati de la mine sa comentez decizia pe fond, dar recunosc ca discutiile premergatoare mi s-au parut de multe ori prea detaliate. Pana la urma, Curtea Constitutionala trebuie sa decida asupra acestor chestiuni, si nu analistii sau altii care au un interes, poate chiar si legitim, in ce se discuta acolo. Una peste alta, mi se pare ca la Curte s-a judecat cu calm si sper ca aceasta decizie sa fie una care clarifica si inlesneste parcursul Justitiei in Romania”, a afirmat presedintele.
Intrebat daca, in opinia sa, era nevoie de o astfel de clarificare, asa incat sa nu existe abuzuri din partea procurorilor sau judecatorilor, Klaus Iohannis a raspuns: ”Nu stiu daca trebuie sa vorbim sau daca este cazul sa vorbim acum despre abuzuri ale celor care reprezinta sistemul de justitie, dar, intotdeauna cand o legislatie este neclara sau usor interpretabila, apar situatii in care unii sau altii pot fi iarasi acuzati de abuzuri. De aceea, de fiecare data cand legislatia care nu este foarte, foarte clara se corecteaza si se inlocuieste cu una care este foarte clara, cred ca se face un lucru in esenta bun pentru sistem”.
UPDATE 17:15 Judecatorul CCR Petre Lazaroiu a declarat, miercuri, ca decizia Curtii in ceea ce priveste abuzul in serviciu nu afecteaza procesele si a aratat ca o persoana trimisa in judecata pentru aceasta infractiune poate cere revizuirea daca din probele dosarului rezulta ca ''defectuos'' nu este cu incalcarea legii.
''In Codul penal si in legile speciale, mai ales legea 78 privind competenta DNA cu coruptia, textul spune ca neindeplinirea unui act sau indeplinirea in mod defectuos este neconstitutionala, asta a fost critica. Dupa tot ce am studiat si ne-am documentat si noi am vazut ca si Conventia Natiunilor Unite spune acelasi lucru, dar intr-o forma mult mai clara: spune 'indeplinirea cu incalcarea legii'. (...) Dau un exemplu. (...) Un judecator de fond da o sentinta care i se caseaza pentru ca sentinta e proasta. Ce faci? Il trimiti pe judecatorul de fond in instanta pentru abuz in serviciu? Avem alte feluri de raspunderi - disciplinare, materiale... Nu trebuie sa le confundam. Ori cand trimiti un om in judecata si ii iei libertatea nu o faci asa, oricum, trebuie sa ai niste limite, niste lucruri foarte bine definite. Acesta este scopul procurorului pana la urma, e jobul lui sa caute infractori, sa-i descopere, sa-i trimita in judecata. Dar judecatorul trebuie sa vada daca s-a incalcat legea'', a spus Lazaroiu, dupa sedinta CCR.
Totodata, el a sustinut ca decizia Curtii nu afecteaza ''absolut nimic''. ''Se judeca si se constata de catre judecator ca actul a fost indeplinit cu incalcarea legii sau, dimpotriva, ca nu stiu care instructiune, ca nu stiu ce sarcina verbala a dat seful...nu se poate. Aceasta sintagma - 'in mod defectuos' - dadea posibilitatea interpretarii oricarui act, orice neindeplinire, orice indeplinire care nu se potrivea cu tiparul pe care-l avea procurorul era defectuos. Deci, nu poti sa lasi asa. Nu urmeaza nimic. Urmeaza ca judecatorul sa-si faca datoria, sa aprecieze in ce masura legea a fost incalcata'', a explicat acesta.
Potrivit acestuia, o persoana trimisa in judecata pentru abuz in serviciu poate cere revizuire daca din probele dosarului rezulta ca ''defectuos'' nu e cu incalcarea legii.
Totodata, el a spus ca decizia a fost luata cu unanimitate de voturi. ''Decizia a fost data cu unanimitate de voturi, dupa ce noi am studiat si comparat toate variantele. Nu se poate spune ca am dat o decizie asa, pe picior, sau ca ne-a spus nu stiu cine cum sa dam'', a aratat Lazaroiu.
UPDATE 16:05 Judecatorul CCR Petre Lazaroiu a explicat ca decizia nu influenteaza in niciun fel dosarele aflate in curs: „judecatorii vor decide daca abuzul in serviciu s-a produs ca urmare a incalcare a legii”. Si presedintele intermar al Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a precizat ca hotararea se aplica doar pentru viitor.
Potrivit minutei, Curtea Constitutionala „admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art 246 alin. 1 din Codul Penal din 1969 si ale art. 297 alin 1 din Codul Penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma „indeplineste in mod defectuos” din cuprinsul acestora se intelege „indeplineste prin incalcarea legii”.
Respinge exceptia de neconstitutionalitate ca neintemeiata si constata ca dispozitiile art 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constitutionale in raport cu criticile formulate”.
UPDATE 15:20 Curtea Constitutionala a decis ca definitia abuzului in serviciu este constitutionala in masura in care ”executarea defectuaosa a atributiilor de serviciu” din definitia din Codul Penal inseamna incalcarea legii. Judecatorii Curtii au decis ca articolul din Codul Penal referitor la abuzul in serviciu cu conditia ca sintagma ”indeplineste in mod defectuos” din definirea abuzului este echivalenta cu ”indeplineste cu incalcarea legii”.
Curtea Constitutionala a judecat aceste exceptii de neconstitutionalitate pe 24 mai, insa a amanat luarea unei decizii. Una dintre aceste exceptii a fost invocata de fosta sefa a DIICOT Alina Bica.
Intr-un interviu acordat agentiei news.ro, judecatorul Augustin Zegrean spune ca momentul este oportun pentru a se lua o decizie in acest sens. Curtea Constitutionala a judecat aceste exceptii de neconstitutionalitate pe 24 mai, insa a amanat luarea unei decizii. Una dintre aceste exceptii a fost invocata de fosta sefa a DIICOT Alina Bica.
Potrivit sesizarilor, notiunea de "abuz in serviciu" este neclar definita in Codul penal, astfel incat este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infractiunii. Potrivit articolului 297 din Codul penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".
Inainte de primul termen al acestui dosar la Curtea Constitutionala, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a avertizat ca o decizie de neconstitutionalitate data de judecatori ar duce la inchiderea a peste 800 de dosare aflate in ancheta procurorilor anticoruptie privind achizitii publice ilegale cu fraude de milioane de euro.
"In acest moment noi avem in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. Noi investigam faptele care raman in competenta dupa deciziile Curtii Constitutionale. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati cand avem peste 800 de dosare de achizitii publice cu prejudicii de milioane de euro si sa nu avem posibilitatea de a le mai investiga”, a afirmat Laura Codruta Kovesi.
Intr-un interviu acordat agentiei News.ro, Laura Codruta Kovesi a precizat ca DNA are in lucru 3.200 de dosare in care ancheteaza fapte privind abuzul in serviciu. "As vrea sa precizez inca de la inceput ca nu este o miza pentru DNA, este o miza pentru tara si pentru cetatenii Romaniei. Am sa va explic si de ce: in acest moment, noi avem in investigare 3.200 de dosare, care au ca obiect investigarea unor fapte de abuz in serviciu. Ce inseamna acest lucru? 42% din activitatea DNA o reprezinta dosare care au ca obiect infractiunea de abuz in serviciu. Anul trecut, doar in dosarele in care noi am facut rechizitorii pentru abuz in serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro", a spus Kovesi, adaugand ca o decizie de neconstitutionalitate va face ca acesti bani sa nu mai poata fi recuperati.
In privinta deciziei Curtii, presedintele CCR, August Zegrean, aflat la final de mandat in fruntea institutiei, declara, in dimineata in care s-a judecat primul termen al dosarului, ca "Dreptul nu zace, ci se dezvolta, se adapteaza la conditiile sociale", astfel incat decizia din 2010 - atunci cand Curtea a respins o exceptie de neconstitutionalitate similara - ar putea fi rasturnata. "Este o problema de aplicare a legii, de la caz la caz procurorul trebuie sa analizeze lucrurile. Nu poti sa trimiti in judecata doar asa, pentru ca vrei tu, ca esti procuror. Trebuie analizate lucrurile si in functie de asta se poate... Legea trebuie inteleasa, trebuie aplicata. Incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia este un drept exclusiv al legiuitorului. Infractiunile se stabilesc prin lege", declara presedintele Curtii Constitutionale, subliniind ca ce va putea face CCR este sa arate unde Parlamentul si Guvernul au gresit in stabilirea normelor, astfel incat nu se poate pune problema dezincriminarii faptei.
Intr-un interviu acordat marti agentiei News.ro, Augustin Zegrean a venit cu precizari suplimentare pe aceasta tema.
"Este asa un hatis legislativ incat poti sa gresesti fara nicio vina. Cand sunt 40.000 de acte normative in vigoare, nu-i greu sa gresesti. Greu este sa nu gresesti. Desigur, nu vreau sa vorbim despre abuzul in serviciu acum. Vom vorbi miercuri si, dupa miercuri, veti vorbi foarte mult, probabil, despre asta", a afirmat Zegrean. El a spus, in interviu, ca sunt multe state europene in care nu se face inchisoare pentru abuz in serviciu: ”Sunt vreo 12 in care se face inchisoare. In Germania, in Franta, in Italia, in Spania se face. Dar sunt si unde nu se face, in celelalte, multe”, a spus presedintele CCR.
Intrebat daca miercuri se va lua o decizie, Augustin Zegrean a raspuns: ”Ar fi timpul sa luam o decizie, nu cred ca mai avem motive sa amanam. Am amanat la ultimul termen pentru a cere niste documente de la Parchetul General. Le-am primit, sigur, nu pot sa spun astazi ca vom decide neaparat miercuri, sunt conditiile indeplinite pentru a ne decide, dar poate ca ne vin si alte idei”.
Pe tema abuzului in serviciu s-au exprimat si alti lideri politici si oficiali, precum vicepremierul Vasile Dincu. El si-a exprimat speranta ca judecatorii vor spune "ca abuzul in serviciu trebuie mult mai bine definit in legislatia noastra”. In cazul in care Curtea Constitutionala va admite exceptiile de neconstitutionalitate in aceasta speta, Parlamentul sau Guvernul vor trebui sa vina cu solutii de punere in acord a legislatiei cu decizia Curtii. Este posibila si o decizie de admitere partiala a exceptiei, in sensul ca judecatorii pot spune ca prevederile Codului penal cu privire la abuzul in serviciu sunt constitutionale, dar numai "in masura in care" sunt respectate anumite conditii, care vor fi precizate in motivarea deciziei.