Cum reacționează românii la zvonurile despre vaccinul AstraZeneca. ”Nu îmi e teamă de nimic”

Dată publicare: 12-03-2021 19:16
Dată actualizare: 12-03-2021 19:27


Speriați de zvonuri, 9.000 de români au renunțat la vaccinarea cu Astra Zeneca, în câteva ore. Autoritățile și specialiștii țin să îi asigure că nu sunt probleme și îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze în continuare.

În acest moment, pentru vaccinul de la AstraZenca sunt înscriși peste 200.000 de români.

De dimineață au venit foarte speriați. Le-am arătat și s-au convins".

Le-am arătat că nu este din lotul cu probleme. Unii vin cu flaconul respectiv pe telefon, le arătăm că nu este, că nu este același cod”.

Mulți dintre românii care s-au vaccinat vineri au vrut să fie siguri că nu primesc doze din lotul ABV 2856.

La nivel national, de joi până vineri la prânz 9.000 de persoane din 200.000 și-au anulat programarea pentru vaccinul AstraZeneca. Pe de altă parte, tot de joi până vineri, peste 5740 de persoane s-au programat pentru imunizarea cu vaccinul produs de AstraZeneca.

Și la acest centru din Capitală care vaccinează cu AstraZeneca în jur de 20 de români nu s-au prezentat. În schimb, alți 200 s-au vaccinat. Oamenii spun că nu se tem și că au încredere în acest ser.

De ce mi-ar fi teamă? Este un vaccin. Îl facem, nu îmi este teamă de nimic”.

- Ați avut ceva emoții?
- Da.
- De ce?
- Că am auzit zvonuri despre vaccin
”.

Dis de dimineața, autoritățile au ieșit cu lămuriri.

 

Cîțu: ”E greu de crezut că un guvern ar fi așa de iresponsabil”

 

Florin Cîțu, primul ministru al României: ”La nivel european sunt 5 milioane de persoane vaccinate cu acest tip de vaccin și avem o țară, Marea Britanie, care își vaccinează toată populația. Și ar fi greu de crezut că un guvern ar fi așa de iresponsabil”.

Agenția Europeană care a făcut recomandarea pentru toate tipurile de vaccinare din România menține aceeași opinie. Campania de vaccinare trebuie să continue.

Aproape 10.000 de clujeni au fost vaccinați până acum din lotul ABV 2856. Printre ei, mai mulți politicieni.

Emil Boc: ”Am încredere în aceste decizii pe care le iau experții Uniunii Europene și, evident, cei din România, în consecință. Eu voi continua acest proces de vaccinare și recomand tuturor să facă acest lucru, pentru că până la urma partea plină a paharului este foarte, foarte mare”.

Emanuel Ungureanu, deputat: ”Sunt cât se poate de sănătos și recomand orice fel de vaccin și repet, dacă cineva mi-ar spune ”vaccinează-te din nou cu vaccin din lotul 2865”, l-aș face. Nu există nicio dovadă științifică că acele probleme de sănătate ale unor italieni sau alți cetățeni sunt legate de vaccinul AstraZeneca”.

La Galați, din același lot au fost folosite 720 de doze și nu au fost raportate reacții adverse mai serioase.

Reporter: Dvs. cu ce v-ați vaccinat?
Dr. Valentin Lupu, coordonator centru de vaccinare: Eu sunt vaccinat cu AstraZeneca, luni.
Reporter: Nu ați avut…
Dr. Valentin Lupu: Nu am avut, uitați-vă la mine. A apărut o jenă la nivelul locului de injectare, dar atât”.

Am fost atent la informații, dar nu m-am gândit să renunț”.

Aradul a vaccinat peste 3.000 de oamenii din același lot. Vineri, numărul celor programați la vaccin a scăzut.

 

Nicio legătură între decesul unui bărbat și vaccinul AstraZeneca

 

Acum câteva zile, în Târgu Jiu, un bărbat în vârstă de 47 de ani a murit la scurt timp după ce a fost vaccinat din lotul ABV 2856.

Valeriu Gheorghiță, coordonator vaccinare: ”Raportul necroptic arată că nu există o legătură de cauzalitate, fiind vorba de o persoană care avea antecedente de infarct miocardic”.

O mai bună comunicare și recâștigarea încrederii. Asta își propun autoritățile acum. Primul pas a fost făcut vineri, când specialiștii au răspuns în direct, pe Facebook, întrebărilor venite de la români.

Nu trebuie să uităm că, deocamdată, vaccinarea este cea mai importantă armă pentru a ne apăra pe noi și pe cei de lângă noi. Și foarte important, trebuie să luăm informații din surse sigure și să ținem cont de sfaturile specialiștilor.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO