Focar de septicemie hemoragică virală, depistat în zona Sibiului. O păstrăvărie va fi închisă
Un focar de septicemie hemoragică virală a apărut la o păstrăvărie din județul Sibiu. Toți peștii vor fi sacrificați.
Focarul de septicemie hemoragică virală a apărut la păstrăvăria Laita, din localitatea Cârțișoara, aparținând de Regia Națională a Pădurilor Romsilva - Direcția Silvică Sibiu, a transmis Prefectura județului, într-un comunicat preluat de publicația Turnul Sfatului.
Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, a declarat că aproximativ 17-18 tone de păstrăv urmează să fie sacrificat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori.
Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat”, se arată în comunicatul Prefecturii.
În plus, se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.
Verificări și în vecinătate
„Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amontele și avalul bazinelor afectate de boala)”, mai arată Prefectura Sibiu.
Vor fi repopulatele bazinele cu păstrăvi după închiderea focarului, a precizat sursa citată.