Vaccinul AstraZeneca întârzie. Când va ajunge primul transport
În România a fost începută joi imunizarea cu serul Moderna. Vineri ar fi trebuit să ajungă și primele doze AstraZeneca, dar livrarea a fost amânată.
Aproape 6.500 de persoane de la noi au fost injectate și niciuna nu a avut reacții adverse puternice, cu o singură excepție. Moderna este al doilea vaccin anti-COVID aprobat de Uniunea Europeană. În paralel, a continuat administrarea vaccinului Pfizer. Peste 165.000 de oameni au primit și rapelul.
Vineri ar fi trebuit să ajungă și primul transport din cel de-al treilea vaccin aprobat în Uniunea Europeană, cel produs de AstraZeneca, dar a fost amânat din motive logistice. Urmau să ajungă 200.000 de doze, dar compania nu ar fi primit calendarul de vânzări. Cel mai probabil, prima tranșă din acest vaccin va ajunge duminică sau luni, a spus reporterul PROTV Liliana Curea, prezent în platoul Știrilor PROTV.
Pentru că vaccinul AstraZeneca, produs în colaborare cu Universitatea Oxford, nu are nevoie de temperaturi extrem de scăzute pentru depozitare, precum în cazul celorlalte două seruri, acesta este mai ușor de stocat și administrat. Vor fi deschise 180 de cabinete noi, unde va fi injectat numai acesta.
Doctorița vaccinată care a făcut paralizie facială temporară se simte mai bine
Dacă vaccinul AstraZeneca nu a ajuns, în schimb au intrat în țară astăzi 42.000 de doze Moderna. Au fost transportate la Institutul Cantacuzino și vor fi distribuite către centrele regionale de stocare și apoi în centrele de vaccinare.
„Părerile sunt împărțite însă cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinului Astra. Important e ca oamenii să se vaccineze”, spune Liliana Curea. În cazul primelor două vaccinuri, nu au existat reacții adverse grave, cu excepția uneia, înregistrată joi, un medic ORL-ist de 32 de ani, care a făcut o pareza faciala temporara. A ajuns la București, la Spitalul Universitar, pentru mai multe teste, iar acum starea ei s-a ameliorat. Doctorița a făcut vaccinul Pfizer iar paralizia facială temporară este o reacție adeveră foarte rară, trecută în prospect, care se înregistrează la 1 din 1000 pacienti.
„Au fost vaccinate cu Pfizer și persoane cu probleme anterioare, care chiar au făcut șocuri anafilactice în trecut și nu au avut reacții, recomandarea e ca aceste persoane să se vaccineze în centrele din spital pentru a le fi acordate îngrijirile medicale rapid, la nevoie” a precizat Liliana Curea.
Oricum, România a ajuns pe locul patru la numărul de persoane vaccinate la nivel mondial. Pentru prima dată, numărul persoanelor vaccinate a depășit numărul îmbolnăvirilor. Până acum au fost vaccinate peste 473.000 de persoane în România.