Cine il va inlocui pe Augustin Zegrean de la sefia Curtii Constitutionale. A fost ales prin vot secret


Ultimul update: Vineri 10 Iunie 2016 06:59
Data publicarii: Marti 07 Iunie 2016 14:05
Categorie: Stiri actuale
Valer Dorneanu

Judecatorul Valer Dorneanu va asigura conducerea interimara a Curtii Constitutionale a Romaniei.

"In sedinta din 7 iunie, plenul Curtii Constitutionale, luand act de faptul ca mandatul de presedinte al lui Augustin Zegrean inceteaza la data de 10 iunie, ca urmare a expirarii perioadei de 3 ani pentru care a fost ales, a procedat la alegerea, prin vot secret, a presedintelui interimar. Cu majoritate de voturi, presedinte interimar a fost ales judecatorul prof. univ. dr. Valer Dorneanu, care isi va exercita atributiile de presedinte al Curtii Constitutionale incepand cu 10 iunie 2016, pana la alegerea noului presedinte, in conditiile art.7 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si funcţionarea Curtii Constitutionale, republicata", se arata intr-un comunicat postat marti pe site-ul CCR.

Cine este Valer Dorneanu

Profesorul universitar doctor Valer Dorneanu s-a nascut la 21 noiembrie 1944, in comuna Corbu, judetul Harghita.

Este licentiat al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, incepand cu anul 1967. In anul 1999, a devenit doctor in drept al Universitatii Bucuresti. A urmat cursuri post-universitare de drept civil si dreptul muncii la Universitatea Bucuresti (1987). Este specialist in drept parlamentar, tehnica legislativa si dreptul muncii.

Intre 1999 si 2001, a fost conferentiar la Universitatea "Spiru Haret" din Bucuresti. Din 2003 pana in 2008, a predat in cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti. Din 2008, este profesor la Universitatea ''Nicolae Titulescu'' din Bucuresti.

A lucrat, succesiv, ca procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 si 6 Bucuresti (1967-1974); expert pe probleme de legislatia muncii la Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania (1974-1980); procuror la Directia recursuri extraordinare civile la Procuratura Generala (1980-1985); consilier la Consiliul Legislativ (1985-1989); membru in Comisia juridica si constitutionala din cadrul Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) (1989 - iunie 1990); consilier la Presedintia Romaniei pe probleme de legislatie (iunie 1990 - noiembrie 1992).

A ocupat functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul in perioada 1992-1995. Intre 20 octombrie 1995 si 27 octombrie 2000, a fost presedinte al Consiliului Legislativ, numit de Parlamentul Romaniei.

S-a inscris in PDSR din octombrie 2000; membru al Biroului Executiv si in Consiliul National al PSD (PDSR) si vicepresedinte al organizatiei PSD Iasi; vicepresedintele Consiliului National al PSD (din octombrie 2002).

A fost deputat PDSR (respectiv PSD din iunie 2001) de Iasi, ales la 26 noiembrie 2000; copresedinte al Comisiei interparlamentare Bucuresti-Chisinau; presedintele Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei.

A detinut functia de presedinte al Camerei Deputatilor intre decembrie 2000 si decembrie 2004.

La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004, a fost ales pentru al doilea mandat deputat de Iasi, pe listele PSD. A fost presedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii, pana in aprilie 2006.

Intre martie 2006 si decembrie 2008, a fost vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Este membru fondator al Societatii pentru Dreptul Muncii din cadrul Uniunii Juristilor din Romania.

In 2002, i s-a acordat Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler. Pentru contributii remarcabile la sustinerea si promovarea programelor Academiei Romane i s-a decernat, in decembrie 2004, Meritul Academic.

In iunie 2010, Valer Dorneanu a candidat din partea PSD, pentru un loc vacant de judecator la Curtea Constitutionala, insa a pierdut la vot in fata lui Mircea Stefan Minea.

Intre 18 octombrie 2010 si 28 martie 2013, a fost adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul - armata, justitie, politie, penitenciare. In perioada 3 iulie 2012 si 23 ianuarie 2013, Valer Dorneanu a indeplinit atributiile Avocatului Poporului, in urma revocarii din functie a lui Gheorghe Iancu.

La 26 martie 2013, Camera Deputatilor a hotarat numirea lui Valer Dorneanu in functia de judecator la CCR, pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a incetarii mandatului judecatoarei Aspazia Cojocaru, prin expirarea la 8 iunie a termenului pentru care a fost numita. Pentru numirea acestuia la Curtea Constitutionala au fost exprimate 279 de voturi "pentru" si 59 de voturi "impotriva". Valer Dorneanu a depus, la 10 iunie 2013, juramantul de investitura in functia de judecator al Curtii Constitutionale.

Este autorul a 15 monografii, realizand si peste 55 de studii si comunicari stiintifice.

Valer Dorneanu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului. OUG de modificare a Legii referendumului, declarata neconstitutionala
CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului. OUG de modificare a Legii referendumului, declarata neconstitutionala
Discutarea exceptiilor privind incriminarea abuzului in serviciu, amanata de CCR pentru 15 iunie. Reactia lui Zegrean
Discutarea exceptiilor privind incriminarea abuzului in serviciu, amanata de CCR pentru 15 iunie. Reactia lui Zegrean
Senatorii au respins ordonanta interceptarilor si au lasat ANI fara obiect de activitate. Kovesi:
Senatorii au respins ordonanta interceptarilor si au lasat ANI fara obiect de activitate. Kovesi: "E un pericol foarte mare"
VIDEO PROTVPLUS.RO
canabis, diicot, targu mures,
Ce au găsit procurorii DIICOT în beciul unui bărbat din Târgu Mureş. A fost arestat
Detalii din anchetă. Preotul acuzat de pornografie infantilă ar fi făcut mai multe victime
Analiză. Câți bani ar putea pierde cei cu pensii mai mari de 10.000 de lei
Reacția Simonei Halep după intonarea imnului pe Arena Națională
Momentul în care Simona Halep a intrat pe Arena Națională cu trofeul Wimbledon
Accident petrecut în București: o mașină de poliție s-a răsturnat
sot victima metoda accidentul
Metoda ”accidentul”: o femeie a murit după ce escrocii au sunat-o. Mesajul soțului
Pesta porcină continuă să facă ravagii. Județul în care a fost depistat un nou focar
Un incident grav dezvăluie cât de periculos e să mergi cu tramvaiul în Timișoara
Un instructor auto din Olt, prins băut la volan. Era cu o elevă în mașină
Electric Castle 2019. Cum s-au pregătit localnicii pentru turiști
Accident grav în Pasul Tihuța, după o depășire riscantă