"Curajul justitiei trebuie aplaudat!". Ce spun politicienii din PDL despre condamnarea lui Nastase

Cristian Preda

Reactiile nu au intarziat sa apara dupa condamnarea definitiva a lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare. Puterea si opozitia s-au intrecut in replici dintre cele mai diverse. Vezi in acest material ce au spus politicienii romani.

Cristian Preda: Condamnarea lui Nastase, semnul separarii justitiei de influenta politica

Condamnarea la doi ani de inchisoare a fostului premier Adrian Nastase este semnul clar al separarii justitiei de influenta politica, sustine europarlamentarul PDL Cristian Preda, care adauga: "Curajul justitiei trebuie aplaudat!".

"Condamnarea la 2 ani de inchisoare a fostului premier Adrian Nastase e semnul clar al separarii justitiei de influenta politica. Numirea lui Grajdan la ISC se vadeste a fi fost o incercare disperata de a bloca acest proces. Curajul justitiei trebuie aplaudat!", a scris Preda pe blog.

Raluca Turcan: Decizia in cazul Nastase, un semnal de functionare a justitiei 

Citește și
nastase
Reuters: Condamnarea lui Nastase, un semnal ca Romania incearca sa combata coruptia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca decizia instantei in cazul lui Adrian Nastase "este un semnal de functionare a justitiei".

"Ca om politic nu cred ca trebuie sa-mi dau cu parerea despre decizia instantei. Este un semnal de functionare a justitiei", a precizat Raluca Turcan.

Sova: Este o decizie care trebuie respectata

Senatorul PSD Dan Sova a declarat, miercuri, comentand sentinta in cazul Adrian Nastase: "Este o decizie care trebuie respectata".

"Este o decizie care trebuie respectata", a spus Sova.

Berceanu: Iata ca se intampla si la case mari. Justitia este libera

Liderul PDL Radu Berceanu a declarat, miercuri, pentru Mediafax, referitor la decizia de condamnare a lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare, ca justitia este libera, el adaugand: "Iata ca se intampla si la case mari!".

"Asta e justitia, justitia e libera si a avut dosarul in mana. Eu nu stiu despre ce este vorba si domnul Nastase fiind din domeniu si fost prim-ministru a putut sa intinda lucrul asta pana acum. Daca era om obisnuit nu mai putea sa intinda pana acum. Iata ca se intampla si la case mari!", a precizat Radu Berceanu.

El a aratat ca nu are cum sa faca aprecieri legate de vinovatia sau nevinovatia lui Adrian Nastase, dar a apreciat ca i se pare o jignire la adresa inteligentei ziarisilor si a cetatenilor sa se spuna ca ce se intampla este din cauza lui Basescu sau a PDL.

"N-am cum sa vac comentarii daca e vinovat sau nu, pentru ca nu stiu despre ce e vorba. Dupa 2004 s-au dat ei in gat. Mi se pare o jignire la inteligenta ziaristilor si a cetatenilor sa se spuna ca din cauza lui Basescu sau a PDL", a adaugat Radu Berceanu.

Radu F. Alexandru: O hotarare a ICCJ nu poate fi comentata. ca om, imi pare nespus de rau

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a declarat, miercuri, in legatura cu condamnarea lui Adrian Nastase la doi ani cu executare, ca orice hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu poate fi comentata, iar, ca om, ii pare nespus de rau.

"Din punctul meu de vedere, o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu poate fi comentata. Ca un om, imi pare nespus de rau", a spus Radu F Alexandru.

Ghise: Regret situatia lui Nastase, sper ca familia si colegii sa treaca peste acest moment

Senatorul PNL Ioan Ghise, membru in Comisia juridica a Senatului, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca regreta situatia prin care trece fostul premier Adrian Nastase si spera ca familia si colegii acestuia sa depaseasca momentul dificil.

"Regret o asemenea situatie, sper ca fostul premier, familia si colegii sa depaseasca acest dificil moment", a aratat Ioan Ghise. Intrebat daca aceasta condamnare a lui Adrian Nastase reprezinta un deficit de imagine pentru USL, senatorul PNL a precizat ca aici conteaza, pe fond, niste principii fundamentale ale statului de drept si mai putin interesul politic de moment al Uniunii.

El a precizat ca, principial vorbind, intr-un stat de drept trebuie sa ne supunem deciziilor din justitie, potrivit acelui principiu fundamental al separatiei puterilor in stat.

