Cum se manifestă septicemia hemoragică virală. S-a declarat focar la o păstrăvărie din Sibiu
Este focar de septicemie hemoragică virală, la o păstrăvărie din judeţul Sibiu, aflată în administrarea Direcției Silvice. Sute de peşti au fost găsiți morți la suprafața apei, în cinci dintre bazinele crescătoriei.
Ca să înlăture pericolul, autorităţile vor distruge peste 18 tone de păstrăv, iar întreaga zonă va fi igienizata temeinic.
Specialiștii au confirmat prezența virusului care a provocat septicemia hemoragică la peștii de la Păstrăvăria Laiţa din localitatea Cârțișoara, în urma analizelor de laborator.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este vorba despre o boală virală care afectează în special puietul. Virusul induce păstrăvului o anemie avansată, în urma căreia apar hemoragii în diverse organe ale peștelui.
Șerban Țichindelean, director ANSVSA Sibiu: „Peștii nu mai înoată, nu mai sunt vioi sau nu mai vin în cazul hrănirii spre locul de hrănire, sau unii plutesc. Dacă privim globul ocular, acesta este exoftalmic cu puncte hemoragice."
Zona a intrat imediat în carantină.
Ilie Troancă, director ROMSILVA Sibiu: „Se pun plase, am împrejmuit cu gard electric inclusiv toată păstrăvăria, inclusiv bazinele de peşte, ca să nu aibă acces animale."
Potrivit specialiștilor, boala nu se transmite la om dar, prin alte animale, inclusiv păsări, ar putea infecta alte păstrăvării sau chiar crescătorii de sturioni. Iar în acest caz, pagubele ar fi enorme.
Ilie Troancă, director ROMSILVA Sibiu: „Avem interdicţie de a scoate inclusiv hrana pe care o aveam pe stoc, inclusiv pe aia o ardem, o distrugem."
A fost instituită și zona de protecție
În jurul focarului a fost instituită şi o zonă de protecție de 5 kilometri, pe raza localității Cârțișoara, iar pe o rază de 10 kilometri, o zonă de supraveghere.
Săptămâna viitoare vor fi sacrificaţi peștii, din cele 20 de bazine pe care le deține păstrăvăria. Sunt 18-19 tone. După ce peștii mor, sunt transportați în condiții de siguranță și îngropați pe un teren din apropiere.
Reprezentanții păstrăvăriei cred că populația de păstrăvi a fost cel mai probabil afectată de hrana uscată, cumpărată din străinătate, însă o anchetă epidemiologica va stabili cauza exactă.
În ultimii doi ani au apărut focare de septicemie hemoragică virală și la alte păstrăvării din județele Sibiu, Buzău și Sălaj.
Procedurile cer ca, după depopularea bazinelor, să se facă noi analize pentru a afla dacă virusul mai este prezent. După alte 6 săptămâni, dacă buletinul de analize este negativ, bazinele se pot repopula cu pește sănătos.