Cum se pune un diagnostic de transsexualism si de ce Sorina vrea sa fie din nou Sorin
Femeia care a ajuns barbat printr-o operatie complicata, se reface lent, dar sigur la terapie intensiva, intr-un spital din Bucuresti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit specialistilor care s-au ocupat de acest caz, procedura de schimbare de sex nu a fost un moft, ci o necesitate. Dealtfel, diagnosticul de transsexualism a fost pus abia dupa ani de consultatii, analize medicale, hotarari judecatoresti si o determinare incredibila a bolnavului care a tinut de organism si nu de vointa.
Trassexualismul este o boala rara, dar foarte grava. Cei care sufera de asa ceva se simt prizonieri intr-un corp de sex opus si traiesc adevarate drame inca din pubertate. O spune directorul Spitalului Socola, unde a fost expertizat, in 2005, si pacientul operat ieri: "Pot exista tendinte de suicidare. Am avut situatii in care ajung, din disperare, sa-si amputeze singuri organele genitale sau sanii pentru a arata macar aparent mai aproape de sexul pe care si-l doresc psihic."
Numai la Socola s-au pus 10 diagnostice clare de transsexualism in ultimii 15 ani.
Pe langa psihiatru, un cuvant greu are endocrinologul - care vede la o femeie, de pilda, trasaturi tipic masculine: pilozitate excesiva, voce grava, absenta menstruatiei. Si procesul de observatie se desfasoara pe parcursul a cel putin doi ani.
In cazul pacientului de acum, transexualismul se vedea inca din copilarie.
Pentru operatia de ieri, demersurile au inceput din 2005, inclusiv cele judecatoresti. Omul a trecut prin multe comisii de expertiza, obligatorii pentru o decizie atat de radicala.
Decontarea operatiei prin Casa Nationala de Asigurari este alt proces complicat.
Daca insa s-a facut la recomandarea specialistilor lucrurile vor sta exact pe dos.
Primul caz din Romania de schimbare de sex, din barbat in femeie, ar putea fi considerat un succes medical, dar un esec psihologic. Cel care a devenit atunci Sorina se viseaza acum inapoi barbat.
O operatie de schimbare de sex, precum si tratamentul hormonal obligatoriu - costa in Statele Unite intre 20.000 si 60.000 de dolari, iar in Europa, aproximativ 30.000 de euro.