Monica Macovei: Condamnarea lui Nastase, semnal pentru romani ca politicienii nu sunt deasupra legii

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca decizia de condamnare in cazul lui Adrian Nastase "este un semnal pentru romani ca politicienii nu sunt deasupra legii", aratand ca modelul de independenta al judecatorilor ICCJ "trebuie urmat de toate instantele".

"ICCJ a confirmat astazi ca dosarul 'Trofeul Calitatii' este un dosar real, cu probe solide si nu un dosar politic. Cei cinci judecatori ne-au aratat astazi ca sunt independenti si puternici ca pot rezista presiunilor si intimidarilor politicienilor", a precizat Monica Macovei, fost ministru al Justitiei.

Ea a aratat ca decizia reprezinta un semn pentru romani ca politicienii nu sunt deasupra legii.

"Aceasta condamnare definitiva este un semnal pentru romani ca politicienii nu sunt deasupra legii. Modelul de indepenenta al judecatorilor ICCJ trebuie urmat de toate instantele, caci dosarele cu politicieni si alti demnitari sunt testul real al justitiei", a adaugat Monica Macovei.

Vanghelie: Condamnarea lui Nastase, rezultat al jocului politic murdar, care nu mai are limite

Vicepresedintele PSD Marian Vanghelie a declarat, miercuri, pentru Mediafax, comentand condamnarea fostului premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare, ca jocul politic murdar nu are limite, el apreciind ca decizia de condamnare este rezultatul acestui joc politic.

"Jocul politic nu are limite. Nu asa se rezolva problemele in Romania. Decizia de condamnare este rezultatul jocului politic murdar. Nu mai exista limite", a spus Vanghelie.

El a precizat ca decizia de condamnare s-a bazat pe un dosar fara probe si a aratat ca nu in discutarea unor lucruri din campanie electorala din 2004 sta coruptia din Romania.

"Nu sunt un fan al lui Adrian Nastase. Dar cred ca pe un dosar fara probe, care e discutabil, despre lucruri din campania electorala - nu asta e coruptia din Romania. Coruptia e la baietii destepti care fura sute de milioane de euro din contractele din energie", a spus Vanghelie.

Voicu, despre Nastase: O chestiune individuala si nu colectiva, sunt retinut in a aprecia impactul

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Mihai Voicu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca ii este greu sa aprecieze impactul politic al condamnarii fostului premier Adrian Nastase, fiind vorba despre o chestiune individuala si nu una colectiva, care sa tina de USL.

"Nu as transpune acea decizie in plan politic. Este o chestiune individuala si nu colectiva si de aceea sunt retinut in a aprecia impactul politic. Fiecare cetatean este liber sa judece. Eu cred ca este o chestiune individuala si nu una care sa aiba legatura cu USL in mod particular", a aratat Mihai Voicu.

El a aratat ca ii este foarte greu sa comenteze aceasta decizie a justitiei, mai ales ca, in ceea ce priveste chestiunile juridice, ele au fost dezbatute de-a lungul vremii.

"Personal, in orice fel de situatii, cand este vorba despre un om pe care il cunosti, indiferent de relatia pe care o ai, nu este foarte placut si regret pe planul personal ca s-a intamplat asa. Dar ma abtin sa trag concluzii", a spus purtatorul de cuvant al PNL.

El a mai adaugat ca nu are cum sa expuna o opinie cu privire la corectitudinea deciziei, pentru ca numai judecatorii pot aprecia acest lucru, chiar daca unii deja apreciaza ca este un triumf al dreptatii, fara dovezi in acest sens, iar altii spun ca este un proces fabricat politic.

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Avocat Adrian Nastase:
Avocat Adrian Nastase: "Mergem la CEDO, eventual contestam si pe cale extraordinara"

Adrian Miclescu, unul dintre avocatii lui Adrian Nastase, a declarat ca dupa condamnarea definitiva in dosarul "Trofeul calitatii" va fi facuta o sesizare la CEDO si eventual decizia va fi contestata pe cale extraordinara.

Reuters: Condamnarea lui Nastase, un semnal ca Romania incearca sa combata coruptia
Reuters: Condamnarea lui Nastase, un semnal ca Romania incearca sa combata coruptia

Condamnarea fostului premier Adrian Nastase reprezinta "un semnal" ca Romania "incearca sa abordeze preocuparile Uniunii Europene privind coruptia raspandita", scrie agentia Reuters, prezentand pe larg cazul fostului premier roman.

Associated Press: Adrian Nastase, primul lider politic roman postdecembrist condamnat la inchisoare
Associated Press: Adrian Nastase, primul lider politic roman postdecembrist condamnat la inchisoare

Presa internationala a reactionat imediat dupa ce judecatorii l-au condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pe Adrian Nastase.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.